ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1088/1234)

Pączki z glazurą i skórką pomarańczową babci Basi 221

wszystkie produkty na ciasto muszą mieć temp. pokojową , a nawet letnią ! Ja jajka i mąkę ogrzałam na grzejniku, żeby nie były zimne. 2. W kuchni musi być ciepło , bo ciasto nie lubi chłodu i przeciągów. 1 .Najpierw robimy rozczyn z drożdży. Podgrzewamy o.5 szkl. mleka ,żeby było letnie ( nie gorące, bo drożdże się zaparzą i ciasto nieudane ). W misce rozkruszamy(...)Wyrabiamy dość luźne ciasto. Na koniec dodajemy letnie masło i spirytus. 7. Wyrabiamy , aż ciasto będzie odchodziło od rąk i miski., to trwa przynajmniej kilkanaście minut. ( znawcy tematu twierdzą ,że ok. 700 ruchów trzeba wykonać , żeby ciasto było udane ) 8. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 1,5 godziny w ciepłym miejscu , aby wyrosło. 9. Wyrośnięte ciasto ( podwojone objętością ) wykładamy

Pysznosci Babci Basi
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 224

następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy(...)jedno jajko na minutę). Na końcu dodajemy: wyciśnięty sok z limonki wraz ze startą skórką oraz ostudzony napar herbaciany. Czynność ta od początku do końca prowadzona jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja

Symfonia Smaków
Czy warto kupić mikser z Lidla za 89zł? NIE POLECAM. Szybki chleb bezglutenowy z mąki kokosowej i oleju kokosowego. 169

Przetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią.   Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele

IzaGotuje
Proste ciasto z dynią i gruszką 145

Wczoraj po południu przypomniano mi, że nazajutrz o godzinie dziesiątej mam się stawić na spotkanie. Pierwszym punktem programu miało być wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE 447

Tarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z

Słodko-Słony Świat Ilony
Rogale Marcińskie. 127

mące i tak zostawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do mąki dodajemy resztę mleka, cukier, cukier z wanilią, żółtka, jajko, sól i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut). Po tym czasie dodajemy ciepłe masło (50 g) i wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy na placki o grubości około 3-4 mm. Na talerzu, lub tacy, układamy pierwszy placek ciasta, smarujemy tężejącym masłem, na nim układamy kolejny placek, na nim znów masło i tak do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być ciasto. Całość wkładamy do lodówki na około

Rozpustne gotowanie
TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY 265

Jak wiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ). Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić! Zwłaszcza, ze pomysł

Ostra na Słodko
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 139

ciasta filo, ale przygotowałam własne - na które przepis znajdźcie na końcu tego wpisu. Składniki - na 28 sztuk. Przepis oryginalny z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" wydanej w 2010 roku nakładem Wydawnictwa Publicat  [ Samosy ] jest to zestaw mocno doprawionych warzyw zamkniętych w pakieciki z ciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto  14 arkuszy ciasta(...)brzegu paska ciasta kładziemy 15 ml (1 łyżeczkę) farszu, a resztę zawijamy po skosie. Kontynuujemy tę czynność, aż uzyskamy pakiecik o trójkątnym kształcie. Samosa delikatnie smarujemy olejem. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe i podajemy. Tytuł: Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy Tytuł oryginału: Complete Indian Cooking Autor: praca zbiorowa (Mriduli Bajlekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 202

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie

moj przepis na
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 175

pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan. Obiady, które gotuje C. i ciasta, które piekę ja - to nasze hobby, nasza pasja, którą można poczuć już od progu, a czasem nawet zanim się go przestąpi. I choć nasza mikro kuchnia doprowadza mnie do szaleństwa swoimi rozmiarami(...)czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną mąki ziemniaczanej, ale widywałam też wersje bez zagęszczania, taką owocową zupę. W ogóle, w języku duńskim słowo grød odnosi się do różnego rodzaju deserów i nie tylko. Jest to więc taki właśnie kisiel, ryż gotowany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy jagielnik z czereśniami 134

Ostatnio po raz kolejny stwierdzam, że sklepowe słodycze już nie są dla mnie. Coś mnie skusi, a potem tylko żałuję - zamiast zachwytu, ubolewam, że jest za

Fabryka pomysłów
SERNIK NA ZIMNO NA CHRUPIĄCYM SPODZIE Z DODATKIEM NUTELLI 767

   Sernik na zimno, który skradł serca zarówno małych gości na imprezie (wielkich wielbicieli nutelli) jak i tych starszych. Idealne połączenie smaków. Słodycz nutelli, chrupkość

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowy i wegański mazurek czekoladowy z orzechami 221

kostkę olej i ucieram na kruszonkę. 7 Dodaję jogurt roślinny i mieszam ciasto do połączenia wszystkich składników. 8 Podsypując mąką ziemniaczaną wyrabiam ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki. 9 Formuję spłaszczoną kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki na 15 - 20 minut. 10 W między czasie odsączam daktyle pozostawiając około 100ml wody. 11 Daktyle miksuję na gładką(...)50ml wody po daktylach. Jeśli masa będzie za gęsta dodaję jeszcze odrobinę wody. Ma mieć konsystencję gęstego, gładkiego karmelu. 12 Piekarnik ustawiam na 180ºC Ciasto wyciągam z lodówki, rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, przykrywam folią i rozwałkowuję aż będzie miało ok. 0,5cm grubości. Odcinam poszarpane brzegi do pożądanego kształtu formy (moja forma ma 20x20cm więc u mnie

Book of spells
Domowy kebab z kurczaka 251

łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się robić coraz bardziej gładkie. Kiedy samo będzie odchodzić od rąk, robota skończona. Uformuj kulę z ciasta, posmaruj oliwą i przełóż z powrotem do misy, a następnie(...)lodówki na 2 godziny lub całą noc. Krok 3 Ciasto. Rozgrzej piekarnik do 250 st. Wyrośnięte ciasto uderz delikatnie pięścią, żeby wypuścić z niego powietrze, przełóż na podsypany mąką blat, zagnieć kilkoma ruchami, uformuj kulę, spłaszcz, posyp mąką i podziel na osiem części. Każdą podsyp lekko mąką (ciasto jest dość wilgotne) i utocz w małą kulkę. Spłaszcz i wałkuj wałkiem

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 111

łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się robić coraz bardziej gładkie. Kiedy samo będzie odchodzić od rąk, robota skończona. Uformuj kulę z ciasta, posmaruj oliwą i przełóż z powrotem do misy, a następnie(...)lodówki na 2 godziny lub całą noc. Krok 3 Ciasto. Rozgrzej piekarnik do 250 st. Wyrośnięte ciasto uderz delikatnie pięścią, żeby wypuścić z niego powietrze, przełóż na podsypany mąką blat, zagnieć kilkoma ruchami, uformuj kulę, spłaszcz, posyp mąką i podziel na osiem części. Każdą podsyp lekko mąką (ciasto jest dość wilgotne) i utocz w małą kulkę. Spłaszcz i wałkuj wałkiem

Niedzielny kucharz