Kaszka manna to faworyt dziecięcych wspomnień kulinarnych i to zapewne nie tylko moich. Podawana szczególnie podczas przeziębienia z malinami na gorąco. Dziś warto
Jadło i czytadłoCHIA, OTRĘBAMI I ŻURAWINĄ Zachciało mi się niedawno, czegoś słodkiego, ale w zdrowszej wersji, niestety moja linia wręcz blaga o pomoc i dietę, dlatego w grę wchodziły tylko fit ciastka. Zazwyczaj fit ciasteczka w smaku jednak nie powalają na kolana, postanowiłam przygotować coś pysznego, zdrowego i fit. Po prostu chciałam zjeść coś pysznego i udało się! Ten przepis musicie(...)chia - 60 g posiekanych daktyli - 50 g mielony len - 60 g posiekanych orzechów włoskich - 100 g masła orzechowego (takiego bez dodatku cukru) - 2 duże jajka -60 g olej kokosowy -2 łyżki mleka - 2 łyżki mąki - 4 łyżeczki ksylitolu - 3 garście żurawiny suszonej W/w składniki wymieszaj, masa jest dość gęsta i kleista, w dłoniach formuj kulki, spłaszczaj i układaj
SMYKWKUCHNIMuffin (wym. mafin lub zdrobniale muffinka, muffinek) – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z miesem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić(...)części. Tym razem muffiny, to propozycja Ciasta na niedzielę . Ponieważ wypiek jest z dowolnego przepisu, u mnie – muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji. Składniki na 33 muffiny: - 3 i ¾ szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wiórków kokosowych - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - 2 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - ¾ szklanki oleju kokosowego - ¾ szklanki
mojewypiekiinietylkostarta z 1 pomarańczy (bez białych błonek) 1 łyżka miodu czubata łyżeczka cynamonu 3-4 łyżki powideł śliwkowych Przygotowanie Mąkę wymieszaj z solą i ksylitolem, dodaj bardzo zimny olej kokosowy. Następnie ugniataj rękoma, dodając po łyżce lodowatej wody. wyrabiaj ciasto aż będzie plastyczne, a cały olej się rozpuści. Przygotuj foremkę do muffinów z 12 dołkami (lub np. 12 kokilek). Oderwij(...)miarę płasko. Wyjmij resztę ciasta z zamrażarki. Ponownie podziel na 12 części, każdą rozwałkuj. Wycinaj gwiazdki lub inne kształty. Przykryj każdą babeczkę, następnie włóż jeszcze na chwilę foremkę z ciastkami do zamrażarki. W międzyczasierozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz schłodzone babeczki ok. 15-20 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Przed podaniem możesz posypać je zmielonym ksylitolem. Wskazówki
Powiedz dietom niekakao 100 g cukru (u mnie dark muscovado) 2 banany 120 g oleju kokosowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Na idealnie gładką masę zblenduj banany z cukrami i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do powstałej puszystej masy dodawaj partiami mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj(...)jeżeli zdecydujesz się na dodatkową porcję czekolady to dodaje też dodatkowe 100 g posiekanej. Całość wstaw na pół godziny do lodówki, dzięki temu będzie łatwiej formować masę. Połowę ciastek zrobiłam bez dodatkowej czekolady, nie ma co przesadzać Odmierzaj porcje ciasta dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha przez około 15 minut
greenscarfHappy Pear" stworzyłam przepyszne muffiny. Posmakują wszystkim wielbicielom orzechów i czekolady. Muszę przyznać, że nie są one tanie, ale wciąż ekonomiczniej przyrządzić takie cudeńka domowych warunkach niż zakupić jakiekolwiek ciastko w kawiarni. Z moich obliczeń wynika, że koszt przygotowania jednej domowej babeczki nie przekracza 3 zł. Takich słodyczy próżno szukać we wszelkich restauracjach czy kawiarniach. Surowe słodycze są bardzo(...)już chyba nigdzie. Bardzo polecam, bo smakują jak niebo! Składniki na 12 porcji: spód: 100 g orzechów włoskich, 100 g orzechów pecan, 100 g suszonych daktyli, 2 łyżki oleju kokosowego RAW. masa: 100 g orzechów pecan lub włoskich, 100 g surowych płatków lub wiórek kokosowych, 100 g MASŁA (nie - oleju) kokosowego, 100 g daktyli, 3 łyżki surowego kakao w proszku
Jeść, by żyć w zdrowiuhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepyszne, proste i chyba magiczne. Dlaczego? Ponieważ znikają w niewiarygodnie szybkim tempie. To jedne
Di gotujeskładniki: 2 szkl mąki (ja użyłam 1 szk mąki pszennej i 1 szkl mąki krupczatki) 125 ml kwaśnej śmietany 100 g masła 2 łyżki cukru pudru
Domowy Smak Jedzeniamoim życiu byłam kilkakrotnie poważnie bardzo głodna, nie ze swojej winy i wiem jak to "smakuje". Batony są wytworem mojej wyobraźni i są to batony , lub ciastka ,jak wolicie, które możecie zabrać dosłownie wszędzie, a schłodzone w lodówce, smakują nieziemsko. Nie czekajcie zatem tylko sprawdźcie dobrze czeluści swoich szafek i szuflad kuchennych, może znajdziecie smętne i samotne torebki(...)Kupiec bo miałam tylko tę jedną torebkę garść płatków owsianych, które uprzednio trochę "przetrąciłam" w blenderze, ale nie zrobiłam z nich mąki ok.2 łyżek mąki jaglanej i mąki kokosowej- udało mi się pozbyć tych smętnych ilości z torebek spora garść mielonych orzechów włoskich garść może nawet dwie- żurawiny, którą uprzednio posiekałam w blenderze na drobne kawałki parę suszonych śliwek
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego dodatkowo: 1 białko jajka 2 łyżki cukru ziarno sezamu, słonecznika i wiórki kokosowe Wykonanie: Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczki Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę(...)grubość 3 - 4 mm, wycinać ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm. Białko rozmieszać z cukrem i smarować nim wykrojone ciasteczka. Wysypać do miseczek ziarenka i posmarowaną stroną maczać ciastka w ziarenkach, lekko dociskając. Wykładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dużych odstępów nie zostawiać, gdyż ciasteczka lekko rosną i to bardziej w górę. Piec w nagrzanym
Kuchcik gotujeDla wszystkich miłośników masła orzechowego i wszelkich orzechów ❤ Proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka orzechowe! Jeszcze ciepłe są mięciutkie, a po wystygnięciu kruchutkie. Przyjemnie słodkie, z
Zdrowie na języku :PPopping z amarantusa - leżał, leżał i wzięcia nie miał. Aż u Smakołyków Alergika pojawiły się batoniki ! I trzeba będzie kupić znowu ...:) 100 g popping z amarantusa
Atlas SmakówKeksiki o kokosowo-bananowym smaku , to fajny pomysł na smczene, pożywne sniadanie lub podwieczorek przy filizance ulubionej herbaty . Proste i
Zakamarki mojej kuchniJak wiecie uwielbiam kokos a Kokosanki to zdecydowanie moje ulubione ciacha! Mokre … klejące … delikatne i niesamowicie słodkie! Tym razem połączyłam je z makiem –
Ostra na Słodkooliwek przed użyciem, wówczas nie będzie konieczności podsypywania ciasta mąką a pierniczki będą ładniejsze. Składniki (na 50 dużych serc): 200 gram mąki żytniej 100 gram mąki kokosowej 125 gram masła 125 gram miodu łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej Lukier pomarańczowy: szklanka cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego Dodatkowo: ulubione(...)ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin lub dobę. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wałkuję dość cienkie ciasto o grubości 0,5 cm. Wykrawam ciastka, które przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8 minut. Studzę na kratce. Ostudzone pierniki dekoruję lukrem i posypką
Mango Papaja