Ciasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku.Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek(...)może będzie trzeba zwiększyć ilość dodanego cukru.Nieduża ilość wiórków kokosowych dodaje ciastkom aromatu; są one lekko wyczuwalne w smaku, ale nie czynią ciastek zbyt słodkimi.Ciastka kakaowe po ostudzeniu przełożyłam do pojemnika spożywczego i tak szczelnie zamknięte wytrwały kilka dni (do zjedzenia ostatniego) nie tracąc na kruchości
Smakołyki BerenikiKakaowe ciasteczka to wyśmienite łakocie do mleka lub kawy. Nie są one ani skomplikowane w przygotowaniu ani nie pochłaniają za wiele czasu. Od razu radzę upiec podwójną porcję, gdyż ja w ciągu 2 dni robiłam je 2 razy. Ponadto, były świetnym słodkim prezentem dla bliskich osób na Święta - wystarczyło tylko ładnie je zapakować :) Składniki na około 15 sztuk: 100g jogurtu(...)jogurt naturalny. Połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść ciasto. Następnie na rękę wziąć trochę ciasta, rozpłaszczyć, na środek nakładać odrobinę kremu czekoladowego. Formułować kule, spłaszczyć. Zresztą ciasta postępować analogicznie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówO tym cieście mówi się, że każdy je jadł, a większość własnoręcznie przygotowywała. Do mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero po
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki:3/4 szklanki cukru 100 g masła1 jajko1 łyżka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki sodyszczypta soli1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki płatków
Malowane smakiemJeśli lubicie wypieki z dodatkiem kakao, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne, popękane ciasteczka. Ciastka są mocno kakaowe, mocno chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Spróbujcie Składniki: – 220g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 140g cukru pudru + 4 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek – 50g miękkiego masła – 40g kakao – 10g proszku(...)papierem do pieczenia lub matą silikonową i delikatnie spłaszczać. U mnie wyszło 20 sztuk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Smacznego Popękane ciastka kakaowe Popękane ciastka kakaowe Popękane ciastka kakaowe Artykuł Popękane ciastka kakaowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineprepTime":"PT30M","cookTime":"PT50M","totalTime":"PT1H20M","recipeCategory":["Ciasto"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["10","10 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"330 cal"},"recipeIngredient":["200 g kruchych ciastek kakaowych","20 g mas\u0142a","800 g sera twarogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie, mo\u017ce by\u0107 z wiaderka","3 jajka od kur z wolnego wybiegu","100 ml \u015bmietanki deserowej 30 %","100 g gorzkiej, ciemnej(...)u0142am i rozkrusz w blenderze, do powstania konsystencji mokrego piasku. Najlepiej je\u015bli masa b\u0119dzie mia\u0142ka i po zmiksowaniu nie zostan\u0105 \u017cadne twardsze grudki ciastek.","text":"Ciastka kakaowe po\u0142am i rozkrusz w blenderze, do powstania konsystencji mokrego piasku. Najlepiej je\u015bli masa b\u0119dzie mia\u0142ka i po zmiksowaniu nie zostan\u0105 \u017cadne twardsze
ProstePesto.plsuszenia. Uzbierałam także trochę malin, z których zrobiłam sok i deser. Składa się on z budyniu zrobionego z dodatkiem białej czekolady, po ostudzeniu zmiksowanego z serkiem mascarpone, kakaowych ciastek zbożowych i malin. Deser smakował wyśmienicie. Po prostu niebo w gębie. Sama nawet byłam zaskoczona smakiem :). Maliny idealnie zrównoważyły słodkość całego deseru. Taki deser poprawi nam nastrój, nawet(...)mleka 1 żółtko 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli 150 g malin 150 g białej czekolady 250 g mascarpone 80 g kakaowych ciastek zbożowych Sposób przyrządzania: Żółtko, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy zmiksować. Dodać mąkę, sól i 50 ml mleka
Zakątek rozkoszy kulinarnychZamiast orzechów możecie dodać migdałów, a zamiast rodzynek suszonych śliwek – co kto lubi. Nie bójcie się eksperymentów! Zajrzyjcie także po przepis na Ciasteczka owsiane z żurawiną . Przepis na kakaowe ciastka owsiane Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut Składniki 100 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła 100 g płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki miodu łyżeczka proszku(...)kulki wielkości 1/3 dłoni, delikatnie je rozgniatamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni (termoobieg) na 15 minut, do zrumienienia. Artykuł Kakaowe ciastka owsiane z orzechami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliideser z jej wykorzystaniem. Jest to deser, który można jeść na ciepło lub na zimno. Dla mnie lepszy jest w drugiej wersji. Jest to deser z dżemem i ciastkami kakaowymi. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. zimnego mleka 2 płaskie łyżki kaszy manny 1 mały cukier waniliowy 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki dżemu np. z czarnej(...)porzeczki 3 duże okrągłe ciastka kakaowe (użyłam ciastek domowej roboty z tego przepisu z mojego bloga: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html) gorzkie kakao do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jedną szklankę zimnego mleka przelałam do rondla i zagotowałam z cukrem zwykłym i waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszałam kaszę manną i wlałam ją do gotującego się mleka z cukrem
Waniliowe Improwizacjeprzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 150ml śmietany 30% 1 śmietan - fix 100g serka waniliowego 20g mlecznej czekolady 20g gorzkiej czekolady 1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo - truskawkowym kilka ciastek kakaowych (mogą być herbatniki lub inne kruche) Sposób przygotowania: Galaretkę wsypałam do miseczki. Zalałam ją 300ml gorącej wody i mieszałam tak długo, aż cały proszek rozpuścił się w wodzie. Galaretkę(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Małą foremkę (użyłam plastikowego pojemnika do przechowywania żywności) o wymiarach ok. 12x18cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie kruche ciastka kakaowe. Mogą być również kakaowe herbatniki. Na ciastka wyłożyłam masę śmietanową. gdy stężała wylałam na nią odłożoną galaretkę. Pojemnik z serniczkiem wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta dodatkowo udekorowałam roztopioną czekoladą
Waniliowe Improwizacjewarstwę śliwkową: 1 kg śliwek ½ łyżeczki cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 1 galaretka przezroczysta 200 ml wody Dodatkowo: 200 g wafelków gofrowych kakaowych (możecie zastąpić je ciastkami kakaowymi, wtedy spód będzie delikatniejszy i będzie lepiej się kroił – polecam ) 28 sztuk ciastek kakaowych Blaszka 20 cm x 30 cm Najpierw przygotowuję krokant, w tym celu rozpuszczam łyżkę(...)składania ciasta. Najpierw kruszę krokant na drobne kawałki (można to też zrobić wałkiem do ciasta) i wsypuję go do masy czekoladowej, dobrze mieszam. Na dnie blaszki wykładam wafle lub ciastka (możecie nasączyć je lekko sokiem pomarańczowym), na wafle wykładam masę czekoladową z krokantem, którą przykrywam warstwą ciastek (również ciastka możecie nasączyć). Na ciastka wykładam masę mascarpone
Słodki sentymentwarstwę śliwkową: 1 kg śliwek ½ łyżeczki cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 1 galaretka przezroczysta 200 ml wody Dodatkowo: 200 g wafelków gofrowych kakaowych (możecie zastąpić je ciastkami kakaowymi, wtedy spód będzie delikatniejszy i będzie lepiej się kroił – polecam ) 28 sztuk ciastek kakaowych Blaszka 20 cm x 30 cm Najpierw przygotowuję krokant, w tym celu rozpuszczam łyżkę(...)składania ciasta. Najpierw kruszę krokant na drobne kawałki (można to też zrobić wałkiem do ciasta) i wsypuję go do masy czekoladowej, dobrze mieszam. Na dnie blaszki wykładam wafle lub ciastka (możecie nasączyć je lekko sokiem pomarańczowym), na wafle wykładam masę czekoladową z krokantem, którą przykrywam warstwą ciastek (również ciastka możecie nasączyć). Na ciastka wykładam masę mascarpone
Słodki sentymentSkoro mąż wprowadził zapas włączania piekarnika podczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truuskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie z pełnoziarnistych ciastek kakaowych. Spód: 250 g pełnoziarnistych ciastek kakaowych ok. 100 g masła Masa z kaszy: 1,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny Kupiec 3 i 1/2 szklanki mleka(...)borówki amerykańskiej 400 g drobnych truskawek Galaretki rozpuścić we wrzątku w półgodzinnym odstępie czasu - każdy kolor osobno, w 3,5 litra płynu. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do stwardnięcia. Do garnka wlać mleko, dodać masło oraz
Czerwień i błękitŚwiąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do puszystych wypieków, jest raczej zbity i zarazem kremowy. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia smaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Składniki:Spód:220 g ciastek kakaowych50 g masła20 g margaryny Palma „Bielmar”Masa serowa:1 kg mielonego
Oryginalny smakstrzałem w dziesiątkę! Część zrobiłam z M&M'sami i cieszyłam się jak dziecko, kiedy natrafiłam na jednego lub kilka razem, pałaszując ciasteczko. To chyba najlepsze ciastka kakaowe, jakie istnieją. Wielkie, baaardzo mocno kakaowe, z nutą czekolady, która rozpływa się w ustach... Już jedno ciasteczko zaspokaja nawet największy głód słodyczy. Jadąc do Dziadków zawsze staram się przywieźć coś(...)chcecie wykorzystać jeszcze tych kilka dni na świąteczne (wręcz wskazane) obżarstwo przed spisaniem i wcieleniem w życie postanowień noworocznych- te ciastka są dla Was IDEALNE. Spróbujcie! MOCNO KAKAOWE CIASTKA Z M&M'S Składniki (ok.18 ciasteczek):4 łyżki margaryny1 szklanka cukru1/4 szklanki mleka1 jajo2 szklanki mąki pszennej tortowej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki
Gotowanie to kochanie