ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1085/1234)

Makaroniki. Makaroniki na Walentynki. 82

Makaroniki. Makaroniki na Walentynki . Makaroniki w kształcie serca. Makaroniki to pochodzące z Włoch słodkie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Mają cienką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zimowa pizza 160

Spóźniona raptem miesiąc, zawitała do nas zima. Taka z prawdziwego zdarzenia: z oprószonymi śniegiem chodnikami i parkowymi alejkami, oblodzonymi szybami i szosami (szczególnie o trzeciej nad

Pożeraczka, czyli raz adobrze
LODY BEZOWE Z ORZECHAMI / JAK ZROBIĆ IDEALNĄ BEZĘ WŁOSKĄ? 175

tego problemu. Mimo dużej misy mieszadło osadzone jest na tyle nisko, że bez problemu ubija mi 2 białka i nie muszę kręcić i przechylać miksera we wszystkie strony, tak jak to do tej pory czyniłam. * Drugim problemem była wielkość misy. Przy robieniu bezy włoskiej ważne jest, by gorący syrop cukrowy, który lejemy do ubitych białek ( i zaparzamy je! ) lał(...)beza włoska nie jest stabilna i sztywna, a misa poklejona od syropu. Robot Electrolux posiada większą misę ( pojemność 5,7 l ) niż klasyczne roboty kuchenne, przez co lanie syropu bezpośrednio do piany nie jest żadnym problemem. * Trzecim problemem było robienie dużych ciast, również na bazie bezy, np. Pavlovej. czy piętrowego Dacquoise. Misa zwyczajnie nie mieściła mi takiej ilości ubitej bezy

Ostra na Słodko
TU I TAM nr 28. Brrr ... brukselka, małpa i Tom Waits. 175

gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, jeśli trzeba odciąć twardy trzonek i opłukać. Pokroić na połówki lub ćwiartki.  Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią posiekaną czerwoną cebulę, a po ok. 3 minutach dorzucić brukselkę. Trzymać na ogniu przez kolejne 7-8 minut, do momentu(...)zdjąć z ognia i połączyć z brukselką.  Schłodzone ciasto rozwałkować - u mnie na kształt prostokąta.  Posypać tartym parmezanem zostawiając ok. 3 cm z każdej strony - boki będą zawijane. Rozłożyć brukselkowe nadzienie i założyć boki ciasta, by przytrzymały nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez ok. 30 minut, do momentu aż ciasto i nadzienie

KUCHARNIA
Galaretkowy jogurtowiec 572

Ostatnio upały doskwierają więc na ochłodę stworzyłam oto taki oszukany sernik na zimno. Do jego przygotowania wykorzystałam tylko jogurt naturalny i galaretki bo akurat w domu

Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno z malinami - i cóż, że jesienią 174

słońce i wzrost temperatury, zatem my jemu w zamian dajmy jeszcze  - może ostatni tego roku - podwieczorek na tarasie z kawą  i przepysznym sernikiem  bez pieczenia. Trzeba już w sumie zacząć myśleć o przycięciu krzewów malinowych, ale przynajmniej  u nas możemy wciąż jeszcze znaleźć  owoce. Ostatnie dosyć słoneczne dni sprawiły nawet(...)Połączyć  z płynnym masłem i wymieszać, piasek ma wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można odłożyć do lodówki i zająć się galaretkami. 2 rozpuścić w 500g gorącej wody w jednym naczyniu, a trzecią

I tu będę miała takie te
Sernik z mascarpone bez pieczenia 243

Pyszny sernik bez pieczenia z mascarpone, galaretką i malinami. Ciasto jest łatwe do zrobienia, o umiarkowanej słodyczy i wyglądzie, który niewątpliwie zachęca do jedzenia. Sernik z serka mascarpone świetnie smakuje latem podany na deser. W porze letniej najczęściej przygotowuję serniki bez pieczenia, do których wykonania nie muszę wkładać wiele pracy. Tym razem sernik zrobiłam z serka(...)soku z cytryny  1 1/2 galaretki malinowej  Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.   Jak zrobić sernik z mascarpone bez pieczenia?  Spód do sernika na zimno: Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać wody. Podczas roztapiania masę ciągle mieszać

Kuchcik gotuje
Francuska tarta jabłkowa 155

nigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci. Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto.   Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, mocno dociskając brzegi. Włożyć z formą na 10 minut do lodówki. Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec

kolorowotorcikowo
Smak Danii: lukrecja 175

mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki lukrecji w proszku 65 g suszonej żurawiny 185 g zimnego masła 200 g cukru trzcinowego 1 jajko Mąkę przesiać, wymieszać z lukrecją i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę, połączyć. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3-4 cm, zawinąć(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto odwinąć z folii, pokroić na plastry grubości 3-4 mm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Smacznego! Przepis, rzutem na taśmę, dorzucam do akcji Mopsika . Bo czy może być coś bardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowe serniczki Teściowej dla ochłody. Tradycyjnie oryginalna receptura. 138

Są różne Teściowe. Kawały o nich krążą niesamowite, a niektóre wręcz groteskowe. Dowcipy  z tej serii - choć czasem bardzo śmieszne są  fantastycznym źródłem i

Kuchnia po mojemu
WIOSENNY TORT Z NUTĄ CYTRYNOWĄ I KREMEM MAŚLANYM 327

limonki WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury  180 stopni C. Dno  3-ch tortownic   o wymiarach 21 cm  wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.  UWAGA:  Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać. W jednej misce(...)wszystkich składników. Przelej masę po równo do 3-ch tortownic (najlepiej wcześniej umieścić masę w większym naczyniu/dzbanku z miarką i podziel ją równo). Piecz placki wszystkie naraz lub pojedynczo przez  około 25-30 minut (ja piekłam około 28 minut) do tzw. suchego patyczka.  Upieczone placki wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. KREM: W garnku zagotuj trochę

Słodko-Słony Świat Ilony
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 168

niż przedtem. Zaczynają też nareszcie kiełkować wytęsknione myśli o gotowaniu i pieczeniu. Choć pierwszeństwo przypadło porządkom - zapomniana kuchnia powoli zaczyna wracać do życia.  Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna duża misa. Do wyrabiania i wyrastania ciasta. Na powrót i na początek(...)ochotę na coś prostego. Ciepłego, chrupiącego z wierzchu i miękkiego i puszystego w środku. Mam ochotę urywać kawałki ciasta i maczać w oliwie. Wybieram tylko kilka dodatków - oliwki, czerwoną cebulę, ukochany rozmaryn i sól morską.  Dotyk gładkiego i sprężystego ciasta przynosi ogromną ulgę. Jest jak terapia. Czuję, że znów mam ochotę na wszystko to, co drzemało zepchnięte w kącie

KUCHARNIA
Grissini z solą i nasionami 158

ciasto na blat roboczy i wyrabiaj około 20 minut, aż do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Nadaj ciastu owalny kształt i odstaw pod przykryciem na 15 - 20 minut, aby ciasto odpoczęło.Przygotuj folię spożywczą o długości około 60 cm, przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj ją oliwą. Dwukrotnie rozciągnij i złóż ciasto, aby nadać glutenowi siłę. Następnie nagniatając je nadgarstkiem(...)ciasto dwukrotnie. Najpierw zagnij do środka wzdłuż dłużego boku w jednej trzeciej szerokości, potem zagnij wzdłuż drugiego dłuższego boku w połowie szerokości. Tak aby powstanie pasek siasta o szerokości 8 - 10 cm. Połóż ciasto na folii spożywczej. Posmaruj ciasto oliwą, i okryj je resztą natłuszczonej folii, tak aby nie dochodziło powietrze do ciasta. Teraz czekaj 60 - 70 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 276

jest forma. Lasowiackie gospodynie rozwałkowują ciasto, wycinają z niego kółka jak na pierogi i po wypełnieniu farszem zbierają brzegi do środka, ściskają, a następnie obracają. Powstaje niewielka drożdżowa kula o cienkim cieście, wypełniona kapuścianym farszem. W tym regionie do kapusty nie dodaje się grzybów. Charakterystyczny jest też smak drożdżowego ciasta. Nie jest to typowe ciasto wytrawne. Dodaje się do niego(...)słodkim drożdżowym cieście. W tych okolicach kapuśniaczki nigdy nie były dodatkiem do czerwonego barszczu, czy innych dań. Były niezależnym daniem, poczęstunkiem którego nie mogło zabraknąć w Boże Narodzenie, Wielkanoc, na Zielną i przy młocce. Ich pieczenie wymagało czasu, więc i okazja musiała być szczególna, żeby uzasadnić oderwanie gospodyni od innych obowiązków. Niegdyś kapuśniaczki pieczono w piecach chlebowych, tuż

Trzeci talerz
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 224

bardzo gorąca wszystkie składniki zupy rozdrabniamy blenderem, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji kremu, finalnie doprawiamy do smaku. Krem odstawiamy na bok i zabieramy się za przygotowanie ciasta parzonego.  Przygotowanie ciasta zaczynamy od zagotowania wody w garnku, do której to dodajemy masło oraz sól. Wodę podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła i soli cały czas mieszając. Wodę z tłuszczem(...)mąką i z porcji ciasta formujemy dość cienkie wałeczki (ja ciasto podzieliłam sobie na 2 części) dalej postępujemy jak z kopytkami - z wałków za pomocą ostrego noża z ostrzem obtoczonym w mące wykrajamy dość małe prostokąty (takie jak na zdjęciu powyżej) i kolejno każdemu prostokątowi nadajemy kształt kulki. Kuleczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem

Symfonia Smaków