P lacek z jagodami zawsze jest pyszny :) Najczęściej aromatyzujemy go wanilią, dla odmiany proponuję wanilię zastąpić kwiatami lawendy. Można to zrobić dodając do ciasta
SzczyptaSmaQdooobre ciastko mogę wymienić... na te płatki. Są przepyszne! Robiłam je do sernika, i to podwójną ilość.. Zabrakło i musiałam dorabiać. Koniecznie musicie się przekonać o ich sile uzależniania! I ten zapach... Po prostu obłęd... a to tylko zwykłe płatki... 170g płatków kukurydzianych 100g masła (w oryginale 120g) 40g cukru 40g mleka w proszku/śmietanki do kawy
Di gotujeWracam do Was z nowym przepisem ;) Moje uzależnienie od słodyczy sięga zenitu - nie dość, że wciąż testuję słodycze z kampanii Dr Gerarda, to jeszcze na dziś
W poszukiwaniu inspiracjiWieczorną porą najlepiej smakują ciepłe ciasteczka francuskie zajadane przy filiżance kawy zbożowej. Przy ich aromacie nawet mróz za oknem nie jest nam straszny:) Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 2-3 tabliczki ulubionej czekolady 1 jajko cukier kryształ Sposób Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde(...)ciasto po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w piekarniku 15-20 minut, w temperaturze 180 st. C. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po upieczeniu
Kuchenne aromatysoli- olej do smażenia Składniki na masę migdałową: - 200g mielonych migdałów- 300ml śmietany kremówki- 250g mascarpone- 2 łyżki cukru z wanilią- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżki kawy cappuccino- esencja migdałowa W garnku zagotować wodę, z masłem, cukrem i solą. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać drewnianą łyżką(...)będzie gładkie i jednolite. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawać, miksując, po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając kawałki nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego
mojewypiekiinietylkoDomowe ciasteczka jakie by nie były są zawsze zdrowsze od tych sklepowych choć już coraz więcej na półkach sklepowych tych zdrowszych ciasteczek. Dziś proponuję Wam szybkie
Moje Małe Czarowaniełatwo nakłada. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do kilku tygodni, trzeba tylko pamiętać, żeby stały w chłodnym pomieszczeniu, a zachowają swój smak na długo. Idealne do kawy, herbaty, a nawet kakao. ;) Składniki: (na ok. 40 sztuk) 100 g czekolady mokka 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania(...)sitka posypać cukrem pudrem i kakao. Przełożyć do puszki lub plastikowego, szczelnego pojemnika i schłodzić 2 h w lodówce. Nie trzeba przechowywać w lodówce, ale dobrze jest trzymać te ciastka w jakimś chłodnym miejscu w domu. Mówię Wam, pyszności! ;) Przepis pochodzi z książeczki wydawnictwa Happy Books z serii "Essen&Genießen - Plätzchen
Kuchnia Prezydentowejzwiązku z tym, że uwielbiam zjeść słodkie do codziennej kawy chciałam zrobić coś co byłoby zdrowe smaczne oczywiście nie zbyt tuczące i szybkie w robieniu. Na pierwszy plan poszły ciasteczka owsiane pochodzące z przepisu "Pyszne 25" A. Starmach. Musze powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę dodatkowym plusem jest to, że moja mała pomocnica również uczestniczyła w ich robieniu(...)miała niezłą frajdę więc połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zapraszam... Stopień trudności prosty Skala smaku 10/10 Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują świeżość do tygodnia. Składniki na 16 ciasteczek: 50 g zmielonych orzechów laskowych 50 g zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 50 g rodzynek ja dodałam żurawinę 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru
Kubki smakuDziś mam dla Was przepis na przepyszne ponczowe babeczki. Babeczki / muffinki z ciasta drożdżowego , nasączone orzeźwiającym ponczem i obsypane dużą ilością moich ulubionych , chrupiących bakalii i
Ostra na SłodkoKlasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą jako dodatek do deserów np. do lodów, zaś pięknie zapakowane sprawdzą się jako słodki upominek np. na święta :) Przepisów na amaretti jest bardzo dużo. Podejrzewam, że każda włoska rodzina ma swój własny przekazywany(...)pokolenia na pokolenie. Ten powstał na bazie starego domowego przepisu i wskazówek, rodem z Sardynii. Prawdziwe domowe amaretti choć oczywiście słodkie, jednak nie zawierają tyle cukru co kupne ciastka, gdzie cukier występuje jako pierwszy składnik. Nieco inna jest też ich konsystencja. Nie są to bowiem bezy z dodatkiem migdałów tylko ciasteczka migdałowe i tak powinny smakować. Polecam! Składniki
maniapieczenianieproszonych gość, sprawdza się w sytuacji kiedy spodziewamy się kogoś wyjątkowego i sprawdza się na poprawę samopoczucia w sytuacji kryzysowej. Nic tak nie wpływa na polepszenie nastroju jak kawa i porządna porcja czekolady, więc kiedy tylko dostaje telefon od swojej siostry, która mówi, że coś jest nie tak robię szybko czarny sernik na czarny nastrój i do niej jadę(...)spora dawka czekolady oraz odrobina babskiego wsparcia. Wypiek prosto z serca na codzienne smutki dla mojej siostry. SERNIK CZEKOLADOWY z LIKIEREM KAWOWYM Składniki: spód: 150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera 3 jajka 1 budyń czekoladowy Delecta 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Delecta 1/2 szklanki likieru kawowego wierzch
Bon appetit mon amieotrębowe ciastko a'la Kinder Mleczna Kanapka~ W sumie nie pamiętam żebym była fanką tej słodkości. Ale skoro można ją bardzo łatwo "uzdrowić" i przygotować coś w podobnym stylu w domu to czemu nie skorzystać? :) Polecam spróbować! PRZEPIS /1 porcja/ ~20g otrębów pszennych ~15g kakao ~4-5 łyżek jogurtu naturalnego ~2 jajka ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~3 łyżeczki stevii(...)łyżeczek cukru Otręby zmielić (np. w młynku do kawy - nie jest to niezbędne, ale jeśli macie możliwość polecam to zrobić). Wszystkie składniki wymieszać i wylać do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc niezbyt grubą warstwę ciasta. Piec ok. 10-15 minut w 190*C. Ostudzić i zdjąć papier (nie polecam robić tego od razu). ~100-150g mielonego twarogu
breakfast of dreamsGreckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego! Połączenie ciasta francuskiego z delikatnym kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć. Greckie
Ostra na SłodkoIdealny sobotni poranek, gdy wstajesz ze świadomością, że niczego nie musisz, nic cię nie goni, ani nie popędza, słońce też niedawno wstało i jest tak przyjemnie
Przepysznik - BLW i nie tylkotrochę odsapnąć i ponadrabiać wszelkie zaległości. Doszłam jednak do wniosku, że najpierw muszę się z Wami podzielić ciasteczkami, które przed chwilą upiekłam. Wyszły naprawdę dobre, wręcz idealne do popołudniowej kawy, herbaty lub (tak jak w moim przypadku) do kakao czy gorącej czekolady. Są dość twarde i chrupkie, ale środek jest miękki i delikatnie ciągliwy. Mowa oczywiście o biscotti. To takie(...)czekoladowe), zazwyczaj z dodatkiem orzechów. Moje nie są aż tak tradycyjne, bo dodałam do nich sporo bakalii i skórkę z cytryny, przez co z całym domu pięknie pachnie, a ciastka mają fajny aromat. My zjedliśmy już kilka, teraz pora podzielić się przepisem. Bakaliowe biscotti Potrzebujemy: 300 g mąki 3 duże, roztrzepane widelcem jajka 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku
Ratunku obiad