motyla" to okrągły biszkopt (średnica formy 24 cm ), który podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki(...)Pozostałe części skrzydeł wykonałam z wykorzystaniem takiego samego kremu z mascarpone i śmietany kremówki, połączonego z różnymi barwnikami (niebieskim, różowym i różowym wymieszanym z fioletowym). Dwóch ostatnich kolorów użyłam również do wykonania małych ozdobnych kwiatuszków na dolnej części tortu. Na koniec skrzydła otoczyłam wzorkiem z wykorzystaniem kremu bez barwnika i zrobiłam na nich kilka białych kropek. Lalka nie jest
Trzeci talerzObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych
mojewypiekiinietylkoopakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam(...)być). Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień – spód formy do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy
mojewypiekiinietylkoboki ciasta, kiedy podpieka się je bez żadnej zawartości kurczą się i w rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał się za bardzo (można też ciasto obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem - u mnie ryż się nie sprawdza, jest za lekki). Krem przygotowałam z serka mascarpone z bitą śmietaną
W kuchni wieczoremblachy prostokątnej. Boki pozostawiłam bez zmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem. Ostrożnie wyłożyłam ciasto. Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł). Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby nie upadł, po czym wyjmuje i zostawiam, aby dobrze wystygł. krem: 1/2 litra mleka łyżka mąki1 budyń
W kuchni Karmel-itkizastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób: Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!! (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez(...)lekki posiłek! (szczegóły wkrótce!) 7. Ogranicz... alkohol!! (szczegóły wkrótce!) Część II: Majonez Light Majonez może nie jest produktem dietetycznym, ale wystarczy wykorzystać mój przepis, aby bez wyrzutów sumienia dodać majonez do świątecznej sałatki! Ja robię go sama z wiejskich jaj zniesionych przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej. I pamiętaj
IzaGotujepiekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość. Zapraszam, Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej o wysokiej zawartości białka 250 ml mleka 8og masła 80g cukru 25g świeżych drożdży szczypta soli na nadzienie: słoik dżemu ( u mnie wiśniowy), lub krem czekoladowo-orzechowy białko(...)Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy
Mia Cucina Sofietawzdłuż na dwie warstwy.Składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem różowy:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i dodajemy do niej galaretkę. Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu.Opis na drugi krem z borówkami:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę(...)miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki.Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami
Bon Appetit MałgorzatyFakes to typowa grecka zupa a ja uwielbiam Grecję! Pozwoliłam sobie lekko zmodyfikować oryginalny grecki przepis i zrobić tę zupę po swojemu. Składniki: Cieciorka 1
IzaGotujekremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast, więc... Są bez(...)masę mleczno-jajeczną z rumem. Przelać do maszyny do lodów, 10 minut przed końcem mieszania dodać rodzynki, figi i uprażone na suchej patelni migdały.Zamrozić.Smacznego!Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia. Krem: 6 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 35 dag masła 1 cukier waniliowy Żółtka z mąką pszenną(...)odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.Przełożenia ciasta:Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa.źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkablogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)stopni C. Całe jajka i cukier ubij w misce mikserem na jasny i puszysty krem. Przesiej do masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij
Słodko-Słony Świat Ilonydekoracji ciasteczek użyłam Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania produktów tych firm zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów. Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki Masła migdałowego Primavika http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy(...)Winiary 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny Kasi 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem czekoladowy Dr .Oetkera 1 szklanka mleka 2 łyżki Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Do miski włożyć wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliskładników, mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą masę bez grudek, przelewamy ją do natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem. Przepis bierze udział w akcji
My Culinary ArtO tym cieście mówi się, że każdy je jadł, a większość własnoręcznie przygotowywała. Do mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero
Codzienna kuchnia niecodzienna