ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1107/1234)

Tort czekoladowo-truskawkowy 172

Tort, który odmienił moje życie... ;)   Zawsze chciałam umieć robić i ozdabiać torty. Tak dla siebie. Dla własnej satysfakcji, że mogę, bo potrafię. A odkąd zostałam

Kolorowy Przepisownik
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 134

bardzo wiedział, co ma kupić. Spójrzmy prawdzie w oczy: czy ktokolwiek, poza paroma oszołomami takimi jak my, zna się na mąkach? Dla większości ludzi mąka to po prostu mąka, bez wdawania się w niepotrzebne szczegóły. Więc wybaczamy organizatorowi. Po paru sekundach konsternacji po prostu użyliśmy orkiszowej razowej i pszennej razowej, bo te mąki akurat były. Z tych mąk też(...)więc ciasto się wyrobiło raz-dwa i zostawiliśmy je do wyrastania. A w tym czasie zajęliśmy się ciastem na razowy chleb żytni z figami i orzechami. To chleb na zakwasie. Jak być może wiecie takie chleby potrzebują kilkunastu godzin na wyrośnięcie. Oczywistym jest, że warsztaty tyle nie trwały. Tak więc prowadzący Tomasz wpadł na sprytny pomysł. Przygotował to ciasto dzień

Marder&Marder Manufacture
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 121

ogóle nie widziałem. H: Rodzynek też nie było. To nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło się w ten sposób, ze jak były buraki cukrowe(...)moja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był ograniczony. Aptekarze to byli Polacy więc u nich można było to kupić. A świeży tran był taki jak olej, nie czuć było zapachu. Trzeba było jakoś żyć

Kryzysowa Książka Kucharska
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim 193

Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tiramisu 164

Tiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i

Kuchcik gotuje
Pizza z hummusem, karmelizowaną cebulką i chutney z pomidorków (Pizza con hummus, cipolle caramellate e chutney di pomodorini) 135

Zapraszam Was na "eksplozję smaku, zapachów i kolorów", tak dzisiejszy przepis określił mój małżonek ;):)   Dzisiejsza pizza jest inna niż wszystkie, bez sosu pomidorowego i mozzarelli.  Bazą pizzy jest puszyste ciasto drożdżowe z oregano a dodatkami do niej aromatyczny hummus z musztard ą  i kurkum ą, karmelizowana cebulka i słodko-kwaśny chutney z pomidorków(...)oleju, dodajemy cukier, s ó l, ricott ę  oraz 3 łyżki suszonego oregano. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.   Ciasto przykrywamy wilgotn ą  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz

La grande e la piccola cuoca
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 161

Prowadzący - Przemysław Kaczor W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam przedstawić fotorelację z warsztatów, w których miałam okazję uczestniczyć 10 stycznia 2015 r. Zorganizowane zostały one w Akademii

Poezja smaku
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 237

ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam(...)jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową.  To wszystko "kosztowności" wręczane bez okazji. Po prostu, "bo mam i chcę

KUCHARNIA
Menu na tydzień – przedświąteczna dieta 133

bez przesady), żeby poskromić apetyt, albo zrobić miejsce przed świątecznym rozpasaniem (czy tego chcecie czy nie, babcia lub ciocia i tak wciśnie w Was kolejny kawałek ciasta albo dokładkę pieczeni ze świątecznego stołu ;-). Pieczone warzywa – hit na talerzu Pieczeń, pieczyste, grill, rożen – wszystkie te wyrazy kojarzą się z mięsnymi potrawami. Kiedy mówimy o upieczeniu dwóch pieczeni(...)Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Sałatka warzywna z awokado i pieczonymi krewetkami Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Czwartek – Penne w sosie paprykowo-pomidorowym z rukolą i kozim serem Piątek – Kapuśniak z pieczonej czerwonej kapusty, marchewki i ziemniaków

Niedzielny kucharz
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 163

nadaje się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już nie zapomnę. Olej widoczny na patelni, to pozostałość oleju z marynaty. Piersi wykładałam na patelnię bez kropli oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą(...)grubością placuszków – takim, które nie pływały w oleju łatwiej było na patelni nadać łyżką odpowiedni kształt. Jabłka w cieście biszkoptowym, choć teoretycznie proste, nigdy nie wyszły mi tak dobrze, jak smażone właśnie bez tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się w środku plasterek jabłka odpowiednio mięciutki. Moje dziecko pokochało

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 119

nadaje się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już nie zapomnę. Olej widoczny na patelni, to pozostałość oleju z marynaty. Piersi wykładałam na patelnię bez kropli oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą(...)grubością placuszków – takim, które nie pływały w oleju łatwiej było na patelni nadać łyżką odpowiedni kształt. Jabłka w cieście biszkoptowym, choć teoretycznie proste, nigdy nie wyszły mi tak dobrze, jak smażone właśnie bez tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się w środku plasterek jabłka odpowiednio mięciutki. Moje dziecko pokochało

Smaki Na Talerzu
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 190

reszta lokali? Oto, co możecie tam spotkać ;) 1. American Bull 6/10 pkt Swojski kostek, czyli pieczony schab z kością w sosie myśliwskim, podawany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym Kompozycyjnie całość prezentuje się nieźle, chociaż na tle konkurencji nie powala. Schab mięciutki, ale bez zdecydowanego smaku, co akurat tutaj nadrabia sos. Nie ma on jednak wiele wspólnego z sosem(...)poświęcić na dwa inne lokale. Okiem Kesji: Najlepsze miejsce do trenowania niewidzialności. Nam się chyba udało. Najpierw byliśmy ignorowani przez dłuuugie minuty, później kelnerka zapomniała, że składaliśmy jakiekolwiek zamówienie. Kiedy w końcu przyszło do nas danie (po 45 minutach), okazało się, że jest… dziwne. A tak ładnie wyglądało… 3/10 7. Marcello 2/10 pkt Comber z królika, faszerowany pęczakiem, podany

Życie zamknięte w smaku
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 185

średnicy 1 cm. Przygotować dwie blachy do pieczenia i wyłożyć je papierem do pieczenia. Na jednym z nich narysować dwa koła o średnicy 15 cm, na drugim dwa długie paski o wysokości ok. 8 cm. Posypać delikatnie cukrem pudrem, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Wyciskać ciasto spiralnie, aby wypełniło powierzchnię zaznaczonych kół.  Z reszty wyciskać(...)niezbyt grube wałki na biszkopty zachowując ok 1 cm odstępu. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 10 minut lub do momentu, gdy przejdą pozytywnie test suchego patyczka.  MUS CZEKOLADOWY 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka zimnej wody 115 g gorzkiej czekolady (użyłam Lindt 70%) 3 łyżki mleka 1 jajko 180 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru

KUCHARNIA