ciasto bez kremu - 1000 przepisów (strona:16/67)

Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1190

cukrem – 2 op– masło – 200 g– żółtko – 4 szt– cukier – 1 szklanka– mąka – 1 szklanka– aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka– herbatniki – ok. 250 – 300 g– banan – 2 szt– galaretka cytrynowa – 1 op* można zastąpić śmietankowymSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cztery szklanki mleka zagotowujemy(...)żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej

Ostra na Słodko
Ptysie - Łabędzie 277

innej formie. Do zrobienia prezentowanych ptysi możemy użyć dowolnego kremu. Ja użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy. Ptysie - Łabędzie - Składniki:Ciasto:4 jajka100 g masła/ margarynyszklanka mąki pszennejszklanka wodyszczypta soliKrem:2 duże żółtka1/3 szklanki cukru (lub mniej)połowa budyniu śmietankowego (bez cukru)250 ml mlekapół łyżki mąki ziemniaczanejłyżka mąki pszennej125 g masłałyżeczka cukru z prawdziwą(...)się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy kształty na wzór załączonego rysunku.Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.Krem:Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę

Słodka Strona
Deser jogurtowy z czereśniami 192

Przepis na krem jogurtowy podpatrzyłam w przepisie "Malinowy tort z kremem jogurtowym" w książce Dr. Oetkera "Ciasta na zimno" wydawnictwa Weltbild. W tej książce znajdziecie wspaniałe przepisy na torty, rolady oraz torciki lodowe. Każdy znajdziecie w tej książce wiele wspaniałych alternatyw na ciasta bez pieczenia!Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego, 100 ml śmietany 18 %, 16 g cukru waniliowego

Aga w kuchni
Ciasto Straciatella 362

Czym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś

Słodkie Przyjemności
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9214

Bardzo się cieszę, że zainteresowanie sałatką z tuńczykiem jest tak duże :))) Naprawdę niespodziewanie duże, bo zwykle to słodkości królują wśród moich przepisów ;) Jednak tym razem liczba

Ratunku obiad
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 345

każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego masła 82% Polewa: 100g czekolady np. deserowej 70ml mleka Dekoracja (którą można(...)które także lekko moczymy wodą i smarujemy resztą masy krówkowej. Miękkie masło miksujemy, a następnie dodajemy po trochu zimny budyń ciągle miksując, do chwili, gdy krem będzie gładki i jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce, by krem lekko stwardniał

Smakowy Raj
Rozpoczęcie sezonu grillowego, i tort z tej właśnie okazji 212

listki żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem maślany na bezie: 100 g truskawek 80 g rabarbaru 1 łyżka cukru 250 g miękkiego masła 3 białka 200 g cukru dekoracja: masa cukrowa(...)jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, mieszając łyżką. Na końcu dodać majonez, połączyć. Sodę wymieszać z octem, wlać do ciasta, szybko wymieszać. Ciasto rozłożyć równomiernie do dwóch form wysmarowanych masłem. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Wystudzić, a następnie każdy placek przekroić na pół. Mus: Rabarbar i truskawki pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kostka alpejska 13477

Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać.Masa śmietanowa:400 ml śmietany kremówki,2,5 łyżeczki żelatyny.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady.Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rabarbar tu, rabarbar tam, jakżeż mu oprzeć się mam - torcik rabarbarowy 200

przesadzajcie, musi być dość kwaśny, ciasto będzie słodkie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno na najwyższych obrotach. Bez dodawania czegokolwiek. Następnie łączę z wystudzonym musem, ale najlepiej zrobić to już po wypieczeniu wszystkich części ciasta. Na ciasto trzeba: - 100g mąki pszennej - 100g mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200g cukru - 1 cukier waniliowy - 4 jajka - 200g(...)Leciutko dociskam wszystkie jeden po drugim. Ostatni, wierzchni pozostaje bez kremu. Można go ozdobić w dowolny sposób. Polewą lub zwyczajnie posypując cukrem pudrem, ja tak zrobiłam. Ozdobę stanowią wzorki cynamonowe, mogą też być ze słodkiego kakao. Teraz torcik ląduje w lodówce, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie ciasto ponownie zmięknie dzięki musowi, kroi się idealnie. Jestem bardzo

I tu będę miała takie te
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 181

suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku(...)spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda  | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis  | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę  | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo Mini zapiekanki

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Kiner Bueno z kremem wafelkowym 1105

drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć je na Święta. (ciasto zrobiłam w formie 30x12cm, jeśli przygotujemy je w większej będzie po prostu niższe) Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 150g wafelków orzechowych bez polewy 300g serka homogenizowanego waniliowego 10 łyżek mleka w proszku 3/4 szklanki mleka(...)żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części.  3.Przygotowujemy krem: wafelki kruszymy rękoma bardzo drobno, zalewamy je mlekiem, mieszamy, i pozostawiamy na około 5 minut, aż całkowicie wchłoną mleko

Szefowa kuchni
LEMON CAKE CZYLI ANGIELSKIE CIASTO CYTRYNOWE 298

zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są proste i  pyszne... Takie jest Lemon Cake. Bez owoców, kruszonki, ale  za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem,  skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej?!Składniki: (jesli(...)sparzonych cytrynWykonanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy

Walijskie Pichcenie
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 253

jakże lekkie! Można by je było je postawić na równi z różnego rodzaju równie smakowitymi chłodnikami.. Mniam! Kremowi towarzyszy groszek ptysiowy - oczywiście na bazie ciasta parzonego(prostego i tak pysznego, że ja nie potrafię obejść się bez podjadania nawet surowego!) Groszek ptysiowy kojarzy mi się bardzo dobrze jeszcze z czasem dzieciństwa, kiedy to bardzo często piekła go babcia(...)seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku  świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz  kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy: 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo  1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy

Symfonia Smaków
Tort dla Natalki 197

udało, choć bez przygód się nie obyło.Chciałam przygotować torcik dziewczęcy, a więc różowy. Na różnych blogach widziałam ciasta o różnej tonacji, niekoniecznie różu, ale właśnie coś takiego mi się zamarzyło. Najłatwiej kupić sobie okrągłe podstawki z folii aluminiowej - sprawdzą się idealnie. Ja nigdzie nie mogłam ich dostać, więc składniki podzieliłam na cztery, przygotowywałam po jednym cieście, i wszystkie(...)wyjątkowo oryginalnymi połączeniami smakowymi. Karolinę zachwycił krem truskawkowy - bardzo truskawkowy. Całość smakowała dobrze, a wyglądała uroczo. Oczywiście moje zdolności są ograniczone, ale jestem z tego ciasta wyjątkowo dumna - to najładniejsze ciasto z masą cukrową, jakie do tej pory przygotowałam. Żałuję tylko, że nie mam zdjęcia środka - efekt był bowiem naprawdę świetny.Przepis na ciasto pożyczyłam od Doroty z jej tortu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza czyli poWeekendowe Lakocie odc.89 208

trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami. Nie ufam tez recepturom gdzie występuje beza... Postanowiłam jednak zaryzykować i ulec pokusie. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla" i zmodyfikowałam nieznacznie. Efekt co najmniej mnie zaskoczył. Lekkie, wilgotne, bardzo smaczne ciasto i wcale nie za słodkie. Podbiło serce moich dzieciaków i psiapsiółki.    Ciasto z marmolada (sliwkowo(...)truskwkowa) i beza ciasto : 100 g miękkiego masła (u mnie margaryna bez mleczna) 10 g cukru opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka (u nas od kurek zielononóżek, dozwolonych) 210 g mąki pszennej 2 g proszku do pieczenia marmolada: po 250 g truskawek i śliwek (u mnie mrożone więc uskuteczniam recykling) 2 łyżki cukru beza: 3 białka (zielononóżek

Dzieje kuchennej Wiewióry