Gdy moje dzieci były małe kleik ryżowy sypał się z szafki strumieniami Teraz by zrobić te ciasteczka musiałam kupić go specjalnie. Składniki: 1 opakowanie kleiku ryżowego
MojaQchnia.plWitam w ten słoneczny i piękny dzień w końcu 🌞 🌞 Wczorajsza niedziela była dniem lenia gdzie nawet gotować się nie chciało 😏 a słodkości się oczywiście
Zdrowie i pysznie na talerzuW Holandii pomocnik Św. Mikołaja, Zwarte Piet obsypuje dzieci małymi ciasteczkami, tzw. kruidnoten. To typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym. Kruidnoten Składniki: 1 szklanka mąki
nietadietaRobiąc krem nie miałam jeszcze dokładnego pomysłu na wykorzystanie go. Pomysł zrodził się kiedy w sklepie zobaczyłam wafle:) Składniki: Na ok 12 sztuk: 1 opakowanie wafli
Kuchnia w czekoladzie/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem. Dekoracja. Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) - bułka tartą. Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. (Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu.) (*) - Do kremu zamiast cytryny(...)możecie również obsypać makiem. Moja solenizantka jednak zażyczyła jak najmniej dekoracji z surowego maku - nie każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby. Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki
Di gotujesezon chorobowy w pełni). Można to zrobić na wiele sposobów – dodać do zupy krem np. takiej z warzyw korzeniowych lub z buraka. Można z niej przygotować koktajl, ciastka, placuszki, kotlety, sałatki i tak naprawdę wszystko. Dziś zaproponuję Wam jedno z moich ulubionych połącze ń – sernik jaglany z dynią. To ciasto, które skradło moje serce. I mówi(...)średnicy 23 cm Spód: 120 g mąki z komosy ryżowej 2 łyżki miodu 80 g płatków owsianych (użyłam bezglutenowych) łyżka gorzkiego kakao pół łyżeczki cynamonu 60 ml oleju kokosowego szczypta soli Masa: 150 g kaszy jaglanej 330 ml mleka jaglanego 150 g puree z dyni 4 łyżki miodu 30 g budyniu waniliowego łyżka limoncello (można pominąć) skórka otarta z pomarańczy
365 dni dookoła kuchnidieta była nie lada wyzwaniem. Miałam jednak dużo determinacji. Początki były ciężkie, ale postanowiłam nauczyć się gotować i w ten sposób odżywiać się zdrowiej, samodzielnie decydować o swojej diecie. Ciastka owsiane były moim pierwszym wypiekiem. Są dla mnie przekąską wyjątkową. Wywołują wspomnienia, przypominają dość ciężkie dla mnie chwile. Dziś po prawie 10 latach wracam do tego dawnego przepisu. Jednak(...)jabłkiem przepis na 10 ciasteczek 300 g płatków owsianych 3 łyżki suszonej żurawiny 3 średnie jabłka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 2 jajka 100 ml mleka kokosowego 30 g odżywki białkowej o smaku szarlotki (można pominąć) Do misy przesyp płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz suszoną żurawinę. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach
365 dni dookoła kuchniIdealnie kruche rogaliki wypełnione marmoladą, rozpływają się w ustach. Doskonale smakują w towarzystwie kawy lub gorącej herbaty. SKŁADNIKI 150 g masła, 1 szkl
słodki brateklekko przygnieć każdą kulkę palcami lub łyżką. Dobrze jest formować kilki w lateksowych rękawiczkach. Podczas formowania masa nie przykleja się do rąk, to dlatego że w masie jest olej kokosowy. Gdy mieszasz ciasto rękami przed formowaniem umyj ręce i wysusz, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Gdyby masa była zbyt lepka odstaw ją w chłodne miejsce(...)rady. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 150 C ( góra - dół ) przez około 15 - 17 minut. Pamiętaj, im większe ciasteczka tym dłużej musisz je piec. Po tym czasie wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce, aby wystygły. Gdy ciastka są gorące nie dotykaj ich, są bardzo kruche ! Gdy chcesz zobaczyć jak wyglądają od spodu podnieś
Przepisy i porady kulinarnepudru Przygotowanie: Ciasto francuskie (jeżeli w grubych płatach - zlepiamy smarując kolejne wodą; jeżeli wałkowane - składamy kilkukrotnie, smarując wodą warstwy, do grubości ok. 1,5 cm) - wycinamy małym kieliszkiem okrągłe ciastka, rozkładamy na blasze, smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. W tym czasie robimy masę - czekoladę z łyżką wody lub mleka roztapiamy w kąpieli(...)temp. pokojowej, potem wkładamy na 5-10 minut do zamrażarki. Ciasteczka rosną niczym atomowe grzyby, więc przekrawamy je i przekładamy masą. I zjadamy ;). Rady: Do masy można dodać wiórki kokosowe - rewelka! ;) [zdjęcie, z braku aparatu, robione lodówką
Kuchnia w szuwarachmąki kukurydzianej pół łyżeczki proszku do pieczenia (ja użyłam bezglutenowego) płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki pszennej) 4 łyżki mleka roślinnego 100 g oleju kokosowego lub masła jajko 50 g cukru Sposób wykonania: Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj do rozpuszczenia się składników. Nie dopuść do wrzenia. Po rozpuszczeniu odstaw do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę(...)Potem całość wymieszaj i zagniataj elastyczne ciasto. Gotowe podziel na 3 części, dwie owiń folią spożywczą. Pierwszą część rozwałkuj na ok. 2 – 3 mm i wycinaj z niej ciastka. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 – 12 minut. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Gotowe ciasteczka przechowuj w metalowej puszce. Jeśli chcesz możesz
365 dni dookoła kuchniPrzygotowanie: W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, do rozpuszczenia masła. Płatki owsiane mielimy. Bakalie drobno siekamy lub mielimy. Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz rozdrobnione bakalie, a następnie wszystko razem mieszamy. Dodajemy miód i zalewamy gorącą wodą z rozpuszczonym masłem, "zagniatamy"ciasto. Wałkujemy delikatnie na grubość około(...)minut z jednej strony, następnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut. W między czasie w rondelku na mleku rozpuszczamy białą czekoladę, nakładamy polewę na zimne ciastka. Inspiracja pochodzi z bloga najsmaczniejsze.pl
Życie zaczyna się w kuchniPrzyznam się szczerze, że podchodziłam do tego przepisu już w zeszłym roku przed świętami, ale niestety zabrakło mi czasu i musiały zaczekać na swoją realizację, aż
Świat CiastaDziś mam dla Was przepis na szybki, smaczny a przede wszystkim zdrowy deser. Kto powiedział, że na diecie nie można zjeść nic słodkiego? Otóż można :) Zamiast
Zrób to smacznie