nich nie chciał zostać zjedzony, wyskoczył więc z piekarnika i uciekł w świat :-) Korzenne kruche ciasteczka mogą być udekorowane jak tylko Wam się zamarzy, bo piernikowy ludek vel "Ciastek" ma różne oblicza, czasem nawet bywa co ciekawe piernikową dziewczynką ;-) Ciasto na piernikowe ludki nie zawiera glutenu, nie kruszy się, można je zjeść od razu po udekorowaniu i zapewniam(...)Składniki: *Na 14 szt.: 200 g mąki ryżowej 180 g mąki gryczanej 70 g skrobi ziemniaczanej 200 g miodu gryczanego 125 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków Sypkie produkty wsypać do miski, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać miód, wrzucić roztrzepane jajko oraz pokrojone
maniapieczeniazrobienie Brownie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Masę odkładamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier i ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło(...)wodnej. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i od razu wtykamy w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Schładzamy cake popsy po raz kolejny przez 15 minut. Wyjmujemy ciastka z zamrażarki. Przygotowujemy posypki. Zanurzamy w roztopionej wcześniej czekoladzie i i od razu dekorujemy. Kiedy zużyjemy całą ciemną czekoladę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju białą
Mania Gotowaniatrochę do swoich upodobań smakowych. Kopytka z ricotty ze szpinakiem są naprawdę przepyszne. Powiem tak: może kształtem nie są idealne, ale smakują rewelacyjnie. Lubię takie nieregularne kształty klusek i ciastek ;-). Podałam je z sosem pomidorowym z dwóch rożnych odmian pomidorów, żółtych i czerwonych. Sos jest mocno czosnkowy i ostry, doskonale pasuje do tych kopytek. Zjedliśmy je ze smakiem. Danie(...)ząbki czosnku 1 łyżka masła 500 g pomidorów 7 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny 1 łyżeczka octu balsamicznego Kluski: 250 g ricotty 2 jajka 50 g szpinaku baby około 180 g mąki 50 g startej mozzarelli sól pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Pomidory sparzyć i obrać ze skóry (tylko czerwone). Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę
Zakątek rozkoszy kulinarnychWilgotne, lekkie i puszyste babeczki o intensywnie waniliowym smaku i zapachu. Udekorowane słodkim kremem waniliowym. Poza smakiem, ich atutem jest wygląd, który przyciągnie każdego ;) Przepis pochodzi
Nastoletnie WypiekanieKarnawał czas zacząć ;-) Nie muszę Wam chyba mówić, jak wciągające są faworki. Postanowiłam tym razem upiec róże chrustowe. Są tak delikatne, że trzeba naprawdę dużej
Na słodko lub wytrawniełyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do obtaczania A jak to zrobić: W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Jajko utrzeć z cukrem na gładką masę, dodając szczyptę soli. Do masy jajecznej wlać rozpuszczone masło z czekoladą, sok i skórkę z cytryny, cały czas miksując miksując. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zostawiać odstępy, gdyż podczas pieczenia lekko zwiększą objętość. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu ciastka przełożyć na kratkę, żeby przestygły
Kuchnia w opałachZapach korzennych przypraw czuć na całym piętrze. Usłyszeć można domową krzątaninę, stukanie garnków, dźwięki świątecznych melodii. Jeszcze tylko 5 dni do świąt.Gewürzduft riecht auf ganzem
W kuchni Karmel-itkipszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru+ jedno białko jaja (przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA z nr 12/2012) Zabieramy się za ciastka: cukier puder, masło, miód, jaja i przyprawy wkładamy do metalowej miski, ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Uważamy, żeby masa się nie ścięła. Zdejmujemy(...)mąką) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C. Aby pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70 stopni C) na około 10 minut. Robimy lukier: ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około
Sajkofanka smakuTruskawki - są to pierwsze owoce sezonowe, pojawiają się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Owoce te są źródłem wielu witamin i
Ciastka - domowe słodkościBiszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJak mam do wyboru pączka z nadzieniem i małego pączuszka na 1 raz - wybieram to drugie. Idealne na 1 kęs, przepyszne i do zrobienia bardzo szybko
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Właściwości orzechów znane są nam już od bardzo dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze. Orzechy laskowe i włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują nasz
O kuchni z uczuciemSzybkie pierniczki , to przepis doskonały dla tych z Was, którzy albo zapomnieli wcześniej albo nie mieli czasu czy ochoty na przygotowanie ich wcześniej.Doskonałe już odrazu
Ostra na SłodkoBiję się w piersi - użyłam gotowych korpusów, ale zanim zostanę zbesztana wytłumaczę się - moje przepisy muszą być szybkie bo roczny Bruno ma w nosie mojego bloga
Z butelką mleczka w tle