„ Ta słodka ozdoba karnawału jest znacznie łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż pączki. Kuchnia polska zna wiele przepisów na faworki różniących się składem i sposobem zagniatania
Wiem co jemKarnawał w pełni, a na blogach coraz więcej propozycji na typowe dla Polski słodkości. W gazetce Przyślij przepis (2/2014 - nr 75), która w sumie dopiero co
Kuchnia domowa AniBardzo fajne wilgotne muffinki. Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje, ale podaję ze swoimi zmianami.Składniki:1 tabliczka gorzkiej czekolady1/2 kostki masła2 czubate łyżki
Kuchnia domowa AniPyszne i bardzo puszyste rogaliki drożdżowe. Najlepsze, jak każde ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok
Praktyczna pljadł Delicji, ten musiał wychować się w jakiejś dziczy. Kolejność pożerania warstw ciastka to niemal symbol przynależności do pewnej grupy - albo tych, którzy zaczynają od czekolady; albo tych, którzy jako pierwszą obgryzają biszkopt; albo takich, którzy wolą w pierwszej kolejności wchłonąć galaretkę. A gdyby tak istniała wielka Delicja? Nie ciasteczko, a ciasto? Otóż, istnieje. Ps. To ciasto przygotowywałam(...)Święta Bożego Narodzenia, status życiowej przemiany i "bycia fit" nie ulega zmianie ;) Ps. 2. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com DELICJA Składniki na biszkopt: - 2 jajka - 70 gramów drobnego cukru do wypieków - 50 gramów mąki pszennej - 20 gramów mąki ziemniaczanej Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce, dodajemy do nich cukier
Życie zamknięte w smakupszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 110 g cukru 1 -1,5 łyżki domowego cukru waniliowego lukier Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, przestudzone masło i mieszamy. Do drugiej przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Następnie suche składniki stopniowo wsypujemy do mokrych i mieszamy szpatułką (łyżką(...)wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy już się upiekły. Należy uważać, by nie piec ciastek zbyt długo, gdyż mogą się zrobić suche. Po wystudzeniu udekorować babeczki lukrem i gotowe
Rozpustne gotowaniepurre Miód , cukier , masło i przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać(...)lukier , tak jak w tym przepisie ( KLIK ) Następnie do 2 czubatych łyżek gęstego lukru dodajemy 3 - 4 łyżki soku pomarańczowego. W takim płynnym lukrze moczymy wierzch ciastek i odkładamy do zastygnięcia. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaNajlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj ciasto, które swoją nazwą i strukturą nawiązuje do pysznych ciastek z biszkoptem, galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam :) Więc uwierzcie, że jak tylko znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym(...)przepisie zmieniłam tylko czekoladę z gorzkiej na mleczną, bo akurat taką wolę - ale to już można dobrać wg uznania. Składniki na biszkopt: 5 jajek (w temp. pokojowej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody Warstwa
Świat CiastaNa dzisiejszy deser polecam pyszne muffinki z malinami. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 45 dag mąki 1,5 szklanki mleka
Tradycyjna kuchnia KasiNareszcie udało mi się wygospodarować trochę czasu na uruchomienie bloga ;) Z tego miejsca pozdrawiam serdecznie wszystkich zapowiedzianych i cierpliwie czekających widzów. Na dziś mam dla was
Spektrum Smakuchrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało(...)nadzieniem pyszne tosty francuskie oraz muffinki. W wersji wytrawnej zrobiłam m.in Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym. Tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 4 kromki pieczywa 1 jajko 4 łyżki mleka masło orzechowe dżem truskawkowy lub malinowy olej do smażenia Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem, dwie kromki chleba posmarować dżemem i dwie masłem orzechowym. Złożyć kanapki (dżem
Kto ugości moich gości?serem ricotta i parmezanem Składniki na Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem dla 4 osób: Składniki na ciasto: pół kg mąki 4 żółtka 1/3 kostki masła do zarobienia ciastka: gorąca woda szczypta soli 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego Wykonanie: Mąkę, żółtka, masło i sól wykładamy na blat i zarabiamy ciasto dodając gorącej wody tyle ile będzie potrzeba, żeby(...)odsączony z wody szpinak i ponownie zarabiamy dodając mąki aby nie kleiło się do rąk. Składniki na farsz: pół kg sera ricotta 1 opakowanie tartego parmezanu 5 dkg 1 jajko sól, pieprz łyżka bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie połączyć w misce, doprawić solą, pieprzem i gałką. Farsz gotowy! Wykonanie ravioli: Ciasto na ravioli rozwałkować na blacie
Anielskie SmakiI znowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka. Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk
Kulinarne przygody Gatityskładniki:400 g startej na tarce cukinii2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru brązowego2 łyżki cukru waniliowego1/3 szklanki
Monia miesza i gotujezmiksować z masą więc musiałam całość przecierać przez sitko a polewę miksować…. Więc, żeby mieć mniej pracy wybierzcie sprawdzone produkty…Sernik kajmakowy – składniki:Spód:110 g ciastek digestive30 g masłaMasa:400 g masy krówkowej/kajmakowej50 g miękkiego masła100 g cukrucukier waniliowy3 jaja600 g sera trzykrotnie zmielonego – może być z wiaderka1 czubata łyżka mąki pszennejdodatkowo(...)pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie za bardzo
UgotujmyTo.pl