naturalne produkty: * dżemy i konfitury; * koncentraty pomidorowe i ketchupy; * napoje i soki; * płatki, kasze, ziarna (również ekspandowane) i nasiona; * ryż i otręby; * makarony i mąki; * musli i ciastka; * bakalie; * kakao; * nasiona strączkowe * cukier brązowy i sól; * oleje; * susze warzywne i owocowe; Wszystkie wytwarzane są z organicznych surowców, bez dodatku sztucznych polepszaczy smaku, barwników czy konserwantów. Ponadto(...)makaron - pierwszy raz spotykam się z wersją wielozbożową. Dzięki dodatkowi mąki żytniej ma słodkawy zapach, który unosi się podczas gotowania. Uwielbiam go łączyć z serkiem wiejskim, truskawkami, masłem kakaowym i płatkami kokosa. Pyszności! Najnowszą kategorią w ofercie są susze warzywne - które widzę po raz pierwszy i... jestem mile zaskoczona. Cebulka pachnie jak prażona i świetnie pasuje do jajecznicy
Poranek na słodkoTorcik Myszka Minnie z kremem oreo oraz jagodowym i żelką Prosiliście o przepis na tort z Myszką Minne, więc jest i on. W środku trzy blaty kakaowego biszkoptu, nasączone cytrynowym ponczem, przełożone kremem jagodowym z żelką oraz kremem oreo. Z wierzchu tort obłożony jest maślanym ganache i ozdobiony masą cukrową. I tu ważna uwaga, pod masę cukrową tort należy zawsze(...)cukrowej lepiej wykonać kilka dni wcześniej, aby zdążyły wyschnąć. Szczególnie kokardę musimy dobrze wysuszyć, aby zachowała ładny kształt 3D, poniżej opisałam jak to zrobić. Składniki: Biszkopt: Kakaowy przepis tutaj (KLIK) lub Klasyczny jasny biszkopt przepis tutaj (KLIK) Poncz do nasączenia biszkoptu: 200ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Żelka jagodowa: 300g jagód (mogą
Blog z ApetytemJeśli znacie Metrowca ( a znacie na pewno, przynajmniej z nazwy ), to te ciasto, to właśnie taki Metrowiec, tyle że złożony w taki sposób, aby w przekroju
Opowieści z piekarnikaO tej porze roku najczęściej piekę ciasta korzenne, pachnące przyprawami, miodem, orzechami. Często też robię szarlotki. Ale od czasu do czasu w mojej kuchni musi pojawić
W mojej kuchniinnego jak podgrzewanie go w wysokiej temperaturze ( jednak wszystko musi być przeprowadzone w poprawny, odpowiedni sposób ). Proces ten jest niezbędny by użyć suszu w kuchni przy produkcji np. ciastek, babeczek czy nawet miodu. Oczywiście można zrobić babeczki z konopią bez dekarboksylacji – p aradoksalnie i tak ona wystąpi, ponieważ babeczki musimy tak czy siak wstawić do piekarnika i upiec(...)KONOPI – 8 g * gęsty jogurt np. grecki – 150 g * twaróg chudy – 200 g * słodzidło np. erytrytol ( można również zastąpić cukrem ) – 60 g * masło orzechowe ( u mnie kakaowe ) – 150 g * żelatyna – 2 pełne łyżeczki POLEWA: * mleczna czekolada – 200 g SPÓD: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy słodzidło, jajko, olej kokosowy i szczyptę soli – wszystko
Ostra na SłodkoCały ruch spółdzielczy skupiono wokół dwóch centrali. W ten sposób niemal całkowicie zlikwidowano handel prywatny, który kojarzył się z kapitalizmem. Oto garść przepisów z okresu PRL-u: Wędzona słonina Ciastka ze skwarek Babka ziemniaczana Chleb żytni na zakwasie Blok czekoladowy Śledź po białostocku Plan trzyletni Był to też czas planu trzyletniego. Jednocześnie po podwyżce cen żywności, spowodowanej zbyt dużą(...)sodową z saturatorów, potocznie nazywaną,,gruźliczanką”. Dopiero w epoce późnego Gierka wprowadzono kartki na słodycze. Był to okres wyrobów czekolado podobnych np. bloku czekoladowego, ze względu na braki tłuszczu kakaowego zastąpionego olejem rzepakowym. W domach sporządzano też np. szyszki z ryżu preparowanego i wafle z dżemem. Pewex nieodzownym obrazem PRL Z PRL-em kojarzymy też gumę balonową kupowaną w sklepach
ProstePesto.pl