Przepis na to ciacho przywiozłam prosto z Portugalii (podaję go z drobnymi zmianami). Jest to ciasto bez pieczenia, na herbatnikach mocno nasączonych kawą, przekładanych ubitą słodką kremówką usztywnioną żelatyną. Brzmi prosto, ale interesującą część stanowi górna cynamonowa warstwa z żółtek. Ciasto do słodkich nie należy, co ciekawe, moich domowników nie zachwyciło, a w Portugalii jest to deser, który(...)śmietana jako końcowa warstwa). Gdyby podczas składania ciasta masą śmietankowa się ścinała, należy ją energicznie wymieszać szpatułką i dopiero wtedy wykładać na nasączone w kawie herbatniki (dlatego tak ważne jest szybkie działanie, nie ociągajcie się ;)). Formę z ciastem przykryć z góry folią aluminiową lub spożywczą i schować do lodówki (dzięki niej ciasto nie będzie wchłaniać zapachów z lodówki). Zabrać się
Nastoletnie WypiekanieTimes New Roman",serif;} Składniki: ciasto: 4 jaja 1/2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego krem: 400ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru sok z połowy cytryny 200ml dżemu porzeczkowego Polewa czekoladowa: 100g czekolady deserowej 50ml śmietanki czekoladowe groszki do dekoracji Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubijać(...)następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, wsypać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12x25cm, dno wyłożone papierem), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąc z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić
Obiad gotowyserowej za pomocą widelca. Na koniec wciskamy w ciasto maliny i do pieca! Jak widzicie to ciasto jest ekstra łatwe w przygotowaniu, a efekt palce lizać Scroll down for recipe in English Najlepsze sernikobrownie z malinami (10-12 porcji) Składniki: 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, posiekanej 200 g kostki do pieczenia Kasia, w temperaturze pokojowej 400 g drobno(...)wraz z wanilią i wyłóż masę na przygotowaną bazę czekoladową. Wyłóż na wierzch resztę ciasta czekoladowego i rozprowadź po wierzchu za pomocą widelca.Powciskaj w ciasto maliny i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45-50 minut lub prawie suchego patyczka (ciasto tak czy inaczej powinno być wilgotne). Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego! English version
karmelowyczym wsypujemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Do gotującej masy(...)wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki). Całość chłodzimy w lodówce. A teraz troszkę literatury :) 11 września mój blog obchodzi 2 urodziny
Kolorowy Przepisownikcele się w końcu ustabilizowały. Wiem, co chcę robić i wierzę, że to się może udać. Na koniec (żeby już Was nie zanudzać wywodami, bo ja tak mogę pisać bez końca...) chcę tylko powiedzieć, że dziękuję za to, że jesteście ze mną. Te pół miliona wyświetleń, które stuknęło parę tygodni temu i pnące się w górę statystyki, pokazują(...)Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje. * SKŁADNIKI na klasyczną formę o średnicy 23 cm lub wysoką formę o średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki
Food SquareSernik na zimno jest chyba jednym z najbardziej popularnych letnich deserów, który nigdy się nie znudzi. Dziś w wersji dwu kolorowej różowo-białej i dwu smakowej
La grande e la piccola cuocaDomowe drożdżówki są najlepsze, a jeszcze gdy przygotowanie ich nie zajmuje nam wiele czasu, to już w ogóle bajka. Te są nie tylko błyskawiczne
Smaczne ZdrowePomimo 40-stopniowych upałów za oknem zdecydowałam się na włączenie piekarnika, bo nasza ochota na domowe, ucierane ciasto z owocami do niedzielnej kawy była silniejsza niż
La grande e la piccola cuocaodjąć do ciasta) Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę(...)minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej
Kubki smakujabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu "Downton Abbey" i zasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś(...)ciemniały. Jeśli chcecie przygotować je wcześniej, skropcie je sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy suszony tymianek, rozcierając go w rękach. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy 40-45 minut. Czas jest znacznie dłuższy niż w oryginalnym przepisie, ponieważ robiłam moje ciasto w mniejszej formie- dzięki temu wyszło grubsze, ale żeby wyrosnąć i się upiec potrzebowało więcej czasu
les mirabellesNajprostszy sposób na wykorzystanie zalegających lodówkę artykułów spożywczych, na które jakoś nie ma się ani ochoty
Kuchnia PrezydentowejWracam do was po krótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy
Smaczne ZdroweDelikatne, puszyste, leciutkie jak chmurka... mowa o ptasim mleczku ! A co jeśli dołożyć do tego jeszcze kwaskowy smak rabarbaru i delikatny biszkopt na spodzie? Wychodzi naprawdę
Jedzeniomanianieszczęśliwą minę zaproponował, że w takim razie zrobimy tatuaż. Tutaj uśmiechnęłam się od ucha do ucha i powiedziałam, że mam jeden wymarzony, tylko nie mam przy sobie telefonu, ale bez problemu znajdę obrazek w internecie (tak; w końcu zorientowałam się, że robią mnie w konia). Pan westchnął, zdjął fartuch i zaprosił mnie do gabinetu, który okazał się być studiem(...)masło pokrojone na kawałki, rozetrzeć palcami. Jogurt wymieszać z miodem, dodać do ciasta. Szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklanką koła, układać na owocach. Pozostałe masło rozpuścić, polać nim wierzch ciastek. Posypać cukrem perłowym. Piec w 180 st. C. przez 35-40 minut. Podawać na ciepło z lodami. Smacznego! A na koniec mały bonus, ale ostrzegam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJ akoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty
vaniliowoczekoladowaNaleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!osolonej wodzie, przez około 25-30 minut, odcedź i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę do większej miski. Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, dodaj dwie szczypty soli, jajko i mąkę, wymieszaj w misce po czym przełóż na posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj aż powstanie elastyczne, lekko lepkie ciasto. Podziel ciasto na 2 części, zroluj każdą na wałek o średnicy(...)kawałki. W większym garnku zagotuj osoloną wodę, i gotuj gnocchi po kilka naraz przez około 2 minuty. Będą gotowe gdy wypłyną na wierzch. W międzyczasie rozgrzej masło w patelni na średnim ogniu, dodaj grzyby i smaż przez około 2-3 minuty, po czym dodaj szałwię i podsmaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia. Włóż gnocchi
karmelowyBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzez jakiś czas w tygodniu nie jadaliśmy razem śniadań; teraz, mimo, że razem wstajemy, ja zaraz po przebudzeniu nie potrafię wmusić w siebie nic poza herbatą
Pożeraczka, czyli raz adobrze