Seromak, czyli sernik i makowiec w jednym. Nie byle jaki, tylko najlepszy makowiec na kruchym spodzie w połączeniu z pysznym sernikiem. To idealne rozwiązanie
Smaczne ZdroweCzas czytania: 3 min Pasztet z królika Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez pasztetu , ten dodatek uwielbiany jest przez większość smakoszy, choć nie zawsze w
SprawdzonaKuchnia.plWszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form
Smaczne Zdrowekawałki, posyp każdy kawałek solą i pieprzem, odczekaj kilka minut. Na talerzyk wysyp mąkę, dokładnie obtocz każdy kawałek w mące. Na patelni dobrze rozgrzej olej a następnie smaż każdy kawałek ryby z obu stron na średniej mocy palnika. Ryby nie trzeba zbyt długo piec, wystarczy około 4 minuty na każdą ze stron, ma ona się delikatnie zarumienić, nie a być(...)olej a następnie wsypać wszystkie warzywa, dodać połowę wody i dusić na małym ogniu około 10 minut. Dodaj sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę oraz sok z cytryny. Dodaj koncentrat pomidorowy dodaj resztę wody i duś przez kolejne 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, jeśli będzie potrzeba dodaj trochę wody. Farsz do ryby
To Musisz WiedziećPanissa ricette, pizza na cieście z kalafiora, polpette di polo, minestrone z pesto i zdrowa pasta alfredo – tak wygląda menu na ten tydzień. Buon appetito! Nasze
Niedzielny kucharzKiedyś nie lubiłam ciszy. Czułam się nieswojo, siedząc sama w domu, słysząc każdy najcichszy nawet szelest. Wzdrygałam się, gdy wiatr hulał za oknem, wyjąc potępieńczo; bzyczenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiąg dalszy wegańskich eksperymentów. Tym razem upiekłam muffinki z lokalnych europejskich bananów, bez cukru, jajek i generalnie z małą ilością składników. Wychodzę z założenia, że
DietologPogoda - bynajmniej - świątecznie nie nastraja. Ciągle powyżej pięciu stopni; czasem słońce, czasem deszcz i wiatr, ale wszystko takie jakieś... Wczesnojesienne, żeby nie powiedzieć - wiosenne. A tu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciast z dwoma rodzajami musu lub musem i galaretką, udekorowanych polewą lustrzaną lub spryskanych czekoladą, dwa razy po dziesięć suchych ciast, czyli dowolnych wypieków, które poza lodówką mogą stać do pięciu dni, nic nie tracąc ze swojej świetności, oraz przynajmniej pięćset gramowa konstrukcja z ciasta marcepanowego. Chleb żytni przygotowuje się dnia poprzedniego, tak samo starter na chleb jasny. Jego pieczenie(...)ciemną i mleczną. Do jajek wsypać mąkę, wymieszać. Wlać masło z czekoladą, zmiksować tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Żelatynę do sernika namoczyć w zimnej wodzie. Serek i puree zmiksować na gładki krem. 150 g kremówki ubić. Pozostałą kremówkę zagotować, zdjąć garnuszek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezglutenowa babka wielkanocna. Powiem Wam szczerze, że tego nie było w planach. Miał być mazurek jeden i drugi, ale babki na świętach w tym roku miało
Fill The BowlKolejny z pysznych, zdrowych, pełnoziarnistych chlebów na zakwasie. Po chlebie ziarno przy ziarnie (od którego zaczynałam swą przygodę z pieczeniem chleba), gryczano-orkiszowym
Smaczne ZdroweMuffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek
Kolorowy PrzepisownikPyszna owocowa kostka powstała z tego co miałam pod ręką. Wykorzystałam resztki owoców oraz galaretki. Do masy użyłam serka homogenizowanego o smaku naturalnym ale można dodać
Monia miesza i gotujeWitajcie kochani. Ostatni czas to dla nas wciąż okres dużych zmian, poprzez co na prowadzenie bloga i wymyślanie nowych propozycji mamy go stosunkowo niewiele. U każdej
Symfonia Smaków