których jedyną atrakcją był trzepak. Wiem, że pomimo odnowionych fasad, ten świat, jednocześnie szaro-brudny i kolorowy, dalej istnieje. Niestety wiele miejsc zniknęło już z mapy miasta. Wytwórnia ciastek na ul. Nowowiejskiej, która rozsiewała po okolicy cudowny waniliowy aromat. Browar piastowski, w którym byłam na wycieczce z przedszkola (nie było degustacji:)). Księgarnia Marco Polo na Wyszyńskiego (chociaż moja mama(...)dodać trochę więcej cukru do ciasta, bo jest bardzo delikatne w smaku. W takiej aurze jak dzisiaj- sypie śniegiem od piętnastej- nie ma nic piękniejszego od filiżanki gorzkiej kawy i ciepłego, pachnącego cynamonem pączka z chrupiącą skórką. Jak grzeszyć to na całego! Ten pączek ma na pewno bogate wnętrze Na zakończenie kilka linków o Nadodrzu i wspomnianych przeze mnie
les mirabellesNie mam czasu. Wiem, słyszeliście to ode mnie już chyba ze sto razy. Teraz jednak cierpię z powodu chronicznego braku czasu i MARZĘ, naprawdę MARZĘ o
W mojej kuchnizagęszczania sosów i zup, legumin i deserów. Jest bezbarwna – nie zabiela potraw, zmienia tylko ich konsystencję. Jeśli macie problem z jej zdobyciem, można w blenderze lub młynku do kawy zmielić kulki tapioki (tak, to te, których używa się do bubble tea – dostępne w sklepach orientalnych i na Allegro). Mąka sojowa – odtłuszczona, o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu, pełnotłusta(...)mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY BEZ GLUTENU Ciasteczka owsiane- owies nie tylko dla konia Owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem Crumble migdałowo-owsiane Ciastka z dwóch składników Pyzy ziemniaczane Clafoutis na mące migdałowej i kukurydzianej
Karo in the KitchenFerie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą
W mojej kuchniPrzyszedł mi do głowy pomysł na fajną, letnią tartę. Z truskawkami. Bez pieczenia. W sam raz na upały, które znowu do nas zawitały i panoszą się
W mojej kuchniWalentynki. Serduszka, kwiaty, czekoladki wciskają się nam w oczy. Ludzie kupują słodkie podarunki, rozmaite gadżety dla swoich bliskich. Pary spacerują, trzymając się za ręce i patrząc
W mojej kuchniJabłko. Tak popularne, że dziś rzadko doceniamy jego wartość. Jest w naszym klimacie wszechobecne. Czerwieni się wśród zielonych liści na drzewach. Wystarczy po nie sięgnąć. Wyciągnąć
W mojej kuchni