lenistwa nie chciało mi się pędzić dalej niż do osiedlowego sklepu. I teraz mam, lenistwo zostało mi wypomniane.Ale, ale, nie zmienia to faktu, że ciastka są niesamowicie czekoladowe, mega słodkie (bez mocnej kawy czy gorzkiej herbaty się nie obędzie!) i co najważniejsze, bardzo mięciutkie i pulchniutkie, jak biszkopciki :]Nie ma tego złego, co na dobre by nie wyszło. COOKIES(...)takżeresztę czekolady, czyli 50g. Wszystko dokładnie mieszam,ale już za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki silikonowej. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładampo 1 porządnej łyżeczce na ciastko w kilkucentymetrowych odstępach. Ciasteczka urosną, powinny tez popękać (czego u mnie zabrakło)Piekę w 160 st. około 20-23 minut. SMACZNEGO! Wszystkiego najsłodszego i najbardziej czekoladowego na Światowy Dzień
W kuchni Karmel-itkiHepburn w twierdzeniu, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze, a czekolada to najbardziej skuteczna terapia. Trochę odpoczywając od świątecznych przygotowań, zapragnęłam zrobić ciastka tak pyszne, by każdy się w nich zakochał. Miały być podobne do kokosowej kawy, którą ostatnio piłam w mojej ulubionej kawiarence. Mocno kakaowe, z czekoladowym sercem. Miękkie, duże, pachnące.Okazały się jeszcze lepsze.S(...)pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu
Gotowanie to kochanieWykonanie: Twaróg, jajka, cukier (w tym waniliowy) i mąkę wymieszać mikserem. Kawę zalać łyżką gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać z kawą. Na dno foremki silikonowej do muffinek włożyć ciastko Oreo (w całości). Następnie jedną łyżkę jasnego ciasta i jedną kawowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok 30 minut. Schłodzić
zadanie-gotowaniedodatkiem soczystej połówki brzoskwini… Już długo nosiłam się z zamiarem ich zrobienia i w końcu nadarzyła się okazja: niespodziewany gość i brak czegoś słodkiego do kawy :) W niecałą godzinkę miałam 7 pysznych, francuskich ciastek. Bardzo polecam Wam ich spróbowanie. Są bajecznie proste, a smak boski! Jeśli chcecie dodatkowo nadać połysk swoim kwadracikom, wystarczy już po upieczeniu posmarować brzoskwinie lekko
MyCookBook.plpuszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość
Nastoletnie WypiekanieChyba wszyscy znamy i lubimy te ciastka. Tym razem dostałam przepis od koleżanki i nareszcie wyszły! Już 2 razy wypróbowałam przepisy z internetu i wychodziły
W kuchni bez szafekpracy. I dziś od rana trwało przygotowywanie produktów i wstępna obróbka jabłek. W międzyczasie okazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprocesem utleniania produktów spożywczych i rzeczy wartościowych (biżuteria, taśmy, klisze) zapobieganie roznoszeniu się zapachów w lodówce Przeznaczenie pojemników próżniowych: utrzymywanie chrupkości i smaku pieczywa oraz ciastek utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów
Z Kuchni Do Kuchniprzestudzoną, rozpuszczoną czekoladę z masłem, wlewamy "napar" z kawy i mieszamy. Pozostałą czekoladę(ok.160g.) rozrabniamy krojąc nożem na jak najmniejsze cząstki. Składniki suche wsypujemy partiami do z masy czekoladowo-jajecznej, dodajemy pokrojoną czekoladę i całość delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia. Ciastka na papier wykładamy łyżką - przyklepując tak aby powstał kształt
Symfonia Smakówowocami. Pyszne, pachnące cynamonem... Idealne na jesienny wieczór, gdy na dworze smutno i deszczowo. Do tego kubek gorącej herbaty lub filiżanka czekoladowej kawy i jestem w niebie. Potrzebujemy (na około 60-65 ciastek):- 2 kostki masła- 6 szklanek mąki- 2 szklanki śmietany 18%- aromat waniliowy- 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru - 6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster
W poszukiwaniu inspiracjiżadnego problemu – wyjęłam jeszcze gorące z foremek, odwróciłam i zostawiłam do ostudzenia. Przestudzone oprószamy cukrem pudrem. Kruche babeczki z budyniem na śniadanie, do kawy, herbaty… i nie tylko. Z podanych proporcji u mnie wyszło 20 ciastek. Kto ich jeszcze nie piekł i nie próbował – polecam gorąco. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł i Magda z bloga
mojewypiekiinietylkokilka mutantów przeżyło. I te właśnie skończyły w ciastkach przygotowanych według inspirującego przepisu z bloga creme de la crumb . Ciastkach nietypowych- miękkich i wilgotnych, z niezwykle dekadenckim lukrem. Polane nim świetnie pasują do gorzkiej kawy, a same idealnie pasują na śniadaniową przekąskę. Najlepsze tuż po upieczeniu, ale drugiego dnia też zachwycą miękkością. Ktoś coś? CUKINIOWE CIASTKA
les mirabellesrazem nie będzie przepisu, tylko ogromne podziękowanie dla Kosiarkowej , dzięki której zostałam wyróżniona nagrodą Liebster Blog Awards . Również wielkie podziękowania dla Ale Ciastko , która także, po Kosiarkowej, zgłosiła mojego bloga to " Liebstera ". Oba wyróżnienia otrzymałam zaledwie w ciągu dwóch dni więc taka nagroda jeszcze bardziej motywuje i do gotowania i do prowadzenia kulinarnego bloga:) Postanowiłam wziąć udział(...)książek 10. Jaki specjał ugotowałabyś dla ukochanej osoby? Taki, do którego trzeba serce włożyć choćby cały dzień miało to zająć 11. Kawa czy herbata? Kawa ... oraz moje odpowiedzi na pytania zadane przez Ale Ciastko:) 1. Bez czego nie możesz żyć? Miłości... również tej do gotowania 2. Jakie jest Twoje życiowe motto? Najdelikatniejsze przytulenie jest po tysiąckroć lepsze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdnia poprzedniego zaplanuj swój poranny posiłek, jeśli możesz przygotuj produkty, zostaw na talerzu w lodówce lub na blacie obok ekspresu do kawy. Rada numer trzy - czasem wybieraj nieoczywiste rozwiązania. Jakie ? Na przykład śniadaniowe muffiny pełnoziarniste z bakaliami, ciastka owsiane ze zdrowymi ziarnami oraz batony śniadaniowe. Te śniadaniowe słodkości umilą Wam poranek, zjecie je w niedługim czasie ( do kawy
kolorowotorcikowodego z nich u ł o ż y ć powidło wymieszane z r óżą . sklei ć i poci ąć na mniejsze kawa ł eczki. Na jednej stronie ka ż dego ciastka trzeba naci ąć grzebyki. Ciasteczka maczamy w białku i grubym cukrze. Pieczemy na z ł oty kolor w 180 stopniach
Lawendowe NieboWafle czekoladowe Coś do kawy potrzebne na już i teraz? Ponadczasowe wafle:) Sprawdzają się zawsze i wszędzie. Łatwe, szybkie i baaaardzo smaczne. Polecam!!! Składniki: opakowanie
na moim stole...