O tej porze roku najczęściej piekę ciasta korzenne, pachnące przyprawami, miodem, orzechami. Często też robię szarlotki. Ale od czasu do czasu w mojej kuchni musi pojawić
W mojej kuchniinnego jak podgrzewanie go w wysokiej temperaturze ( jednak wszystko musi być przeprowadzone w poprawny, odpowiedni sposób ). Proces ten jest niezbędny by użyć suszu w kuchni przy produkcji np. ciastek, babeczek czy nawet miodu. Oczywiście można zrobić babeczki z konopią bez dekarboksylacji – p aradoksalnie i tak ona wystąpi, ponieważ babeczki musimy tak czy siak wstawić do piekarnika i upiec(...)KONOPI – 8 g * gęsty jogurt np. grecki – 150 g * twaróg chudy – 200 g * słodzidło np. erytrytol ( można również zastąpić cukrem ) – 60 g * masło orzechowe ( u mnie kakaowe ) – 150 g * żelatyna – 2 pełne łyżeczki POLEWA: * mleczna czekolada – 200 g SPÓD: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy słodzidło, jajko, olej kokosowy i szczyptę soli – wszystko
Ostra na SłodkoCały ruch spółdzielczy skupiono wokół dwóch centrali. W ten sposób niemal całkowicie zlikwidowano handel prywatny, który kojarzył się z kapitalizmem. Oto garść przepisów z okresu PRL-u: Wędzona słonina Ciastka ze skwarek Babka ziemniaczana Chleb żytni na zakwasie Blok czekoladowy Śledź po białostocku Plan trzyletni Był to też czas planu trzyletniego. Jednocześnie po podwyżce cen żywności, spowodowanej zbyt dużą(...)sodową z saturatorów, potocznie nazywaną,,gruźliczanką”. Dopiero w epoce późnego Gierka wprowadzono kartki na słodycze. Był to okres wyrobów czekolado podobnych np. bloku czekoladowego, ze względu na braki tłuszczu kakaowego zastąpionego olejem rzepakowym. W domach sporządzano też np. szyszki z ryżu preparowanego i wafle z dżemem. Pewex nieodzownym obrazem PRL Z PRL-em kojarzymy też gumę balonową kupowaną w sklepach
ProstePesto.pl