najgorszy miesiąc w roku - z brakiem liści na drzewach (ale śnieg jeszcze nie pada), krótkim dniem i ogólnie taką szarą, nieprzyjemną aurą... Na szczęście zaczął się grudzień i mogę bez skrępowania rozpocząć przygotowania do Świąt. Mam nadzieję, że niedługo spadnie śnieg i wybiorę się na bożonarodzeniowy jarmark :)Tymczasem postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój do mojej kuchni i na bloga(...)temat tradycji świątecznych. Zaś tegoroczny sezon zaczniemy od smakowitego przepisu na marchewkowy torcik z pomarańczowym kremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd
Chilli Czosnek i Oliwatłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu waniliowego 350 ml mleka
Fabryka pomysłówbezę. Do ubitych białek dodałam żółtka i delikatnie wymieszałam. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyłam z jajkami, gotowe ciasto wylałam do tortownicy (moja ma 23 cm średnicy - wyszły dwa blaty im mniejsza tortownica więcej blatów ciasta). Piekłam w temp 180 st około 40min, sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić(...)krążki i nasączyć kawą.W czasie pieczenia przygotowałam masę. Na mleku ugotowałam budyń i wystudziłam. Masło utarłam z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Później dodałam serek ciągle ucierając.Spód ciasta posmarowałam połową dżemu na nim ułożyłam warstwę owoców, przykryłam warstwą kremu i krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmarowałam resztą kremu, udekorowałam, wsadziłam do lodówki.Przed włożeniem do lodówki
NA MOIM TALERZUPostanowiłam ulepszyć tradycyjne rafaello. A, że zbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki
Z miłości do słodkościciasto króluje w tym sezonie na wielu blogach.Na każdym, bez wyjątku, prezentuje się wspanialei wygląda na mało skomplikowany w przygotowaniu. Pełno też nad nim ochów i achów. Mój mąż zachwyt podziela, ja mniej.Ciasto przede wszystkim trochę mi nie wyszło, krem lekko się zwarzył, udało się na szczęście uratować.Jednak przez to nie wiem czy ciasto smakuje tak jak powinno
bistro mamabeza szybko łapie kolor powinniście odrobinę zmniejszyć temperaturę (każdy piekarnik piecze inaczej przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki(...)dwie tace. Na jeden placek wyłożyłam krem i przykryłam drugim. Ciasto wstawiłam do lodówki na co najmniej 4 godziny, po tym czasie można kroić i jeść. Ja kroiłam dopiero na drugi dzień. Ps. Jak zauważyliście po tym całym szaleństwie zostały dwa białka, więc idźmy na całość, wykorzystajmy je i zróbmy sobie bezy, takie z dwóch białek, ja tak zrobiłam
Blondynka GotujeKażdy kto piecze ciasta w domu wie, że czasami potrzebne są same żółtka i białka zostają a przecież nie lubię wyrzucać jedzenia. Jeśli wiem, że nie zużyję ich od razu to przelewam do małych, foliowych woreczków i zamrażam(...)Doskonale się w taki sposób przechowują i po rozmrożeniu ubijają nawet lepiej niż świeże. A skoro trochę tych białek się nazbierało to upiekłam cudowną dużą bezę. Właściwie to nawet dwie żeby przełożyć je kremem i podać z owocami. Deser jest bardzo słodki, ale pyszny i doskonały na słoneczne popołudnie z przyjaciółmi. Tym razem użyłam gruszek, ale już niedługo będą świeże
Smaczna PyzaBeza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250
królestwo garówreszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną
Kuchnia domowa Anischować na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć ciasto i krem z lodówki. Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką, rozwałkować w kształt kwadratu o boku 35 cm (grubość ok. 0,5 cm). Rozsmarować krem budyniowy (jeśli zrobiły się grudki, zmiksować blenderem na gładko). Na kremie rozłożyć równomiernie masę makową. Zwinąć w roladę. Zlepić końcówki. Pociąć(...)konsystencję gęstej śmietany (za rzadki lukier wchłonie się w ciasto i nie będzie widoczny). W razie potrzeby (gdyby lukier był zbyt gęsty i nie dawał się mieszać) dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny. Gotowym lukrem posmarować drożdżówki. Na podstawie przepisu Asi The post Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaWodzisław.Budynie tej firmy są produkowane bez sztucznych barwników i bez cukru [ słodzimy sami według własnego gustu]..ja do tego ciasta wykorzystałam pięknie pachnący budyń waniliowy. ciasto kruche 30 dkg mąki 20 dkg cukru 12 dkg margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław krem budyniowy 1 budyń waniliowy Wodzisław 400 ml mleka 2 łyzki cukru
Moje domowe kucharzenieobracamy wzorkiem do ściereczki i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy do wystudzenia. Krem malinowy: 250 g serka mascarpone; ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania; 3 - 4 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę i zawijamy ponownie - bez ściereczki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego Przepis dodaję
Miksturowniksosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz
Be Fit Be StrongOd początku tego tygodnia czerpię słoneczną energię!Choć kurtki jeszcze bardziej zimowe niż wiosenne,choć buzia blada i bez makijażu,choć zimowe zmęczenie i nieprzespane
bistro mama