ciasto bez kremu - 1000 przepisów (strona:20/67)

Malzenstwo doskonale... 143

memu zaskoczeniu nie bylo czuc, ze cos z nim nie tak.To chyba zasluga tego genialnego kremu z czekolady, mascaropne i kremowki. Nie bez znaczenia pozostal tez olejek pomaranczowy i swieza pomarancza, bo wydaje mi sie, ze to wlasnie one dodawaly temu ciastu calego aromatu i charakteru.Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy tort jaki zrobilam w ostatnim czasie(...)dalam 2 lyzki, bo nie lubie zbyt slodkich ciast) 200g gorzkiej czekolady olejek pomaranczowy 1 usztywniacz do smietany w proszku pamarancza do dekoracji 100g gorzkiej czekolady pamarancza Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Trzeba uwazac zeby jej nie przegrzac, bo zrobi sie czekoladowa skamielina.Mikserem ubijamy kremowki z cukrem pudrem. Jesli lubimy slodkie kremy dajemy wiecej cukru pudru, najlepiej jest sprobowac jaka

Przysmaki Karolki
Karpatka 130

Składniki na ciasto:1 szklanka wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mąki 4 duże jajkapłaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem:1,5 kostki masła 1,5 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 opak. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka  Dziś kolejny przepis(...)przesianą mąkę. Dobrze i energicznie wymieszać całość drewnianą łyżką - do momentu aż wszystkie składniki się połączą a ciasto zrobi się szkliste i łatwo będzie odchodzić od krawędzi rondelka (fot.1). Odstawić do wystudzenia. Do zimnych składników dodać jajka (pojedynczo) i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozprowadzić po wysmarowanej margaryną i posypaną mąką blaszce (największej z naszego

Świat Ciasta
Miodownik z kremem budyniowym. 288

Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis

Kuchnia Łukasza
Piernik z kremem czekoladowym 249

przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka sody Krem czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki(...)jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę o wym. 25×15 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 60 minut, albo do tzw. suchego patyczka. Studzimy, ciasto kroimy wzdłuż na ok. 1/3 wysokości. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z truskawkami na ciemnym biszkopcie. 211

kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy w misce od miksera. Ubijamy około 2 minut, aż się spienią. Dodajemy powoli po łyżce cukru cały czas miksując(...)Wystudzony biszkopt nasączamy herbatą (my zużyłyśmy około 4/5 kubka naparu). Następnie układamy na nim truskawki bez szypułek, szerszą stroną ku dołowi (jak na zdjęciu). Nakładamy przygotowany krem dokładnie wypełniając przestrzenie pomiędzy truskawkami. Odkładamy od lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ozdabiamy ciasto truskawkami z szypułkami i gorzką czekoladą pokrojoną przy pomocy noża w paseczki. Smacznego

Kolizje Smaków
Metrowiec 159

Przepis z zeszytu rodzinnego. Kiedyś była straszna moda na to ciasto, żadne imieniny rodzinne nie mogły się bez niego obyć, nie tylko u mnie w

Blondynka Gotuje
Ciasta. Przepisy na ciasta. 166

Ciasta. Przepisy na ciasta i wypieki. Szybkie ciasta. Proste wypieki. Czasami bardziej wyszukane i pracochłonne.   Ciasta  Red Velvet Cake – czyli czerwone ciasto z kremem

Kulinarne Przeboje
Ciasto miodowe 154

upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Krem: Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie rozmieszać w nim mąki (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem, na chwilę zdjąć(...)koniec dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną masę oraz sok z cytryny. Miksować do czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu. Lukier : Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 145

skad ta nazwa.Moze ktos z Was zna to ciasto i pamieta jego rzeczywista nazwe?Gdy teraz po latach probowalam odtworzyc przepis i przeszukiwalam internet,natknelam sie na "cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa."Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciastka korzenne 117

dodajemy ksylitol i miksujemy . W trakcie miksowania dodajemy żółtka i nadal miksujemy ( powinien po jakimś czasie powstać krem ). Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą i dodajemy na masy nadal miksując. Na końcu dodajemy przyprawy korzenne . Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego ale bez końcówki , ma być otwór okrągły . Wyciskamy 2 cm ciasteczka prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Różowa kuchnia
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 131

przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremuciasteczka(...)żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć formę. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy

CoolinarniePL
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 181

wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję, gdy piekę spód tarty sporo dłużej, a później wypełniam go np. kremem). Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie

Fabryka pomysłów
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 229

rolada była krótka i gruba). Tak zawinięte ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie ( każdy po 40g bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 7 łyżek mąki pszennej 9 łyżek cukru 1 opakowanie(...)połowę masy budyniowej, na niej ułożyć obrane banany ściśle obok siebie, na nie wyłożyć pozostałą ilość masy budyniowej. Na masę budyniową równomiernie wyłożyć ubitą kremówkę. Wierzch udekorować startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej dzień przed podaniem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Cytrynowa beza 187

Dzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka

Kulinarne przygody Gatity