jajek w cieście? My bardzo często kręcimy makaron – bez maszynki do makaronu trudno się niestety obejść – jednak zajęło nam trochę czasu znalezienie najlepszego przepisu na ciasto makaronowe: elastyczne, sprężyste i miękkie, z którego można zrobić idealne domowe ravioli. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór proporcji składników. Nie jest to rzecz trywialna: ciasto może wyjść za twarde, albo(...)można przesadzić z liczbą żółtek w cieście. Metodą prób i błędów Niki wypracowała najlepszą formułę na ciasto makaronowe, odpowiednio wilgotne, ale nie za nadto tuczące. Idealny skład to cztery żółtka i dwa jaja na ćwierć kilo mąki . Odpowiednie proporcje to połowa sukcesu. Ważny jest też czas leżakowania – odpoczywania ciasta. Optimum to 30 minut. Ciasto jest wtedy najbardziej elastyczne, plastyczne
Niedzielny kucharzPełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce, które
Via GustoZnów kolejna odsłona ciasta al'a batonik. Takie ciasta są teraz bardzo popularne, a zwłaszcza, że nie trzeba ich piec. Jest to dla Nas wygoda. Co
Kuchnia PaulettesNatknęłam się wczoraj na hiszpańską stronę z przepisami i pierwsze co to moim oczom ukazał się ten oto placek. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kilka
Smaczne ZdroweCzas czytania: 2 min Domowe suszone pomidory, to najlepsze pomidory pod słońcem. Nie jadłam lepszych niż właśnie te robione w domu, są soczyste i pełne aromatu
SprawdzonaKuchnia.plDziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce
Be Fit Be Strongdziewczynką Mama (czyli moja Babcia, której ja niestety nie zdążyłam nawet poznać) prosiła ją by poszła do sklepu po drożdże. Bez nich ani rusz, a żadne proszki do pieczenia nie wchodziły wtedy w grę. Mama oczywiście leciała zadowolona do sklepu, po czym wracała do domu w skowronkach, z woreczkiem drożdży, które po drodze, nim dotarła z powrotem(...)drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe mleko, roztrzepane jajka, zaczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy- najlepiej mikserem z hakiem- na gładką masę. Ma być niemalże lejąca- im więcej mąki, tym racuchy cięższe i twardsze. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na min. 30 minut, a następnie nagrzewamy patelnię z tłuszczem
Kuchnia w czekoladziesprawdzić odsuwając ciasto palcem, czy ma gąbczastą strukturę. 2. Po tym czasie wysmarować długą keksówkę masłem (moja miała 30cmx12cm). Jeżeli macie krótszą 20 cm, wtedy należy użyć 2 keksówek. Zwilżonymi dłońmi przenieść ciasto. Wyrównać. Posypać płatkami owsianymi, jeżeli je używamy. Przykryć ściereczką i odstawić na noc na ok. 8-12h. 3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ciasto naciąć. Zaparować(...)piekarnik (psikając go wodą ze spryskiwacza). Włożyć chleb i piec 50 minut. 4. Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia. 5. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha! Przepis na zakwas i na chleb pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia
Moja Galeria SmakuDzisiaj, proszę Państwa, wielki dzień. W końcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienietalentu! Do przygotowania tortu oczywiście wykorzystałam rzeczy dostępne w sklepie SWEET DECOR. M.in . Do upieczenia idealnie równego biszkoptu użyłam RANTU 16 cm. W rantach możemy zarówno piec biszkopty, jak i składać torty. Podczas pieczenia w wysokich rantach mamy możliwość upiec nawet bardzo wysoki biszkopt – co zdecydowanie ułatwi i uprawni nam zrobienie tortu. Składanie w rancie sprawia oczywiście również(...)jednym żółtku cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki, a następnie delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką. Wlewamy do rantu ułożonego na płaskiej blasze z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-45 minut w 170C ( do suchego patyczka ). Studzimy odwrócony ” do góry dogami”, kroimy na blaty. KREM KOKOSOWY: Do mleka kokosowego dodajemy wiórki, gotujemy na małym ogniu, aż wiórki
Ostra na SłodkoPrzepis na to ciacho przywiozłam prosto z Portugalii (podaję go z drobnymi zmianami). Jest to ciasto bez pieczenia, na herbatnikach mocno nasączonych kawą, przekładanych ubitą słodką kremówką usztywnioną żelatyną. Brzmi prosto, ale interesującą część stanowi górna cynamonowa warstwa z żółtek. Ciasto do słodkich nie należy, co ciekawe, moich domowników nie zachwyciło, a w Portugalii jest to deser, który(...)śmietana jako końcowa warstwa). Gdyby podczas składania ciasta masą śmietankowa się ścinała, należy ją energicznie wymieszać szpatułką i dopiero wtedy wykładać na nasączone w kawie herbatniki (dlatego tak ważne jest szybkie działanie, nie ociągajcie się ;)). Formę z ciastem przykryć z góry folią aluminiową lub spożywczą i schować do lodówki (dzięki niej ciasto nie będzie wchłaniać zapachów z lodówki). Zabrać się
Nastoletnie WypiekanieTimes New Roman",serif;} Składniki: ciasto: 4 jaja 1/2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego krem: 400ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru sok z połowy cytryny 200ml dżemu porzeczkowego Polewa czekoladowa: 100g czekolady deserowej 50ml śmietanki czekoladowe groszki do dekoracji Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubijać(...)następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, wsypać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12x25cm, dno wyłożone papierem), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąc z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić
Obiad gotowyserowej za pomocą widelca. Na koniec wciskamy w ciasto maliny i do pieca! Jak widzicie to ciasto jest ekstra łatwe w przygotowaniu, a efekt palce lizać Scroll down for recipe in English Najlepsze sernikobrownie z malinami (10-12 porcji) Składniki: 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, posiekanej 200 g kostki do pieczenia Kasia, w temperaturze pokojowej 400 g drobno(...)wraz z wanilią i wyłóż masę na przygotowaną bazę czekoladową. Wyłóż na wierzch resztę ciasta czekoladowego i rozprowadź po wierzchu za pomocą widelca.Powciskaj w ciasto maliny i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45-50 minut lub prawie suchego patyczka (ciasto tak czy inaczej powinno być wilgotne). Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego! English version
karmelowyczym wsypujemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Do gotującej masy(...)wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki). Całość chłodzimy w lodówce. A teraz troszkę literatury :) 11 września mój blog obchodzi 2 urodziny
Kolorowy Przepisownikcele się w końcu ustabilizowały. Wiem, co chcę robić i wierzę, że to się może udać. Na koniec (żeby już Was nie zanudzać wywodami, bo ja tak mogę pisać bez końca...) chcę tylko powiedzieć, że dziękuję za to, że jesteście ze mną. Te pół miliona wyświetleń, które stuknęło parę tygodni temu i pnące się w górę statystyki, pokazują(...)Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje. * SKŁADNIKI na klasyczną formę o średnicy 23 cm lub wysoką formę o średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki
Food Square