siemię lniane, - siemię złociste, - pestki słonecznika, - orzechy ziemne, - orzechy włoskie, - migdały, - nerkowce, - orzechy brazylijskie, - orzechy piniowe, - orzechy laskowe, - pestki dyni, - mak, - sezam, - pistacje i jak się okazało również wiórki kokosowe :) U mnie na pierwszy rzut poszedł mak, bo bardzo byłam ciekawa oleju i tego jak prasa poradzi sobie z tak drobnymi ziarenkami. Byłam pozytywnie zaskoczona, prasa nie miała żadnych problemów(...)tylko wytłoki są ciepłe, olej już nie). Olej aromatyczny i pyszny. Można go używać do celów kosmetycznych ale również kulinarnych. A wytłoków można dodać do płatków, jaglanki, koktajli, ciastek itp. Później przyszła kolej na migdały, bo nigdy nie próbowałam z nich oleju. Producent uprzedza, że migdały trzeba rozdrobnić, bo wałek nie poradzi sobie z nimi w całości. Niestety wrzuciłam
Co na wege obiad?zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego duże kawałki czekolady, po jednym takim ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy Składniki na około 14 sztuk wielkich ciach (średnica 10 cm): 300 g gorzkiej czekolady (tak wiem, wszystkie fit laski łapią się teraz za głowę) 100 g oleju kokosowego 180 g mąki pszennej
greenscarfUle to wyjątkowe nadziewane ciasteczka bez pieczenia, które często goszczą na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nadzienie jak i masa może mieć różne smaki, najbardziej znane
Monia miesza i gotujeolej kokosowy. Całość mieszamy a na koniec dodajemy jogurt. W zależności od wersji dodajemy cynamon lub kakao. Całość dokładanie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Dzielimy na mniejsze części, rozwałkujemy. Wycinamy ciasteczka ( trzeba to robić bardzo delikatnie gdyż ciasto jest bardzo kruche). Tak przygotowane ciastka pieczemy
Health-Fit-LifeJakby je tak opisać w trzech słowach wyglądałoby to następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone
Nastoletnie WypiekanieMoja wersja tych ciastek tylko kolorami przypomina oryginał ;) W smaku jest o wiele lepsza, nie wspominając o składzie - u mnie sama natura :) Deser jest właściwy dla osób na diecie bezglutenowej, bezzbożowej, a przy odpowiednim doborze słodzidła też dla insulinoopornych. Składniki: 3 jajka 2 białka z jajek 2 łyżki kakao 180 g tofu puszka mleka kokosowego (część stała
pyszne zdrowościmigdałami, orzechami, olejem kokosowym i suszonymi owocami. Wyłóż nimi spód blachy i wsadź do lodówki. (Jeżeli się nie lepi możesz zwilżyć palce, ale i tak po zamrożeniu będzie się trzymać) 4. Zblenduj dokładnie kaszę jaglaną z sokiem z cytryny i kremem Oreo. Zostaw do ostudzenia. 5. Wyłóż masę na lekko schłodzony spód. 6. Resztę ciastek pokrusz. 7. Posyp górę
Pland based filledla wszystkich łakomczuchów, którzy nie mogą żyć bez słodyczy, taki zdrowy deser na pewno zasmakuje SKŁADNIKI: 1 jajko, 0,5 szkl. mąki razowej, 1 szkl
słodki bratekchciałam. Smakowo wyszedł lepszy od klasycznego bloku czekoladowego, delikatny i aksamitny w smaku. Bardzo trudno było mi powstrzymać się, aby ie wyjadać masy łyżką. Wmieszałam do niego ciastka i różne orzechy (macadamia, brazylijskie, nerkowce i laskowe). Miało być tak pięknie! Blok nie zastygł na twardą masę. Osiągnął konsystencję gęstej masy, ale za rzadki do krojenia. Dziecko z entuzjazmem powiedziało(...)sojowego w proszku ok. 100 g herbatników garść orzechów laskowych Horeca Iglotex (podpieczone i pozbawione brązowej skórki) kilka orzechów brazylijskich garść orzechów nerkowce kilka orzechów macadamia chipsy kokosowe do posypania po wierzchu Wykonanie: Do garnka wlałam mleko i wlałam syrop z agawy, zagotowałam, następnie wkroiłam masło i rozpuściłam je. oczywiście po zagotowaniu mleka garnek zestawiłam z ognia :) Kiedy
Blondynka Gotujesamą foremką jak ciastka, wyciąć kształty z marcepanu. Położyć na śliwkach, lekko docisnąć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać mazurki. Udekorować mini ciasteczkami, posypką, płatkami migdałów. Nadzienie II: 200g masy kajmakowej 150g solonych orzeszków ziemnych 100g gorzkiej czekolady Ciasteczkowe spody posmarować masą kajmakową, posypać orzechami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać mazurki. Udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi, siekanymi pistacjami
Obiad gotowykokosanki i ciastka paryskie ... 😊 Lekko chrupiące na zewnątrz, z miękkim środkiem, robi się je baaardzo szybko, a co najważniejsze zawsze się udają 😉 Są super pomysłem na wykorzystanie białek, które czasem zalegają nam w lodówce od jakiegoś ciasta czy kremu. Idealne do popołudniowej "małej czarnej" 😊 Składniki: ( na 24 ciasteczka) 4 białka jaj 200 g wiórków kokosowych 1/2 szkl. cukru
Walijskie PichceniePEANUTBUTTERMONSTER Dietetyczna tarta kokosowa z świeżymi owocami autorka: zielona.kuchnia92 | blog: 365 dni dookoła kuchni. Arbuzowa lemoniada z imbirem, cytryną i miodem autorka: siarenka | blog: siarenka - kulinarnie Koktajl bananowo-grejpfrutowy autorka: MilionSmakow | blog: Milion Smaków Lemoniada truskawkowa autorka: aaasikkk | blog: Grunt to przepis! Miodowo-cynamonowa granola na dobry początek dnia autorka: Gavrilla | blog: peanutbuttermonster Ciastka owsiano-amarantusowe
Weekendy w domu i ogrodziechwilowego odstawienia wypieków, ciastek, ciasteczek, tortów, serników... Ojej! Aż strach się bać! Ale na szczęście, w miarę wdrażania się w nowy styl życia, uczę się także kombinować i piec zdrowe, a zarazem bezpieczne i odpowiednie dla mnie produkty. KOKOSANKI JAGLANE /własny;/ 4 jajka (osobno żółto, osobno białko) 1/3 szklanki ksylitolu 2 szklanki uprażonych wiórków kokosowych* 1 szklanka mąki
W kuchni Karmel-itkiłyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki nasion chia - 2 łyżki miodu / ksylitolu - 1 pomarańcza Przygotowanie: Nasiona chia zalać 4 łyżkami gorącej wody, odstawić, następnie obrać i pokroić pomarańcza, następnie wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dodać napęczniałe nasiona, i formować ciasteczka, można to zrobić na dwa sposoby jeśli mamy małe plasterki pomarańczy to formujemy płaskie ciastka i przyklejamy
zdrowa vege kuchnia