Są to chyba najprostsze ciasteczka jakie w życiu przyszło mi robić :) Po upieczeniu są delikatne, kruche, z wyraźną nutą masełka, dosłownie rozpływają się w ustach, a
My Culinary Artadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 160 g herbatników kakaowych 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady białej ok. 120 – 160 g prażonej pszenicy w miodzie wykonanie: Blaszkę (20×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy 1/2 cz. herbatników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy o miseczki i umieszczamy(...)ubijamy. Taką masę dodajemy do serka i miksujemy na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy prażoną pszenicę i mieszamy szpatułką. Gotową masę równomiernie wykładamy na herbatniki i przykrywamy ją pozostałą częścią ciastek. składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki kremówki dodatkowo: ok. 40 g pszenicy prażonej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę
Domowy Smak JedzeniaPyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!! Składniki: opakowanie kruchych ciastek - 380g 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka kakao Masa serowa : 1/2 kostki masła 4 żółtka 2 kostki białego sera- po 200 gram 3/4 szklanki cukru 7 białek Wykonanie(...)Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym ciastem kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto by przestygło
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 350 g mąki pszennej 400 ml mleka 1 szklanka cukru 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g margaryny lub masła
Ciastka - domowe słodkościDziś kolejne szybkie ciasto bez pieczenia z moimi ulubionymi bananami. Można użyć maślanych lub kakaowych herbatników, wedle upodobana. Ciasto jest bardzo proste, pyszne i pięknie się prezentuje. Składniki: 5 paczek herbatników 6 bananów sok z cytryny do pokropienia bananów, aby nie ciemniały 2 galaretki pomarańczowe Składniki na krem: 750 ml mleka 1 cukier waniliowy 200g cukru 3 żółtka(...)budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, dobrze ucierać na puszysty krem. Banany obrać, zgnieść widelcem, pokropić sokiem z cytryny. Dodać do kremu budyniowego. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciastka układamy na papierze, wykładamy 1/3 masy. Przykryć kolejną warstwą herbatników i masą. Całość przykryć pozostałą częścią ciastek na którą wykładamy trzecią warstwę masy. Banany kroimy w plastry, kropimy
Słodki Zakątekłyżki rozpuszczonej czekolady lub domowej polewy Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut(...)Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Ciasteczka pokruszyć i połowę wmieszać do masy. Masę rozsmarować na cieście. Wierzch popisać polewą i posypać pokruszonymi ciastkami. Przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaprawdę smaczne i eleganckie ciacho. Znikało tak szybko, że cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia. Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym(...)czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną) na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa dodatkowo: ok. 24 kakaowe herbatniki 12 podłużnych biszkoptów lady fingers 3 łyżki wiórków czekoladowych 1/2 szklanki mleka Białka z solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamlecznym kremem, to znakomity deser dla wszystkich łasuchów słodkości. To bajecznie łatwe w przygotowaniu ciasto, wyjątkowo smaczne, idealne do kawy. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego) gotowa polewa czekoladowa przepis Do garnka wlewamy(...)wszystko ucieramy na gładki krem. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy go trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu lub polewą przygotowaną z czekolady i masła
Smakowite DaniaPomysł na te ciasteczka powstał kilka miesięcy temu podczas jednych z koncertów pewnego zespołu. Składniki: 4,5 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 375 g margaryny
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 1 łyżka cukru waniliowego 3 / 4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 - 2 łyżeczek kakao 1 szklanka mąki 4 jajka
Ciastka - domowe słodkościpieczenia i mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy na ciasto biszkoptowe posypane kawą. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę kakaową: 250 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 100 g cukru pudru 50 g kakao ok.7-8 łyżek wody wykonanie: Kakao mieszamy z wodą i podgrzewamy, będzie gęsta masa(...)wystudzone kakao i miksujemy na jednolity krem. Następnie dodajemy masę jajeczną i miksujemy do połączenia się. Krem możemy „wzbogacić” alkoholem składniki na wierzch ciasta: 1 duże opakowanie ciastek delicji lub 2 małe (ok.24 szt) 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody wykonanie ciasta: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na cieście rozsmarowujemy krem
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 5 jajek 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki 250 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 opakowania
Ciastka - domowe słodkościkawy i do herbatki ;) A dla lubiących tylko wodę, też się nadają na przekąskę ;) Chwilkę czasu trzeba poświęcić żeby je zrobić, ale są tego warte... Ciasteczka waniliowo - kakaowe Składniki: 150 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 100 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 żółtko 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki opcjonalnie(...)Każde ciasto zagnieść osobno, zafoliować i schłodzić przynajmniej przez godzinę. Po wyciągnięciu, odrywać kawałeczki wielkości orzecha laskowego. Kuleczki jedna na drugiej, przycisnąć by się skleiły i spłaszczyć widelcem. Ciastko ma mieć ok. 1 cm grubości. Układamy je na papierze i pieczemy 17-20 minut. Pycha
Lawendowe NieboPrzepis na ten sernik znalazłam w „ słodko-sentymentowym ” zeszycie i myślę, że jest doskonały dla wszystkich zabieganych . Ekspresowy sernik na zimno robi się po prostu w
Słodki sentymentKakaowo - orzechowy przekładaniec z kremem budyniowo - maślanym w dwóch kolorach. Pod nazwą "Snikers" istnieje wiele przepisów, niektóre z nich są całkowicie odmienne od mojego ( w wielu
Opowieści z piekarnika