Szybkie, proste, przesmaczne – mowa o ciasteczkach. Udało nam się wypróbować te z dodatkiem puree dyniowego. Zawierają dużo płatków owsianych ale i dużo groszków czekoladowych. Są
Made By Mom And SonOstatnio rozsmakowałam się w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka
Kulinarne przygody Gatitymieszania jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Mikserem ze spiralnymi końcówkami ucieramy masę dodając jajko i miksując, do całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego(można też ciasto wyłożyć na blachę łyżką). Na wyłożoną papierem(...)trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć połówkami ciastek. Gotowe eklerki można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą
Kuchnia w opałachFacebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: ½ kg mąki pszennej ½ l. śmietany 1 kostka masła 80 g drożdży 2 jajka 1 kg jabłek (może być więcej) cynamon cukier brązowy Przygotowanie: Na stolnicę wyłożyć mąkę , śmietanę , masło , rozdrobnione drożdże , 2 żółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać(...)pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze (może być też biały, aczkolwiek brązowy wg mnie decydowanie ładniej wygląda). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków.* Dobrze jest układać ciastka w pewnej odległości, ponieważ wyrosną. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 15 – 20 min, aż będą złocisto brązowe. Nie mogą się nie udać! Smacznego! * Papier do wypieków – ja używam
Za drzwiami kuchniznaczy, że nie są smaczne. Jak dla mnie - troszkę zbyt mdłe, no i nie pachną tak intensywnie, jakbym sobie życzyła... Cóż, nie można mieć wszystkiego...Przejdźmy jednak do ciastek, bo te udały się znakomicie. Najlepsze biscotti, jakie znajdziecie na tym blogu - i piszę to szczerze, całym sercem przekonana o swojej racji. Biała czekolada i brązowy cukier nadają im tego(...)suszonych jagód60 g białej czekoladyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami i jagodami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemargaryny, 3 żółtka, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa serowa: 1,5 kg sera białego, 1/2 kostki masła, 10 jajek, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1,5 łyżki mąki krupczatki, 5 dag rodzynek MIX JUMBO ze sklepu SKWORCU PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem(...)które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Rodzynki te, to jedne z najlepszych rodzynek jakie do tej pory jadłam. Są duże i idealne słodkie. Stanowią doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Polecam gorąco!!! Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów
Tradycyjna kuchnia KasiSmaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy
Słodka StronaDziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany
Świat CiastaU mnie mówimy na nie chrust, ale doskonale wiem, że w wielu domach nazywane są faworki.Jak zwał tak zwał – nie ważne.Ważne jest to, że
Ostra na SłodkoŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas piec pierniczki! W swoim życiu wypróbowałam naprawdę wiele przepisów i ten, który Wam proponuję jest zdecydowanie moim
Zakręcony WidelecOstatnio miałam ochotę na drożdżowe rogaliki. Kiedyś próbowałam już je zrobić, ale za nic na świecie nie chciały przypominać kształtem rogalików. Wiedziałam, że miały
Aga w kuchnimąki gryczanej dodatkowo podkreśliłam masłem oraz mlekiem migdałowym. Ciasteczka są bardzo sycące, świetnie pasują do jogurtu naturalnego czy szklanki gorącego mleka z cynamonem. Warto zaznaczyć, że nie zawierają cukru, jajek, masła, ani białej mąki. Jeśli otręby zastąpimy np. płatkami jaglanymi to ciasteczka dodatkowo będą bezglutenowe. SKŁADNIKI (10 sztuk) 4 lekko czubate łyżki mąki gryczanej 4 łyżki otrębów owsianych/pszennych(...)mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zwilżamy łyżke wodą i przy jej pomocy spłaszczamy ciastka, tak aby przybrały kształt okrągłych placuszków. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 20-25 minut. Ciasteczka powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Smacznego
DefinicjaSmakuidealnym na przyjęcie. Pytanie tylko czy można to nazwać plagiatem? Chyba lepiej plagiatem niż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc do wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był(...)orzechów nie było w środku gdyż tempo w jakim znikały ciasteczka ze stołu mogło się skończyć połamaniem zębów. Składniki: 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 20 dag wiórek kokosowych 2 opakowania herbatników (2x85g) 5 dag orzechów laskowych Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec
ciastkarnia na kruchym spodziebiałko tłuszcz do smażenia: około 500-600g (użyłam smalcu) cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego 1. Masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, jajka, żółtka, sól, alkohol i składniki zamieszać nożem. Następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki. 2. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować (jak podłożymy(...)dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i róże smażyć z obu stron na rumiany kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. 5. Gotowe róże posypać cukrem pudrem i w środek każdej z nich włożyć po jednej wiśni z syropu lub nałożyć trochę dżemu. Smacznego
Mała CukierenkaŚwięta zbliżają się już wielkimi krokami więc najwyższa pora na pierniczki. Dziś pierwsza partia, ale to dopiero początek... Dziś do wypróbowania idzie przepis na pierniczki
Mix smakuChrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie?Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje
Ostra na Słodko