Klasyczne ciasteczka z czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia, którą każdy domownik znajdzie w puszeczce z łakociami.Proste Ciasteczka z Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości ciasteczek)180 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej125 g masła4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyjajkopłaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli nie posiadamy foremek można użyć np. szklanki)Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki
Słodka StronaLubię bogato zdobione mazurki - dekoracje sprawiają, że ciasto wygląda odświętnie. Jednak mimo całego mojego zamiłowania do prac plastycznych, nie mam zbyt wiele czasu na taką zabawę
Kulinarne Inspiracjełóżku, przyrządzić pyszności na śniadanie. Zrobić coś smacznego coś innego, troszkę zgrzeszyć. I dziś Was namawiam na małe grzeszki. Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z dżemu żurawinowego, filiżanka kawy, dobra książka i nie wychodzę z łóżka. ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej krupczatki - 140 g masła - łyżeczka śmietany - 1 duże jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)smarowania ciasteczek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na brzegu układaj równo dżem, zawiń ciasto rolując je. Odetnij nożem po długości. Z długiego paska odcinaj ciasteczka o długości 4-5 cm. Ciastka układamy na blaszce smarujemy jajkiem, oprószamy cukrem. Ja dodatkowo ponacinałam je nożem. Pieczemy w temp. 170 stopni C przez 25 minut. Na złoty kolor. Smacznego! Pięknego dnia! Zapraszam
SMYKWKUCHNIfolią spożywczą zamiast papieru. 2. Ciastka pokruszyć, dodać masło i zmiksować w kubku blendera na „piasek”. 3. Wylepić dno formy masą ciasteczkową i lekko docisnąć. Dookoła poukładać ciastka waflowe tak, aby czekolada układała się naprzemiennie. Tak przygotowaną tortownicę wstawić do lodówki na czas robienia masy. 4. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder(...)garnka. 9. Zagotować, ściągnąć z palnika i wsypać galaretkę. 10. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Wylać na masę serowa i udekorować. 11. Sernik schłodzić w lodówce 3 godziny. Podawać z ulubioną kawą. Smacznego
W mojej kuchnidodałam trochę cynamonu, imbiru i mielonych goździków. Jeśli chodzi natomiast o muffinki to inspiracją był dla mnie przepis zamieszczony tutaj ( klik ). Zmieniłam go tylko nieznacznie, dodając od siebie kawę i zmniejsząc ilość kakao. Muffinky wyszły pyszne. Z miękką skorupką na zewnąrz, pulchnym wnętrzem i pięknym marmurkowym wzorem. Idealny sposób na zużycie resztkowego puree z dyni, które zalegało mi w lodówce(...)Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą Ciasto na jesienną chandrę Dyniowe tosty francuskie Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee Masło dyniowe Prosta zupa dyniowa Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe Rolada dyniowa Pikantna zupa z dyni Przyprawa Pumpkin Pie Spice
My simple kitchenSkładniki: 100 g mielonych migdałów (mączka migdałowa) 200 g mąki pszennej 60 - 70 g cukru pudru 180 g margaryny szczypta soli 1 - 2 łyżeczki cynamonu
Ciastka - domowe słodkościalbo drożdżówkę. W pracy nie umiałam kompletnie zorganizować się ze śniadaniami. Brałam owoce, jogurty, serki wiejskie, pomidory, kabanosy, coś co zostało mi z obiadu z dnia poprzedniego, jakąś sałatkę, ciastka, które upiekłam itp. Oczywiście nie wszystko na raz, ale często wyglądało to tak, że w trakcie pracy podjadałam cały czas. Nawet kanapkę potrafiłam jeść przez półtorej godziny. Mój żołądek(...)Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc obiad, robiłam później sobie kawę i węszyłam znowu za czymś słodkim. Raz było, raz nie, ale wieczorem, kiedy dzieci już spały, zawsze coś opędzlowałam z tej "słodkiej" szafki. Pewnie niejedna osoba ma pierwsze oznaki
bistro mamaJuż trzeci rok z rzędu planując potrawy na Święta, wpisuję sobie na listę pierniki. Co najważniejsze można je zrobić nawet ostatniego dnia, bo od razu są
Kuchnia co dniadigestive60 g masłamasa serowa:500 g serka kremowego300 g jogurtu naturalnegosok z 1/2 cytryny125 g cukru250 g papai z puszki10 płatków żelatynydodatkowo:skórka z 1 cytrynyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść na spodzie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto podpiec(...)przynajmniej 3 godziny.Przed podaniem wierzch udekorować startą zesterem skórką z cytryny.Smacznego!A Wy jakie macie sposoby na przedłużającą się w nieskończoność zimę...? Ja próbuję wszystkiego - była chałka, pachnąca cynamonem kawa, teraz letni sernik... A zima trwa w najlepsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMetrowiec lub szachownica wygląda może na skomplikowane ciasto, ale uwierzcie mi nie jest trudne, a efektownie wygląda na naszym stole. Ciasto jest przepyszne i wbrew pozorom
Ciastka - domowe słodkościplacuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami tak, by odbił się wzorek z foremki i uzyskać kształt ciastka. Uderzyć z wyczuciem foremką, najlepiej o kuchenną deskę, aby ciasteczko wypadło. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasteczka nie chciały wyskakiwać z foremki, oprósz foremkę(...)jeśli używasz zwykłej mąki pszennej, to najlepiej wybierz krupcztkę. Dodatek grysiku orkiszowego nadaje szczególnej kruchości, musi jednak być ten bardzo drobny. Jeśli masz grubszy zmiel go w młynku do kawy. Nie można pominąć dodatku wody różanej, bo nadaje ona ciasteczkom wyjątkowego aromatu. Jedną partię upiekłam bez wody różanej, ale były bardzo średnie w smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!No to dziś pokaże wam szybkie ciasteczka migdałowe,udekorowane i fikuśne. Miały być na Święta, niestety moja rodzinka dorwała się do nich i zostały okruszki
Różowa kuchniaskładniki na ciasto: 250 g mąki 120 g cukru brązowego 125 g masła 25 g kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 3 – 4 łyżki zimnej wody wykonanie: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i siekamy przy pomocy noża. Następnie zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki(...)wanilii. Następnie masę przekładamy do wyłożoną folią spożywczą płaskiego, np. prostokątnego naczynia. Wkładamy do zamrażarki na 2 godz. Po czym wyciągamy i wykrawamy (tak jak z ciasta) 8 części. Ciastka przekładamy masą lodową i wkładamy na noc do zamrażarki. Smacznego
Domowy Smak Jedzeniaświeżo upieczonych. Jednakże, jeśli małe paczuszki zostaną już odpakowane to najlepiej zjeść je wszystkie w ten sam dzień, gdyż po dłuższym czasie tracą na kruchości i smakują jak zwykłe ciastka maślane. Im lepsze będzie nasze śniadanie tym lepszy będzie cały dzień! Wszystkie warianty smakowe są równie pyszne, ale moim numerem jeden jest połączenie orzechów i miodu, ale myślę(...)końcu zawiera wolno uwalniane węglowodany), jak również dostarczy spory zastrzyk energii oraz masę pozytywnych doznań smakowych. J Oto kilka Start-Up’ów przygotowanych przeze mnie ;) W przerwie na kawę: na imprezę: na weekendowe wypady: do ulubionej lektury: a także do codziennej prasy: po treningu: do śniadania: podczas przerwy w pracy: dla najbliższych: na lepszy początek dnia: # dlaMistrzówPoranka # belVita
Kulinarna (nie)codziennośćpostów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem. Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne. Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto ciasteczek. Potrzebne będą: 250g miękkiego masła(...)zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść i przełożyć do lodówki na 30 minut. Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo tak jak ja, po prostu rozwałkowałam wężyki i pocięłam je na mniejsze kawałki. Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut
Smaki Przyprawy i Kolory