ciasto bez kremu - 1000 przepisów (strona:32/67)

Zupa pomidorowa. Co na obiad ? Zupa pomidorowa z kluskami, zupa pomidorowa z ryżem czy czysta zupa pomidorowa? 174

Jedną ze stałych pozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka. Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą. Możemy ją podać na wiele sposobów

IzaGotuje
CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 281

ksylitolu -1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam 1/2) Do wody dodać ksylitol, sok z cytryny i zmieszać. Krem cytrynowy: -2 szklanki wody -2 cytryny -6 łyżek ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 budynie śmietankowe -300g masła -1 galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem(...)galaretką i zmiksować na gładki kremKrem śmietanowy: -500ml kremówki(ja dałam 36%) -1 łyżka ksylitolu -1 śmietan-fix (nie trzeba)  Dobrze schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i cukrem lub ksylitolem na sztywno.  Ponadto: -gorzka lub mleczna czekolada-ja starłam na tarce 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta: Przekrojoną jedną część biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego

Smaczne Zdrowe
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1525

Idę parkową alejką, szeleszczą mokre od deszczu liście - padało przed chwilą. Chlupie woda w kałużach, gdy wejdę w nie optymistycznie żółtymi kaloszami. Zbieram lśniące kasztany. Pierwszy

W kuchni Karmel-itki
Mazurek limonkowy 239

masła 80 g cukru 2 żółtka jajek "zerówek" 200 mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli + masło do wysmarowania formy Krem: 4 jajka  "zerówki"(225 g) 180 g cukru sok z 5 limonek 60 g mąki migdałowej (zmiksowanych migdałów bez skórki) 6 g agaru (lub 6 g żelatyny) + 2-3 łyżki kajmaku (użyłam kajmaku ze słoika, z solą morską) Wierzch(...)opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a składniki się połączą. Zmiksowane składniki formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na min. 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż

Moje Qulinaria
Ciasto JAMAJKA 787

szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem straciatella: 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody masa(...)Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat ciasta, nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem. W tym momencie trzeba sprawdzić, czy galaretka lekko stężała. Jeśli tak, można obrać banany, przekroić je wzdłuż na połowy i ułożyć na cieście  wzdłuż krótszego boku. Posmarować

Maślane ciasteczko
Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) 174

sztuk. Wykorzystałam w przepisie margarynę Bielską od ZT Bielmar, jest pełnotłusta, o dużej zawartości tłuszczu (80%). Ta margaryna szczególnie jest  polecana do przygotowywania kremów, gdyż bardzo dobrze i  szybko się napowietrza, co powoduje, że kremy przygotowane na jej bazie są delikatne i puszyste. Ja wykorzystałam ją jednak do przygotowania ciasteczek, więc mogę ją polecić również do przygotowania wypieków(...)wsypujemy do misy robota, dodajemy  pokrojoną w kostkę margarynę i jogurt, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 188

świątecznych potrawach miałam ogromną chęć na lekką zupę-  krem z papryki  i zamarzył mi się... serniczek czekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik.  Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany(...)suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej, delikatnej i rozpływającej się w ustach konsystencji. Jako, że sernik jest z dodatkiem 'pijanej śliwki' przepis ten będzie w sam raz na zbliżającą noc sylwestrową czy karnawał, który zaczyna się 6 stycznia, a kończy 9 lutego. Polecam

Kraina Miodem Płynąca
Torcik marchewkowy z cytrynowym kremem 153

Torcik marchewkowy, wygląda obłędnie i tak smakuje. Tak na prawdę, to moja babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może

Niezły Młynek
TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 310

pół z mleczną) 2/3 szklanki kakao 1 szklanka jasnego brązowego cukru 1/4 szklanki cukru (zwykłego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 400 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru (dałam 4,5 łyżki) 1-2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (zamiennie używam kropli miętowych(...)już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć geste. Ciasto przełóż do formy (lub form, jeśli pieczesz blaty osobno) i piecz odpowiednio całe ciasto około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka lub każdą formę z osobna po około 20-25 minut.  Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia. KREM MIĘTOWY: W misce ubij na sztywno kremówkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Stefanka cappuccino 1141

tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny.Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają kawy.Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach(...)rozpuścić co jakiś czas mieszając)- gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych

Smakołyki Bereniki
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 104

waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy(...)lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy - obowiązkowo arachidowe do zrobienia domowego masła orzechowego, a także  włoskie

Mania Wypiekania
Binenstich mit Apfelfülung 142

małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć(...)napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu z pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formieserek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać przy pomocy miksera wystudzony budyńwystudzone ciasto przeciąć na pół.Na spodzie rozsmarować masę jabłkową,na to równomiernie rozłożyć  krem .Wierzchni placek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada z kremem i dżemem 121

piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach C 20 - 30 minut (sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt gotowy) Opis rolady(...)pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej całą noc. W tym czasie przygotowujemy krem wg wskazówek z opakowania i wstawiamy gotowy krem na noc do lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczony budyń waniliowy 190

Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie

Poezja smaku