B ardzo lubię drożdżówki, jednak te kupione w sklepie są, jak dla mnie często zbyt suche. Nawet jak mają dożo owocu to ciasto zawsze jest
Jadło i czytadłoNie sądziłam, że drożdżówka z czereśniami będzie taka dobra. Najfajniejsze jest to, że czereśnie po upieczeniu zachowują swój kształt i słodki smak! Zapraszam! Ciasto robiłam na
Kuchnia domowa AniKorzenne pierniczki o ciemnym kolorze i niezwykłym wyrazistym aromacie dzięki melasie z trzciny cukrowej. Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki:350 g mąki
wyzwania kuchenneFajny sposób na zamienienie nudnej parówki w pyszny podwieczorek. Bułeczka nie tylko świetnie wygląda ale i rewelacyjnie smakuje. Parówka otulona jest w drożdżowe ciasto z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCynamonowe ciasto do odrywania w formie chlebka na wielu blogach prezentowalo się super, więc i ja postanowilam je wyprobować. Przepis zaczerpnęłam z domowe-wypieki.pl , podczas pieczenia cały
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTradycyjnie w okresie "tłustego czwartku" pojawiają sie na naszych stołach większe ilości słodkich wypieków . A już szczególnie trudno nam się oprzeć tego dnia
Malinowa KawiarenkaU mnie ostatnio gofrowo. Goferków dawno nie było bo stara gofrownica zakończyła swój żywot ale już nowy sprzęcik mam i zaległości gofrowe trzeba nadrobić.składniki:4
Monia miesza i gotujeciasteczek – ręka do góry! Nie widzę Chyba wszyscy lubimy dobre, nie za słodkie ciasteczka, a szczególnie dzieci! Do tej pory na tej stronie pojawiały się dość miękkie ciastka, tym razem przepis na kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału (czyli też bez laktozy i kazeiny). Kruche ciasteczka są niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać(...)kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka – 2 olej kokosowy – ¼ szklanki ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka soda oczyszczona – ¼ łyżeczki ocet jabłkowy albo sok z cytryny – ½ łyżki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ¼ łyżeczki
PaleoSMAKważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie(...)szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie owoce suszone) 2 szklanki wody 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Owoce suszone zalewamy i gotujemy przez około 10-15 min w rondelku, aż dobrze rozmiękną i napęcznieją wodą. Po tym czasie odstawiamy je do lekkiego przestygnięcia
Jedzeniomaniasernikowy z wiaderka ) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1/2 szklanki cukru olej do smażenia cukier puder do posypania przepis Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy biały ser, jajka, cukier oraz sodę oczyszczoną. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto ( gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki) a następnie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek o grubości około(...)dziurki. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto- brązowy kolor, po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. wystudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniakropel aromatu)Składniki na lukier+ żółty barwnik spożywczyMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny (lub aromat). Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość(...)około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, jedną farbujemy na żółto barwnikiem spożywczym. Przekładamy do woreczków strunowych lub worka cukierniczego.Lukrujemy ciastka na żółto, na brzegach malujemy obwódkę biały lukrem, dodajemy białą kropkę na środku. Jeszcze mokry lukier rozmazujemy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyka, ważne, żeby za każdym razem wycierać
Ciastkozercywanilią) Masa orzechowa: 1,5 szklanki niesolonych orzechów arachidowych 2 łyżki miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 4 łyżki mleka Masło zagnieść z mąką, cukrami, jajkiem, żółtkiem i śmietaną. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki, by odpoczęło. Proszek budyniowy rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać rozpuszczony(...)rozpuścić masło, cukier i miód oraz mleko, dodać orzechy i gotować około 3-4 minut. Zdjąć z ognia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kwadratową foremką wykrawać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek wyłożyć masę orzechową. Piec na lekko złoty kolor 15-20 minut w 175oC.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć
Czerwień i błękitPączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia(...)ruchem wrzucamy mąkę do wrzącego szybko, energicznie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie ostygnięta, dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując, masa ma być gęstawa, jednolita. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 10x10cm, smarujemy olejem. Masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką i wyciskamy koła o średnicy
Walijskie Pichceniemini otwór w opakowaniu, po czym traktujemy je wałkiem, mamy wtedy pewność, że opakowanie nie wybuchnie – można je pokruszyć też w misce za pomocą tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej(...)rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię łączenia, aby dyniowe nadzienie nie wypłynęło). 5. PIEKARNIK Ustawcie go na 180 stopni, opcja góra i dół. 6. WYKOŃCZENIE NADZIENIA (2 min) Jajka wbijcie do miski, rozbełtajcie je, następnie dodajcie 1,5 łyżki mąki, wymieszajcie i dolejcie do całkowicie wystudzonego nadzienia z dynii. Dokładnie wymieszajcie i ostrożnie wylejcie na ciasteczkowy spód. 7. PIECZENIE
Nerds Kitchenwyrzutów sumieniai bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień,odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, wartoczasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie drożdżowe ciastko, myślę sobie.. Czy Ty, czytając ten postzdajesz sobie sprawę, kim jestem? Z kim masz do czynienia. Ile mam lat. Czym sięzajmuję, prócz gotowania i prowadzenia bloga. Zapewne nie. To właśnie(...)która gotuje, robi zdjęcia, pisze. MINI DROŻDŻÓWKECZKI Z JABŁKIEM. (pomysł i przepis autorski;) 2,5 szklanki mąki 1/2 kostka drożdży 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 roztrzepane jajka 1/3 szklanki roztopionego, wystudzonego masła 1 cukier waniliowy małe jabłuszka Drożdże roztarłam z łyżką cukru. Do miski przesiałam mąkę, wsypałam resztę cukru, cukier waniliowy, dodałam jajka, wlałam olej. Na koniec
W kuchni Karmel-itki"Marlenka" to ciasto pochodzące z Czech. Składa się z kilku miodowych warstw przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaRolada biszkoptowa... chyba każdy wie , że należy do ciast , których wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak możne przerażać jej zwijanie. Jednak gdy spróbujemy i ją
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaUrocze muffinki z dodatkiem marchewki i mieszanki keksowej, dzięki której nabierają świątecznego charakteru. Śliczne czerwone foremki ze świątecznym nadrukiem znajdziecie w sklepie PapilArt . Składniki: (5 dużych
Gotowanie i blogowaniemiazgę, mają być małe kawałki). W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki (mąki, orzechy, żurawinę, rodzynki, ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Można odstawić na ok.10 minut, do napęcznienia płatków. Z ciasta odrywamy kawałki (najlepiej w rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego(...)kieliszka lub szklanki, zmoczonych w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.20 minut, na termoobiegu. Odstawiamy blaszkę do wystudzenia, dopiero wówczas zdejmujemy z niej ciastka. Smacznego
Smaczne ZdroweRabarbar uwielbiałam od dziecka, maczałam łodygi w cukrze i tak go zajadałam :) Teraz wykorzystuje go do wypieków, tym razem padło na drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne
Symfonia smakowaOstatnio zakochałam się w muffinkach. Kiedyś zrobiłam do nich podejście, wyszły suche, twarde i były bardzo zapychające. Wertując internet natknęłam się na ciekawy przepis, którym
paapilotkaałyżki cukru pudru + cukier puder do posypania gotowego warkocza 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) dżem jabłkowy lub inny owocowy Mąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę mieszamy, następnie ugniatamy ciasto Ciasto wałkujemy na prostokąt Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko dżemem i zwijamy w rulon dłuższym(...)Pleciemy delikatnie warkocz... ... a następnie zwijamy w koło Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy warkocz i pieczemy 20 minut Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy w nim ciastko jeszcze ok. 5 minut Odkładamy do wystygnięcia Posypujemy cukrem pudrem i dzielimy w grube kawałki Smacznego :) Biorę udział w akcjach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlekko gramaturę niektórych składników.Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.Spód ciasteczkowy:150 g ciastek pełnoziarnistych55 g masła roztopionegoCiastka wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam na piasek, potem dodałam roztopione masło i ponownie zmiksowałam do momentu, aż składniki przypominały mi strukturą mokry piasek, który przełożyłam(...)użyłam greckiej) pokruszonej na grubsze kawałki2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowegoWszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej.Ser miksowałam z cukrem do czasu, aż cukier przestał zgrzytać. Potem dodawałam po jednym jajku nadal miksując, w następnej kolejności była kremówka, mąka ziemniaczana i ekstrakt waniliowy. Miksowałam krótko i szybko, tylko do połączenia się składników, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Na samym końcu dodałam pokruszoną
Blondynka Gotujewody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny i całość dokładnie zagniatamy do czasu uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy(...)wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy, podsypując delikatnie mąką. Bierzemy 2 szklanki - jedną większą i jedną mniejszą - tą będziemy wycinali w środku oczka i wycinamy taką samą ilość ciastek pełnych i taką samą ilość ciastek z dziurką w środku. Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pełne ciasteczka, smarujemy brzegi roztrzepanym białkiem i układamy
charlotte gotujeDrożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około
Walijskie PichcenieMięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-owocowym ... takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę na kolejną ... Składniki (na około 12
Walijskie PichcenieMięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki
Walijskie Pichcenie