przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej) POLEWA: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto(...)formujemy w wałek i ostrym nożem kroimy w 8 mm plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w średnich odstępach. Teraz za pomocą tłuczka do mięsa rozgniatamy nieco ciastka, tworząc kratkę. Teraz już tylko wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 15 minut, pilnując by ciasteczka się tylko delikatnie zarumieniły. Studzimy
Rozpustne gotowaniemleka, szklanka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru,jajko, budyń waniliowy, 250g masła. W połowie mleka rozrobić mąki z budyniami i jajkiem. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.Dodatkowo: 1,5 paczki krakersów, 400g masy(...)przykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzątku, ostudzić i dodać do śmietany. Masę wyłożyć na ciastka. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posypać wierzch ciasta.Przechowywać w lodówce.Źródło: Cukierenka Klementynki
Z miłości do słodkościmąki pszennej20 dag mąki ziemniaczanej20 dag cukru4 jajka2 opakowania cukru waniliowegoSposób przyrządzenia:Na stolnicę nakładamy obydwie mąki, cukry, po bokach układamy masło w małych kawałkach, a w środek wbijamy jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto. Kulę przyrządzonego ciasta dzielimy na kilka mniejszych części, które po kolei wałkujmy i wykrawamy ciasteczka. Kształty mogą być dowolne. Nawet jeśli nie posiadacie(...)stopni.Wskazówki:Połowę ciasteczek robiłam w formie uśmiechniętych buziek, a druga połowa to zwykłe kółeczka, ponieważ chciałam do środka włożyć dżem. W ten sposób powstały jeszcze ciekawsze ciastka
upichcicJesień zaczęła się już na dobre a nawet jest zimniej niż zazwyczaj o tej porze roku ale piękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamałe "Makusie" będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotowuje je się szybko i w tym tempie też znikają. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 50 g miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki maku 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 2-3 krople aromatu pomarańczowego Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy(...)nich kulki i lekko spłaszczamy. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 18-20 minut (brzegi ciastek zaczynają się lekko rumienić). Wyciągamy i studzimy. Podajemy np. do kawy lub herbaty. Smacznego
Słodkie okruszkiŁatwe, szybkie i baaaardzo smaczne. A do tego mocno czekoladowe :)) Nic więcej chyba nie muszę dodawać ... Składniki: (na 12 sztuk) suche 1 i 3/4
Walijskie Pichcenieciastka mogą być "fit". Według Nas mogą. Postaramy się w poniedziałkowych "fitach" pokazywać przepisy na takie zdrowsze łakocie, które świetnie smakują i zaspokajają Naszą ochotę na słodycze. Dziś ciasteczka, których głównym składnikiem są płatki owsiane a słodzone są miodem. Ciasteczka owsiane z daktylami i orzechami SKŁADNIKI: 1,5 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pszennej 4 duże łyżki miodu(...)łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu 10 daktyli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki tartych orzechów laskowych ok 20 orzechów laskowych 2 łyżki oleju 1 jajko 1 jabłko PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Obrane jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Daktyle kroimy na małe kawałeczki. Orzechy siekamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśliczny, różowiutki kolorek, intensywna barwa świeżych malin, kruchy spód i wierzch z idealnie białej bitej śmietany... Wygląda zjawiskowo. Można zamiast kruchego spodu zrobić zwykły spód z pokruszonych ciastek. Można dać dowolne owoce sezonowe: jagody czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Można kombinować do woli. Mi wersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo.Razem(...)śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarpone50 g świeżych malinMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. WBić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Zimne ciasto podzielić na pół. Połowę wstawić do lodówki, resztę rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Wyłożyć spód formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy macie ochotę na coś słodkiego a równocześnie wartościowego to te ciasteczka będą idealne. Zawierają bowiem płatki owsiane , bakalie , miód Są smaczne , chrupiące , pożywne , tanie
Malinowa KawiarenkaMoje dzieci uwielbiają ciasteczka Oreo ale nie należą one do najtańszych dlatego postanowiłam przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na ich podstawie
Pyry na GazW zamrażarce znalazłam garstkę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:)Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2/3 szklanki cukru2 łyżeczki
Kuchnia domowa AniCiasteczka gotowe w 30 min? - potrzebne od zaraz? Szybki, łatwy przepis na każdą okazję , myslę że będzie gościł u Was bardzo często. U nas wczoraj
Smaki Edytyłyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta czekolada suszone owoce morwy czarnej Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej ubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest(...)włoskiego. Układać i rozpłaszczyć [ ja przyciskałam nóżką od kieliszka i widać troszkę wzorki] na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu. Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją bardziej przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka
Moje domowe kucharzenieKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak
Blondynka GotujeChinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci
Ostra na SłodkoPrzepis znalazłam porządkując stare numery "Przyślij przepis".
Walijskie PichcenieDługi czas szukałam przepisu na pyszne kokosanki ... i ciągle kolejnym przepisom coś brakowało . Aż pewnego dnia oglądałam na TVN Style program "Pyszne25" Ani Starmachiiiiii ... jej wersja
Malinowa Kawiarenka