Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUpały nie odpuszczają więc dziś przepis na coś bardzo pysznego i bardzo zimnego :) Jestem wielka fanką kawy i deserów z jej dodatkiem. Tiramisu należy do jednych
Healthy food explorerbardzo poprawia smak całości. No i czosnek. Jabłka w takiej formie są świetnym dodatkiem zamiast przesłodzonej żurawiny do wszelkiego rodzaju pieczeni czy nawet mięs w sosie. Mają wyrazisty smak. Jabłka możecie pakować do słoików w zasadzie nawet po 30 minutach duszenia, wszystko zależy od tego, jakie jabłka macie. Ja lubię jednak jabłka trochę dłużej podusić z czosnkiem i cebulą(...)Dodajemy zioła prowansalskie. Dusimy razem ok 30 min lub dłużej. Przekładamy masę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/jablka-na-ostro-do-mies-z-czosnkiem-i-cebula/ MieszamWGarnku Artykuł Jabłka na ostro do mięs z czosnkiem i cebulą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDziś zapraszam Was na pyszny kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) . Pierwszą, górną warstwę sernika tworzy pyszne połączenie kawy z syropem amaretto, druga dolna warstwa to tradycyjny
Słodkie okruszkiMelchmus z wetami przepis na staropolski budyń z owocami Oryginalna receptura pochodzi z publikacji zatytułowanej: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (ok. 1686 r.), natomiast autorem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując(...)wymieszać. Ostudzić. Rodzynki zalać gorącą herbatą, odstawić na 30 minut. Nadzienie: Twaróg utrzeć z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Rodzynki dobrze odcisnąć, połowę dodać do nadzienia, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w ruloniki, układać ciasno w naczyniu do zapiekania. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami, polać całość sosem. Piec w 200 st. C. przez 20 minut, aż wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam, mieszam z zaczynem, mlekiem, żółtkami, jajami, solą, skórką pomarańczy do uzyskania jednolitej konsystencji przez około 10 minut. Ciasto się klei, natomiast nie należy do niego dosypywać ani mąki, również nie należy dolewać mleka. Można wyrabiać ciasto w maszynie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ja wyrabiałam ręcznie, przez(...)elastyczne ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie wiśnie odsączam z nadmiaru płynu. Wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Każdą część wałkuję lub rozgniatam dłońmi na stolnicy wysmarowanej olejem i wykrawam szklanką kółka. Zależy mi by pączki były tej samej wielkości. Na każde kółko nakładam po kilka wiśni i zlepiam ciasto
Mango PapajaDzień Kobiet. Tak już mam, że o wszelakich świętach przypominam sobie na dzień przed. A gdy mieszkałam za granicą, gdzie dostęp do źródeł przypominających o zbliżającym
Fill The BowlNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
Domowe ciastaWczoraj, mimo niedzieli, ze snu wyrwał mnie dźwięk budzika. Na szczęście nie o tak drastycznej porze jak co dzień! Gdy otworzyłam oczy, zobaczyłam, że okno nad
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobić domowe masło? Prawdziwe masło ze śmietany 30%. U nas w domu masło używamy do smarowania pieczywa, gotowania i pieczenia do wszystkiego. Jakoś przestaliśmy robić sami masło, bo w sklepach było go w bród, do tego masło było tanie! Ale od czasu gdy masło znacznie podrożało zaczęłam je ponownie robić samodzielnie ze śmietany 30% kupowanej w sklepie. Moja babcia(...)ubijamy na średnich obrotach, gdy śmietana się spieni dodajemy sól, śmietana będzie zmieniała swoją konsystencję – od płynnej, poprzez bitą śmietanę (po 10 minutach), aż do uzyskania rzadkiego płynu (maślanki) z oddzielonymi grudkami żółtego tłuszczu (masła) po 13 minutach. Jak oddzielamy masło od maślanki? Nad pojemnikiem umieszczamy sito wyłożone gazą i przekładamy na nie masło, odsączając maślankę. Z tej ilości wyszło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCo jakiś czas nachodzi mnie ochota na pizzę. Niestety, w mojej okolicy w każdej pizzerii coś nam z lekka nie pasuje – albo jest za grube
Smaki Na TalerzuCzas czytania: 3 min Beza z kremem cytrynowym Jeśli chodzi o składniki do przygotowania bezy , to trzeba powiedzieć, że lista jest krótka dwa lub trzy produkty
SprawdzonaKuchnia.plŁaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam
Monia miesza i gotuje