ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1104/1234)

"Coraz bliżej Święta..." I nieświąteczny keks wytrawny 169

Gdy C. wychodził rano do pracy, otworzyłam tylko jedno oko i życzyłam mu miłego dnia. Zerknęłam za okno, i uśmiechnęłam się do siebie. Moim oczom ukazała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 140

obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:  Stressfree ,  superpokarmy "Pszenica samopsza  to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż.  Pochodzi(...)ok.4-6h, zależy od starości zakwasu (czym starszy, tym dłużej wyrasta chleb) i temperatury otoczenia. Gdy chleb wypełni formy wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na termoobiegu.  Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjmujemy chlebki z form i odstawiamy na deskę do odparowania. Gdy używamy form metalowych, chleby odstawiamy na ok.10 minut

Smaczne Zdrowe
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 207

każdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort.  Historia ciasta jest prosta, acz niezwykła - otóż zobaczyłam w sklepie porzeczki. Phi! - niejeden wzruszy ramionami. Porzeczki, a cóż to za ekstrawagancja? Na każdym ryneczku można kupić kilogram za parę złotych(...)brownie ciasto czekoladowe doskonale kontrastuje z lekkim, kwaskowatym kremem, w którym czerwone kuleczki niemal eksplodują smakiem po rozgryzieniu. Polewa  i dekoracja to taka kropka nad i - dzięki temu ciasto naprawdę pięknie się prezentuje. W ramach imienin częstuję więc ciastem porzeczkowo-czekoladowym: prostym, a jednocześnie wykwintnym. Czekoladowe ciasto z kremem porzeczkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 28 cm) ciasto czekoladowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami 69

domowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą

moj przepis na
Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami 69

domowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą

moj przepis na
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 280

   Dzieci uwielbiają naleśniki, więc co jakiś czas naleśniki oczywiście muszą być. Przeważnie bywają tradycyjne na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka, ale w sytuacjach wyjątkowych

Smaczne Zdrowe
Tort naleśnikowy z kremem z masła orzechowego i karmelizowanymi bananami 111

D ziś Dzień Dziecka, więc cofamy się parę lat wstecz i wspominamy nasze ulubione dania! Ja, gdy byłem mały, mogłem wcinać naleśniki trzy razy dziennie: na

Food Square
Sernik z czekoladą i bananami 97

Czas czytania: 3 min Sernik z czekoladą i bananami? O tak, a jest to jeden z najlepszych serników, jakie jedliśmy. Spód przygotowałam z pokruszonych ciastek z

SprawdzonaKuchnia.pl
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 204

Wypadki chodzą parami - z pewnością znacie to powiedzenie. W gorszych czasach bywa, że i trójkami czy czwórkami. Mi tym razem zdarzył się pojedynczy; do dzisiaj czekam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przyjemność i Brandy Snaps 228

minutę. Zdjąć z ognia i chwilę odczekać. Wsypać mąkę, imbir, sól oraz wlać brandy i wszystko razem dokładnie wymieszać.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać masę - po 1 małej łyżeczce. Żeby otrzymać zgrabne, drobne rurki masy nie może być za dużo - wystarczy płaska łyżeczka. Jednorazowo nakładać maksymalnie 6 porcji zachowując spore odstępy - podczas pieczenia masa rozlewa(...)się na boki tworząc płaski placek.   Wkładać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 10 minut - do momentu aż masa rozleje się, zacznie "bąbelkować" i zarumieni się uzyskując ciemny karmelowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika chłodzić - maksymalnie 1 minutę, jeśli przekroczycie ten czas, placki będą za twarde i nie uda się uformować z nich rurek

KUCHARNIA
Apulia najpiękniejsze miejsca 144

gram cukru 15 gram soli 35 gram drożdży macierzystych Drożdże rozprowadzić w 300g wody, dodać sól i cukier. Dodać semolinę i wyrobić ciasto. Ręcznie zajmie to ok 10 min do wytworzenia się gładkiego sprężystego ciasta. Odstawić na około 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz ( tzw. przebijanie), uformować pożądany kształt i odstawić do wyrośnięcia(...)Kształt serca uzyskuje się składając podłużny placek na trzy, dwie trzecie na pól a pozostałą cześć na nie, podobnie do składania kartki listu przed włożeniem do koperty. Piec ok 30 minut w 230℃.  Fot. Bisceglie Kiedy przyjechaliśmy do Bisceglie było wczesne popołudnie. Usiedliśmy w restauracji i poczuliśmy, że moglibyśmy tu zostać i się nie ruszać.  Małe, urocze miasteczko

AZgotuj!
Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu 145

matematykę. To on mówił, abym szła zawsze do przodu, a gdy się przewrócę, wstawała, bo tak będzie przez całe życie…Wytłumaczył mi tak wiele rzeczy, żadnego pytania nie zostawił bez odpowiedzi. Wiernie pomagał mi zamaskować moje dziecięce psoty, nic nikomu nie mówiąc. Jak równy kompan. A kiedy byłam dorastającą dziewczyną, ze zwieszoną głową wysłuchiwał o moich sercowych przebojach…Był(...)miksera miksujemy jajka z cukrem. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką

Raj dla Podniebienia
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 177

razy. Ciasto schować do lodówki na 60 minut owinięte w folię spożywczą. Drugi obrót: ciasto rozwałkować w przeciwnym kierunku niż poprzednio ponownie na prostokąt 30 x 60. Znów złożyć ciasto na 3 razy. Znów zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 60 minut.  Trzeci obrót: powtarzamy tą samą czynność co poprzednim razem, wałkujemy ciasto w odwrotnym kierunku(...)wolnego ciasta. Zawijamy od szerszego końca tylko jeden raz, następnie nacinamy do połowy ciasto, rozszerzamy i zawijamy ciasto do końca. Tak zawinięte rogaliki zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozkłócić 1 jajo i bardzo dokładnie posmarować nim rogale. Rogale piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, grzałka góra dół z termoobiegiem, na papierze do pieczenia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Proste domowe krówki z tahini i suszonych daktyli (bez cukru) 169

Na 2 dni przed Wigilią przychodzę do Was z pomysłem last minute na pyszny i zdrowy deser, którym możecie obdarować najbliższych albo cieszyć się w rodzinnym

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto Lion - bez pieczenia 154

Ten kto mnie zna osobiście, wie, że czego jak czego, ale słodyczy nie odmawiam ;) Chyba, że już naprawdę mi uszami wychodzą ;)  Nad zrobieniem tego ciacha

Kuchnia w czekoladzie