Polecam szczególnie kawowym smakoszom ;) Proste ciasteczka w kształcie ziarenek kawy. Nie wymagają dużo umiejętności, a efekt na pewno Was zadowoli. Składnik i: (na około 35 sztuk
Nastoletnie Wypiekaniebył bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką. Możecie to ciasto przygotować z podwójnej lub potrójnej porcji i upiec wyższe. Mnie zależało, aby było cienkie, żeby pokroić je na niewielkie ciastka. Ciasto ma jedną wadę: zbyt szybko znika :) Składniki: 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki oleju, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto upiekłam na patelni, którą mogłam wstawić do piekarnika. Jest to bardzo wygodne, ale jeśli nie macie takiej patelni, wykorzystajcie płaską, średniej wielkości blaszkę
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś próbując wypędzić z siebie chorobę - nafaszerowana wszelkimi możliwymi specyfikami - postanowiłam przygotować ciasteczka do jesiennej kawy. Smaczne, malutkie i w sam raz do podania z kawą - ciasteczka migdałowe. SKŁADNIKI: 150 g mielonych migdałów 200 g płatków migdałowych (dodatkowo przez nas pokrojonych) kieliszek likieru amaretti 300 gramów cukru pudru 4 białka Jak zrobić? Piekarnik nagrzewamy(...)cukrem pudrem, dolewamy likier amaretto - do uzyskania jednolitej masy Z wykorzystaniem silikonowej formy do małych ciastek - nakładamy łyżeczką masę. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Po upieczeniu - można jeść od razu - ale można także schować do słoika i podawać z jesienną kawą. Przepis prosty do wykonania - a efekty pracy można konsumować przez dłuższy czas
dlaSmaQjednym ze zdjęć, truskawka puściła sok i się skurczyła, wizualność ciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego
Blondynka GotujeDziś polecam przepis na pyszne rogaliki z konfiturą z płatków róży. To idealny dodatek do kawy lub herbaty. Długo zachowują świeżość i są łatwe do przygotowania. Do nadzienia rogalików użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż" , którą otrzymałam do testowania od firmy Premium Rosa . SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1,5 łyżki cukru pudru(...)minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania rogalików użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż" , którą otrzymałam do testowania od firmy Premium Rosa . Konfitura to doskonały dodatek do ciastek, ciast i deserów. Już po otwarciu słoiczka poczułam piękny różany zapach. Konfitura ma świetną konsystencję, doskonale nadaje się do nadziewania różnego rodzaju ciastek. Ma idealnie słodki smak
Tradycyjna kuchnia KasiLubimy takie ciasta, oj bardzo ;) Kawowy biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami
Domowa cukiernia Ewypiekły ciasta kruche, których podstawą byłe tłuszcze takie jak smalec, sadło, słonina, skwarki ze stopionych tych tłuszczy. Te ciastka właśnie trącą tradycją z tego względu, pieczmy takie ciasteczka, można je długo przetrzymywać w zamkniętym pudełku, do filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki 1 litr
kgwjanczewoserniczki z kajmakiem , wersja kawowo-czekoladowa to moja wariacja na temat ulubionych smaków:) Jest wilgotny, aromatyczny, smaki kawy i czekolady świetnie się uzupełniają. Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 40 g roztopionego masła 500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej
KUCHARNIAOstatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA , potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole(...)pieczenia szczypta soli 170 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru +3 łyżki 4 roztrzepane jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (ostudzonej) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso Ganasz czekoladowy: 150 ml śmietany kremówki (zamiast kremówki dałam śmietanę 12%) 100 g czekolady deserowej Dodatkowo: 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Domowa Cookierenka Agiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis ze strony: Kuchnialidla.pl (wg Pawła Małeckiego). Ciasteczka są kruche, chrupiące i idealnie pasują do kawy czy herbaty. Osobiście - uwielbiam ich smak! (około 30 sztuk) 30 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 żółtko 30 ml mleka 20 ml whisky (użyłam rumu) (*) 50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych) 50g orzechów nerkowca(...)drobno posiekanych) 200g mąki pszennej 3g proszku do pieczenia (około 3/4 łyżeczki) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciastek Masło/margarynę utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając - dodać cukier puder, żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy. Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość wyrobić
Di gotujerozpuszczalnej ok. 30 szt. połówek orzechów pekan do dekoracji (można zamienić na włoskie) Wykonanie ciasta: Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie nie powinno być kawowych grudek). Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać łyżkę mleka i wymieszać. Masa powinna być(...)pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 18 minut (piec, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru). Po upieczeniu pozostawić na 5 minut na blaszce po czym przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. Wykonanie dekoracji: W misce połączyć ze sobą kawę rozpuszczalną, masło i łyżkę wrzącej wody. Mieszać aż kawa całkowicie się rozpuści. Następnie dosypać
Mania WypiekaniaPyszny serek waniliowy zrobiony z kefiru i śmietany z sezamkami z amarantusa i kawy zbożowej. Mniam <3 Przepis pochodzi z książki "Natura kuchni polskiej" autorstwa
My Culinary ArtŚ liwki z tymiankiem oraz krem z budyniu i mleczka kokosowego, do tego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka... polecam :) Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania
SzczyptaSmaQprzepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD PIERZYNKĄ SOS CZEKOLADOWY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiżeby tego wszystkiego doświadczyć. W jednej z takich podróży do Czech kupiłam książkę kucharską, z której bardzo często korzystam (zdjęcie poniżej). Z tej książki pochodzi przepis na świetne drożdżowe ciastka, czeskie kołacze. Mnie ich smak bardzo przypomina rogaliki drożdżowe, które piekła moja Babcia; ona wycinała z ciasta wydłużone trójkąty, robiąc czeskie kołacze - wycinamy kwadraty. Powiedziałabym - polski smak, czeski kształt(...)nutellą...itp. Idealne do herbatki, kakao, kawy. Zróbcie sobie. Składniki: 500 g mąki 20 g drożdży 1/4 l ciepłego mleka 10 g cukru waniliowego (lub 2 łyżki ekstraktu) 70 g cukru 60 g masła 2 żółtka skórka otarta z jednej cytryny duża szczypta soli Do posmarowania i dekoracji ciastek: 1 żółtko 20 g stopionego masła
Kuchnia Prezydentowej