się duet. To właśnie to połączenie natchnęło mnie do stworzenia tego deseru. Mały kawałeczek wystarczy, żeby zaspokoić największą nawet ochotę na czekoladę. *foremka 25*10 cm Składniki: duża paczka kakaowych herbatników słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Stovit 300 ml śmietanki kremówki 125 g gorzkiej czekolady 400 ml mleka + 125 ml do nasączenia herbatników 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki(...)powstałego musu przełożyć do foremki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Rozsmarować krem budyniowy i znowu ułożyc herbatniki. Na nie nałożyć 1/3 dżemu i pozostały mus czekoladowy oraz ostatnią warstwę ciastek. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć czymś ciężkim i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyłożyć na półmisek odwracając do góry dnem. Delikatnie zdjąć papier, wierzch posmarować dżemem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać drobny cukier, dalej miksując. Do ubitej piany z cukrem dodawać kolejno żółtka i ubijać. Wlać schłodzoną mieszankę kakaową do jajek i powoli mieszać łyżką aż do całkowitego jej rozprowadzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia(...)puder. Wymieszać.Do nasączenia:100 ml likieru z czarnej porzeczki50 ml naparu z czarnej herbatyPrzygotować poncz z likieru i herbaty.Ponadto:400 g konfitury z czarnej porzeczkiczekolada do dekoracji30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladąPrzygotowanie:Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną część nasączyć połową ponczu. Następnie rozprowadzić po całości połowę konfitury. Nałożyć całość kremu maślanego i dokładnie wyrównać. Położyć drugi
Food SquareDonuty czyli inaczej pączki amerykańskie, to pączki z dziurką, pieczone na głębokim oleju. Karnawał w pełni, za jakiś czas tłusty czwartek... a jak szaleć to szaleć
Zrób to smacznienaszych kuchniach.Ciasteczka wyróżniają się ciekawym wyglądem dzięki połączeniu dwóch rodzajów ciasta kruchego - ciemnego i jasnego. Dla urozmaicenia można wykonać je na dwa sposoby, układając na wierzchu waniliowy, albo kakaowy krążek.Dodatek mąki ziemniaczanej potęguje kruchość ciasteczek, nadając im jednocześnie delikatności.Z poniższego przepisu można przygotować około 40 sztuk, średnica jednego ciasteczka to około 3,5cm.Kruche ciasteczka waniliowo-kakaoweSkładniki:150g mąki(...)kuleczki układać jedną na drugiej, lekko przyciskając palcami tak, by się skleiły ze sobą, następnie spłaszczyć zębami widelca, tworząc wzorek i formując w ten sposób około 1cm grubości ciastko- ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach- piec w 175-180 stopniach przez 17-20 minut do lekkiego zrumienieniaCiasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, zachowają wtedy swoją
Smakołyki BerenikiSkładniki: Kruche ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 250 g margaryny Budyń
Ciastka - domowe słodkościłóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki(...)muszę przyznać, że nie do końca mnie zadowoliły. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, raczej jak na ciasteczka. Po upieczeniu babeczki są dość ciężkie, suchawe, ale też mocno kakaowe i na swój sposób smaczne. Dodatek kremu lub na przykład bitej śmietany uważam za niezbędny.Mimo wszystko jestem z nich dumna - to moje pierwsze tego typu babeczki z kremem i uważam
Pożeraczka, czyli raz adobrzechciałam przygotować jakiś inny niż z dodatkiem kremówki i galaretek. W taki o to sposób powstał pyszny, rozpływający się w ustach sernik, który idealnie łączy w sobie smak waniliowo-kakaowy. Jest naprawdę rewelacyjny, o czym świadczy fakt, że mój mąż go zachwalał, a dodam, że sporadycznie jada jakiekolwiek słodkości. Sernik ten robiłam już kilkakrotnie i z pewnością jeszcze(...)dopiero połączyć z jej resztą.) Powstałą masę podzielić na 2 części i do jednej z nich wmieszać kakao. Formę wyłożyć papierem/folią spożywczą, a na jej dnie ułożyć warstwę ciastek - naprzemiennie zwykłe z czekoladowymi. Na ciastka wyłożyć obie masy - na zmianę jasną z ciemną , aby powstała marmurkowa struktura. Wierzch ciasta wygładzić i n a końcu poukładać pozostałe ciastka
Di gotujeryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało, co więcej mogę je Wam śmiało polecić bo jest po prostu pyszne. Delikatne, puszyste za sprawą biszkoptu(...)Masa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (u mnie kakaowa) 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając
Cynamonowe szczęścieenergii na dłuższy czas. Regularność! Oprócz doboru odpowiednich produktów równie istotna jest regularność spożywania posiłków. Bo tak naprawdę nieważne, jak wspaniałe zjemy śniadanie - może to być solidna porcja kakaowej owsianki z bananami, awokado i orzechami - ale jeśli po 4-5 godzinach nie zjemy kolejnego posiłku, to spadek energii i tak się pojawi. Ponieważ energia z jednego posiłku wystarcza(...)możliwości zjedzenia posiłku, albo mamy tylko 5 minut przerwy i zupy w tym czasie nie zjemy, to mamy inne opcje: batoniki z płatków owsianych z bakaliami i orzechami, ciastka owsiane z migdałami i owocami, koktajl z warzyw, owoców, płatków jaglanych z dodatkiem orzechów, otrębów, migdałów - tutaj panuje w zasadzie całkowita dowolność, trzeba tylko zwrócić uwagę, aby mieszać produkty
Z notatnika dietetykatylko w ten jeden dzień to i tak lubię takie drobne gesty. Tak naprawdę muffinki z serduszkiem możecie przygotować z Waszego ulubionego przepisu. Ja akurat upiekłam swoje sprawdzone Muffiny kakaowe i zamiast kostki białej czekolady dodałam do nich migdałów. Uwielbiam je za to, że są takie mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają. Prawda, że takie walentynkowe babeczki wyglądają cudownie? Walentynkowe muffinki(...)każdą z nich wypełnić masą do 3/4 jej wysokości. Wierzch posypać pozostałymi płatkami migdałowymi. Babeczki piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Następnie w górnych częściach babeczek wykrawać niewielkie serduszka. (Użyłam foremki do ciastek, którą odcisnęłam wzór i ze środka wyskubałam ciasto
Di gotujeTakie sobie wafelki, bardzo podobne do tych robiła kiedyś moja mama jak w sklepach za bardzo nie było wyboru. Osoby 30+ na pewno te czasy pamiętają
Kuchnia Pełna EmocjiJakieś 3 lata temu stałam się szczęśliwą posiadaczką solidnej patelni. Ale patelni nie byle jakiej, bo dedykowanej specjalnie do orzeszków. Patelnia jest naprawdę solidna, ale dla
Mieszam w GarnkuLekkie, tortowe, aromatyczne ciasto, kakaowe, z nasączonymi herbatnikami, jakość kremu sprawia, że jest niesłodkie, efektowne, wspaniałe dla amatorów ciast kremowych Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek herbatników(...)dzielimy na 3 części Biszkopt przekrawamy na pół smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy herbatnikami, które nasączmy wódką wymieszaną z sokiem z cytryny.Ciastka przykrywamy masą śmietanową, układamy następną warstwę z ciastek nasączamy ponczem smarujemy pozostałym kajmakiem, wykładamy następną warstwę śmietanową, przykrywamy biszkoptem smarujemy pozostałą masą śmietanową. Posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
kgwjanczewoWitam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z przepisem na ptysie z kremem, ale ptysie w troszkę innym wydaniu, a mianowicie ptysie kakaowe :-) Wyglądają i smakują wspaniale. Polecam i zapraszam :-) SKŁADNIKI CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 szklanki wody -250g masła lub margaryny -6 jajek -1 czubata łyżka ciemnego kakao KREM -500ml śmietany(...)pieczemy 10-15 minut. Ptysie studzimy, kroimy na pół. * ptysi wychodzi z podanych proporcji dużo, oczywiście ich ilość zależy od wielkości, polecam robić średnie, jeśli chcecie duże ciastka musicie je piec dłużej, tak by nie były mokre w środku. KREM śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serem mascarpone i cukier puder-miksujemy. Ptysie nadziewamy kremem, oprószamy cukrem pudrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku