się z Wami przepisem na sernik, którego żaden świąteczny stół się nie powstydzi. Jest obłędny, cudownie intensywny, jeden kawałek zabiera nas w cudowną podróż pełną czekolady... Jest kruchutki, kakaowy spód, a na tym niesamowicie czekoladowa masa serowa. Niezbyt słodka, bardzo intensywna. Sernik, mimo ubijania jajek, nie jest puszysty, ale zwarty i konkretny. Dwieście gram czekolady w końcu robi swoje(...)Deserów Pierre'a Herme. Od siebie dodałam żelatynę, żeby był bardziej stabilny.Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady i granatemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive2 łyżki kakao60 g masłamasa serowa:500 g twarogu 3krotnie zmielonego3 jajka200 g ciemnej czekolady (70%)80 g ciemnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie galaretki
Ciastka - domowe słodkościktóre pomagają delikwentom takim jak ja spożywać odpowiednią, zaplanowaną ilość tłuszczu. Robiłam już kuleczki z maseł orzechowych, które są bardzo smaczne. Teraz chciałam coś, co będzie przypominało ciastko, lecz ciastkiem nie jest, bo składa się prawie w całości z kokosa i gorzkiej czekolady. Składniki na 12 sztuk: 400 g wiórków kokosowych 1 gorzka czekolada 85% - 100g (u mnie(...)słoiku na przyszłość ;)) 2. Dzielimy masło kokosowe na pół 3. Do białej masy dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy. 4. Do ciemnej dodajemy kakao i cynamon. Miksujemy. Na schłodzoną czekoladę przekładamy kakaowe masło kokosowe. Gdy zastygnie dodajemy masę białą. T rzymamy w lodówce przez wiele dni. Bomby tłuszczowe mają to do siebie, że nie da się ich zjeść dużo, a mogą zastąpić
Cytryna&Co.Chrupiące kokosowe kuleczki – deser bez pieczenia. Uwielbiam małe słodkości, takie na jeden kęs. Idealnie nadają się jako słodki dodatek do herbaty, na poprawę nastroju, do
Słodkie okruszkiZawijaniec z waniliowego ciasta ucieranego, przygotowanego na serku homogenizowanym waniliowym, z nadzieniem orzechowym w stylu Ferrero Rocher z orzechów laskowych oraz kremu czekoladowo-orzechowego. Na wierzchu
Kuchnia MagdaLenyNiedzielna kawa. Słodka. Z aromatyczną wanilią i rozgrzewającym cynamonem. Pozwalająca powoli się przebudzić z sennej aury. Niedzielne poranki. Leniwe. Z niespiesznie zjedzonym śniadaniem. Spędzone przed ekranem
My simple kitchenzakończenie posiłku. Oryginalne ciasteczka aromatyzowane były włoskimi migdałami z Prato. Biscotti zasmakowały wielu, dlatego wciąż pojawiają się nowe smakowe wariacje na ich temat. Znamy już anyżowe, cytrynowe, z piniolami, kakaowe z chilli, z suszonymi owocami. Mogą też być lukrowane lub oblewane czekoladą... Ich ostateczny smak tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni. Ich podstawowymi składnikami są jaja, cukier puder oraz(...)ciastem wyjąć, gorące bochenki pokroić w plastry grubości 5-10mm. ułożyć na blasze i piec jeszcze przez 5 minut z każdej strony. Wystudzić, przełożyć do pojemnika na ciastka i zajadać maczając w porannej herbacie
Zapiski Młodej Żonyrównoważy całość, ale króluje zdecydowanie czekolada. Zapewniam, że jak zrobicie ją raz, to pokochają ją wszyscy i będzie się już pojawiała regularnie na Waszym stole. Składniki Spód 220 g kakaowych herbatników (w moim przypadku było to 1,5 opakowania) 100 g masła 60 g czekolady (45-50% kakao) Mus czekoladowy 550 g śmietany 30-36% 160 g czekolady mlecznej(...)Obliczone na podstawie wykorzystanych składników; wartości podane w gramach Przygotowanie Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki kruszymy w malakserze. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z ciastkami. Tak przygotowaną masą wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi). Dobrze dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Spód powinien mieć grubość odrobinę mniejszą niż 0,5 cm, aby dobrze się później
Analiza Smakuudziałem na blogu Poezja Smaku to stwierdziłam, że muszę wypróbować. Przepis nic, a nic mnie nie zawiódł. Babeczki okazały się miękkie i mokre w środku z bonusem w formie ciastka, a krem, nieco zmodyfikowany przeze mnie, po prostu pycha :) Wszystkie muffinki poznikały w zaskakującym tempie. Następnego dnia robiłam kolejną partie by się nimi dostatecznie nacieszyć. Szczerze polecam :) Ilość porcji(...)ubijamy mikserem na średnich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek dodajemy stopniowo jogurt naturalny, masę kakaową oraz mieszankę suchych składników. Najlepiej dodawać po łyżce na przemian. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na to układamy ciasteczko
Kolizje Smakówzamrażarce przez 15 minut. W tym czasie niebieskie drażetki rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyka do lizaków maczać w rozpuszczonej czekoladzie, następnie włożyć w ciastko mniej więcej do połowy. Ponownie schłodzić – lodówce 1 godzinę. Po tym czasie czekoladę ponownie rozpuścić i dodać olej. Schłodzone lizaki wyjąć z lodówki. Maczać pionowo w rozpuszczonej czekoladzie, wyciągnąć i poczekać(...)małym ogniu, aż do stopienia masła. Następnie dodać cukier i kakao. Podgrzewać (ale nie gotować ) aż do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy kakaowej dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Małą formę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym
Pełny talerzProste i eleganckie ciasto, w sam raz np. na...imieniny :) Dla fanów kremu budyniowo - maślanego i dla wielbicieli suszonych śliwek. Także dla amatorów gorzkiej czekolady, bo
Opowieści z piekarnikaczekolady. Ciasto jest dość słodkie, aczkolwiek bardzo smaczne, idealne na rodzinne spotkanie lub jako przekąska do popołudniowej kawy. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g kakaowych herbatników 200 g masła 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru kryształu 2,5 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego) 150 g wafli prince polo 500 ml śmietany(...)masę mleczną. Na masie układamy drugą warstwę herbatników. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Ubitą śmietanę wykładamy na warstwie ciastek i równomiernie ją rozprowadzamy a na wierzch ciasta ścieramy na tarce o małych oczkach gorzką lub mleczną czekoladę. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Artykuł
Smakowite DaniaSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru
Ciastka - domowe słodkościSą takie dni ciemne, mokre i zimne, kiedy jedyną rzeczą na jaką mam ochotę jest gorąca herbata, dobra książka, głęboki fotel i koc. Kiedyś dołączyłabym do
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzisiaj połączenie słodkiej masy krówkowej ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, intensywnie kakaowe ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam! Składniki: (na ok. 30 sztuk) Ciasto: 80 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżka cukru trzcinowego 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie odrywać kawałeczki ciasta, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać w dłoniach. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w trakcie pieczenia mogą rozlać się na boki). Blaszkę wstawić na 10 minut do lodówki
Nastoletnie Wypiekanie