Czasem zdarzają się dni, kiedy przychodzi ochota na coś nietuzinkowego.Mały chochlik kulinarny wierci w głowie, odkąd tylko wyjdzie Karmel-itka do pracy, poprzez powrót
W kuchni Karmel-itkiRobiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym bardziej
W kuchni Karmel-itkiJuż 15. sierpnia 2013 na Starym Rynku w Poznaniu rozpocznie się VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU, który potrwa nieprzerwanie do niedzieli, 18. sierpnia. W tym
W kuchni Karmel-itkiKiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywnerozwiązania. Lubię, gdy jest słodko i
W kuchni Karmel-itkiDorsz, ryba - symbol Bałtyku. Od ponad tysiąca lat odławiany jest w jego basenie przez rybaków. W naszym morzu występujepodgatunek - dorsz bałtycki, a znaleźć go można od
W kuchni Karmel-itkifot.: Karmel-itka Wszystkie już na stanowiskach. Noże w dłoniach, w garnkach bulgocze woda, składniki drżą na widok zasadzającychsię na nie kobiet. Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny
W kuchni Karmel-itkiŚnieg prószy, drobny i mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa
W kuchni Karmel-itkiZawitała do mnie wielka niespodzianka w postaci paczki od Lorda Somersby. A w niej same skarby!Lecz najważniejszą pozycją jest nowe piwo Somersby o smaku
W kuchni Karmel-itkiZielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia
W kuchni Karmel-itkiZapach drewna działa tak kojąco. Kojarzy się z zakładem stolarskim wujka, gdzie wióry sypały się spod hebla niczym płatki śniegu zimową porą. Zawsze lubiłam drewno. Gładkie
W kuchni Karmel-itkimasa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić(...)żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę na patelni. Następnie przy pomocy blendera, przygotować posypkę. Krokantem obsypać brzegi tortu. Tak przygotowany tort pozostawić w lodówce na min. 12 h. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comjednym jajku, dorzucamy też proszek do pieczenia i odrobinę kurkumy, która nada babce piękny, intensywnie żółty kolor. Cytrynę wyparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, które przekładamy do ciasta. Całość doprawiamy 3 łyżkami lawendy, co przełoży się na średnio intensywny smak. Jeśli pierwszy raz pieczecie coś z dodatkiem tych kwiatów to lepiej być ostrożnym, bo niesamowicie łatwo przegiąć(...)Masę przelewamy do babkowej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier - po prostu wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i kurkumą. Z tą piosenką mogę wstawać nawet codziennie o 5 rano
sama złodyczspód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut(...)sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko nam do takich poświęceń i balansowania na krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :) Nigdy nie mogę się zdecydować
sama złodyczOstatnia już propozycja na tegoroczne święta wielkanocne, czyli oczywiście mój ukochany sernik. Słodki kajmak w towarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek(...)Składniki na sernik wyjmujemy 30 - 40 minut wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ser miksujemy z kajmakiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, jajka rozbełtujemy ze sobą, po czym dodajemy do ciasta. Wylewamy na spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez 1,5 godziny w 175 stopniach, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Żelatynę zalewamy połową szklanki wody, mieszamy i zostawiamy
sama złodyczkońcu dodając porcjami mąkę. Ja musiałam odrobinę zwiększyć ilość wody, żeby otrzymać pożądaną konsystencję - gęstą, zbitą, ale nie dającą się uformować w bochenek. Podobną do błotka :) Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, obsypujemy otrębami, przykrywamy folią i owijamy w bawełnianą ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin i wrzucamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z folii i przekładamy na kratkę, po godzinie zawijamy w bawełnianą ściereczkę i tak czekamy do całkowitego ostygnięcia. Świetny głos i świetna muzyka. Ponad tydzień temu wyszła nowa płyta, jeszcze nie miałam okazji posłuchać
sama złodycz