ciasteczek. Składniki: 1 duże jajko 3/4 łyżeczki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Jajko, cukier, mleko oraz obie mąki zmiksować na gładkie ciasto. Konsystencją powinno przypominać to naleśnikowe, z tym że ma być bardziej gęste. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać(...)cieście do połowy i natychmiast włożyć do tłuszczu. Smażyć aż ciasteczka się zezłocą. Wówczas należy je przenieść na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu (przy zdejmowaniu ciastka z foremki można sobie pomóc widelcem). Czynność powtórzyć. Jeszcze ciepłe ciastka posypać obficie cukrem pudrem i pałaszować z apetytem, gdyż najlepiej smakują właśnie na ciepło :) Poszukajcie na Waszym
My simple kitchenwypróbowania ;) SKŁADNIKI NA SPÓD: 170 g ciastek pełnoziarnistych, np. typu digestive 60 g roztopionego masła Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem/malakserem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem(...)wyrównać. Schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 jajka ( ja użyłam swojskich, z wolnego wybiegu, wtedy sernik ma ładną barwę) pół szklanki śmietany kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej
Calzonella.comProste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym kolorowe, efektowne i pyszne ciasteczka z lentilkami. Żadne dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie. Ciasteczka idealnie pasują na
Słodka StronaPieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść z masłem, z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamlekiem. Odstawiam do przestudzenia. Kiedy płyn przestygnie wkruszam drożdże, mieszam i odstawiam na jakieś 10 minut. Po tym czasie dodaję wszystkie pozostałe składniki. Żeby użyć pół jajka, rozbijam jajko, roztrzepuję je widelcem i dzielę na dwie części. Mieszam wszystko najpierw łyżką, następnie wyrabiam ręką. Wyrobione spójne ciasto nie wymaga odstawienia do wyrastania. Z kuli odrywam małe kawałeczki wielkości orzecha(...)wałeczki, które w dalszej kolejności na palcu zawijam na kształt obrączki. Ciasteczka układam bezpośrednio na blaszkę. Z tej porcji wychodzą 4 blachy, na każdej ok. 60 sztuk niedużych pierścionków. Ciastka wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie nabierają złotego koloru. Gorące zsypuję do pojemnika, w którym zamierzam je przechowywać i dosyć obficie posypuję
I tu będę miała takie teDziś zrealizowałam zeszło weekendową zachciankę na omlet. Pysznie i zdrowo ;) Składniki (całość z twarożkiem około 415kcal): 2 jajka 30g płatków żytnich 0,5-0,25 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jako dodatek twarożek grani (200g) + chipsy kokosowe nieprażone niesłodzone BIO (5g) opcjonalnie jakieś słodzidło, ja sobie darowałam ;) Sposób przygotowania: Płatki i cynamon zalewamy wrzącą wodą(...)odstawiamy na około 5 minut aż spęcznieją białka ubijamy na sztywną pianę żółtka, płatki, proszek blendujemy na jednolitą masę łączymy ze sobą białka i ciastko smażymy omlet na rozgrzanej teflonowej patelni, lekko przetartą olejem kokosowym, pod przykryciem (dość długo na jednej stronie, tak, żeby góra się ścięła, wtedy łatwiej będzie nam go obrócić ;)) gotowy omlet smarujemy twarożkiem i posypujemy kokosowymi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDrożdżówki z serem ... pyszne, puchate, mocno serowe ... z dodatkiem mojej ulubionej żurawiny ... niebo w gębie ... po prostu :)) Składniki (na około 10 -12 sztuk) : 500g mąki
Walijskie Pichcenielejkiem. Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego ¾ szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Olej lub tłuszcz do smażenia Cukier puder do posypania Jajka ubijamy (ręcznie lub mikserem) z cukrem waniliowym, następnie dodajemy mleko i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma grudek. Na gorący tłuszcz powoli(...)Chrust pieczemy obustronnie na złoty kolor. Gotowe chrusty wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub siatkę do frytek i pozostawiamy na chwilę, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy ciastka na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy RajSkładniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2
Luźna KuchniaPączki na podstawie przepisu Tatter z cincin.cc. Pączki nigdy nie były moją specjalnością. Raczej niechętnie się do nich zabierałam w obawie o kiepski efekt końcowy. Przepis
Praktyczna plMuffinki są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tutaj podaję przepis na jagodowe, bo akurat bardzo je lubię, ale inne owoce też świetnie pasują.Składniki
Kulinarna rozmowaletniej wody1 jajkododatkowo:3 łyżki wodyMąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać mleko. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać wodę i jajko, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)bułeczki spryskać wodą.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A ja tymczasem zbieram się szybko w sobie, i jadę do koleżanki na kawę. Mam ciastka, więc jest szansa, że ucieszy się z wizyty-niespodzianki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj przepis na muffiny o intensywnie cytrynowym smaku, bo z dodatkiem soku oraz skórki cytryny. Miękkie, wilgotne, pyszne! Doskonałe zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie
Taste Of My Dayzdejmujemy z ognia. W misie łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao (jeżeli dodajemy), sól. Do wymieszanych składników suchych dodajemy masło z miodem, lekko mieszamy i wbijamy jajko. Zagniatamy za pomocą drewnianej łyżki ciasto przez ok. 3 min (ciasto będzie bardzo kleiste). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej(...)stopni . Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odpoczęte ciasto, dzielimy na mniejsze porcje. Każdą wałkujemy * na podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości 3-4 mm. Wycinamy ciastka za pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przekładamy na blaszkę z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrabiamy, i robimy kolejną porcję ciastek. Górę ciastek
Kuchnia ŁukaszaMąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym ciasteczka będą bardziej kruche), a następnie chłodzimy w lodówce około 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy(...)wycinamy pożądane kształty (ja wycinałam szklanką, ale mogą być również serduszka, gwiazdki, księżyce itp.). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blasze, ścinki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy w nim ciasteczka do 15 minut (jeśli wycinamy drobne ciasteczka to krócej), ciastka mają się jedynie lekko zarumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika
Rozpustne gotowanieMoje Wypieki . Spód ciasteczkowy: 200 g ciastek pełnoziarnistych 70 g masła roztopionego 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego Wykonanie jest proste, wiecie już doskonale jak zrobić taki spód. Ciastka wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na piasek, wsypałam kakao i wlałam rozpuszczone masło i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam taki mokry ciasteczkowy "piasek". Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia(...)mokry "piasek" i ugniotłam go łyżką, robiąc wysokie boki. Tortownicę wstawiłam do lodówki. Masa serowa z advocatem: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego (ja użyłam twarogu 3 jajka 3/4 szklanki cukru drobnego 250 ml Advocaat Dalkowski (można użyć domowego ajerkoniaku, ja wolę ten, bo dodatkowo ma cudowny kolor) 3 łyżki mąki pszennej 150 g drobno posiekanej czekolady
Blondynka GotujeAmerican cookies – jedne z moich ulubionych ciastek! Fantastyczne, kruche ciastka wypełnione po brzegi czekoladą. W smaku przypominają nasze ” pieguski „. Idealne zarówno na słodką przekąskę , jak i np, drugie śniadanie w szkole. Czekoladę śmiało można zastąpić posiekanymi orzechami – włoskimi … ziemnymi … rodzynkami , żurawiną albo innymi ulubionymi bakaliami. Robi się je niesamowicie szybko(...)samo szybko znikają! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15-20 sztuk ) * masło – 150 g * cukier trzcinowy – 125 g * cukier drobny – 100 g * wanilia laska – 1 szt * jajko – 1 szt * żółtko – 1 szt * mąka pszenna – 300 g * czekolada gorzka – ok. 200 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy obydwa
Ostra na Słodko