Były już serniki o strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję
vaniliowoczekoladowawersji bez nadzienia. Dużą ich zaletą jest szybkość i prostota - robi się je naprawdę błyskawicznie, ciasteczka są od razu miękkie i świetnie zaspokajają głód i ochotę na coś słodkiego. Podjadając te pierniczki można powoli wczuwać się w atmosferę nadchodzących świąt, ale świetnie sprawdzą się również na świąteczny stół - to takie pierniczki last minute :) Ciastka zrobiłam z mąki(...)duży dojrzały banan 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka roślinnego Wykonanie: Banana rozgnieść, przełożyć do miski, dodać olej oraz miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć
Healthy food explorermleka. Wystarczy namoczyć płatki w mniejszej ilości wody i odcisnąć jej nadmiar na sitku. Ciasteczka nie wymagają dosładzania. Doskonale sprawdzą się jako deser dla alergika, gdyż przygotowuje się je bez mleka, jajek i glutenu. Można je podać dziecku, które skończyło 7. miesiąc życia. 1 duży banan 1 średnie jabłko pulpa po przygotowywaniu mleka owsianego (1,5 szklanki zmielonych płatków(...)będzie bazą do naszych ciastek. (Dokładne instrukcje, jak zrobić pyszne mleko owsiane znajdziecie w tym przepisie ). Do pulpy z mleka owsianego dodajemy 1 dużego banana i rozgniatamy go widelcem. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy 4 łyżki płatków owsianych górskich i mieszamy. Jeśli potrzebujemy zagęścić masę na ciastka możemy dodać około
Dieta bez mlekaawokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh(...)prażenie mieszanki na suchej patelni. Orzechy grubo kroję – zależy mi na tym, żeby miały w miarę równe kawałki – to pozwala im na równomierne ogrzewanie się i prawidłowe prażenie, bez przypiekania, palenia i nabierania goryczy. Prażymy orzechy na patelni o grubym dnie, na małym ogniu, co jakiś czas zawartość patelni mieszając lub potrząsając patelnią. Nerkowce są dla mnie doskonałym wskaźnikiem
Karo in the Kitchenrazem z ciecierzycy. Są wyjątkowo lekkie i delikatne, o lekko cytrynowym aromacie, a odrobina czekolady wybornie dopełnia ich smak. Miśka znów mnie zaskoczyła, bo o ile Misiek słyszy bez glutenu to omija łukiem (naprawdę nie mam pojęcia skąd ta panika) to ona jest wielką fanką , a te zasmakowały jej na tyle, że zostawiła sobie „miejsce” na zjedzenie(...)wyjątkiem mąki) w misce i zblenduj na idealnie gładką masę. Dodaj mąkę i ponownie zblenduj. Gotowa masa na ciastka jest gęsta, ale nie na tyle by formować ją dłońmi. Ciasto nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch łyżek (jedną nabierasz ciasto, a drugą zsuwasz na blachę), lub za pomocą takiego wihajsterka do ciastek
greenscarfsprzedającym "świeżo wypiekane" pieczywo z zamrożonych porcji sztucznego ciasta, unosi się sztuczny zapach, cudownie pobudzający nasze zmysły i zabierający nas w podróż w czasie. Do gorącej, chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię albo do świeżutkich rogali z makiem kupionych po drodze do szkoły w małej piekarni za rogiem. Dla czego mam nie kupować tego pieczywa?? Cudowny zapach krąży między półkami(...)cudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć nam dużo miłych, sztucznych doznań smakowych, do złudzenia przypominając francuskie śniadanie zjedzone w Paryżu. Obok stoiska serwującego kawę z ciastkiem uderza intensywny zapach świeżo palonej kawy, tak intensywny jak w pracującej na pełnych obrotach palarni przy plantacji w Brazylii lub Kolumbii. Co bardziej wrażliwsze
SzczyptaSmaQciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie pieczenia pierwszej partii, drugą część ciasta wsadziłam na chwilę do lodówki. Wyjmujemy szortbredy z piekarnika i czekamy aż wystygną. To mój ulubiony kształt szortbredów- po prostu z rulonu krojonego na plastry. Ciastka są idealne do chrupania przy gorzkiej herbacie- szczególnie Earl Grey'u. Kiedy położyłam(...)wyglądało wzorcowe przyjęcie kogoś na herbacie (w wykonaniu jednej z moich ulubionych bohaterek- Lady Grantham). A na tej stronie znajdziecie (długi) spis zasad dotyczących podawania herbaty właśnie. Czyli filiżanka bez paluszka w górze i szortbred w trzech palcach- i mamy dobre maniery nawet na Dolnym Ś ląsku. No dobra, nie filiżanka a kubek. Jednak wyłazi ze mnie plebs. Może
les mirabellesBabeczki z budyniem uwielbiam od najmłodszych lat, jednak nigdy nie próbowałam ich w domowej wersji. Zbierałam się jakiś czas na odwagę, aż w końcu nadszedł ten
peggiwkuchniKruche, rozpływające się w ustach, z delikatną warstwą kwaskowatego dżemu. Kocie oczka to moje wspomnienie dzieciństwa, moja mama zawsze wycinała naparstkiem 3 dziurki, mi zmieściły się
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePyszne ciasto bez pieczenia z kokosem i herbatnikami. Rewelacyjne do kawy i herbaty. Jeśli ktoś lubi połączenie ciast z dodatkiem słonych krakersów można ich użyć zamiast herbatników. Może być w formie tortu, ciasta lub małych kuleczek. Zawsze robię to ciasto na święta, biały kokos wygląda jak śnieżny puch ;) Składniki: 2 ½ szkl mleka, 3 żółtka, 2 łyzki mąki pszennej(...)Herbatniki wyłożyć w blaszce, na nie nałożyć masę (mają być 4 warstwy herbatników). Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Boki obłożyć mini herbatnikami. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wiesz jak łatwo można pokroić
Słodki ZakątekLubisz chrupać te drobne ziarenka? To świetnie bo mam dla Ciebie pyszne ciasteczka, bez dodatku mąki z odrobiną masła i cukru. W smaku przypominają chałwę, więc jeśli jesteś smakoszem pestek słonecznika lub chałwy to te ciasteczka są właśnie dla Ciebie ;) A poza tym nasionka te są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witaminy(...)zagniatamy razem z miękkim masłem, jajkiem i cukrem. Następnie formujemy kulki, spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni C. Jeśli spód będzie rumiany, ciastko jest już upieczone
Życie zaczyna się w kuchnikiedy pierwszy raz w sezonie odpalamy kozę (czyli taki wolnostojący kominek). Lubię, kiedy fajny rodzinny film w telewizji się trafi, taki Mikołajek na przykład albo Asterix. Mogę je oglądać bez końca. Lubię upiec coś dobrego w sobotę i lubię kiedy zapachy jesieni (czyli jabłek, cynamonu, imbiru...) rozchodzą się po wszystkich kątach. Lubię ciepłe skarpety i książkę tuż przy kanapie(...)popatrzył i wtedy mi ugryzła ciastko! Mamoooo a on mnie ugryzł....... Aaaaaa ale i tak lubię jesień i weekendy, kiedy nigdzie nie trzeba się spieszyć. Bo taka jesienna sobota na przykład to czas idealny na wspólne pieczenie. Tu powinnam zacytować kolejną listę pt. mamooo a ona... ale daruję sobie ;) Foremki do tych ciastek kupiłam kilka lat temu
bistro mamaPyszne, kolejne owsiane ciasteczka na moim blogu. I kolejne bez jajek ( tutaj poprzedni przepis ). Jak ti przy takiej wersji ciastek - robi się je łatwo i szybko i szybko znikają. Plusem tych ciastek jest to, że możemy, przy użyciu foremek, nadać im dowolny kształt, wielkość. Jeśli nie posiadamy foremek, możemy je upiec w postaci owsianych batoników lub uformować(...)łyżeczki cynamonu - szczypta soli - plus opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady Banana rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Za pomocą okrągłej foremki, formować ciastka (na 1 ciastko wchodzą 2 płaskie łyżki masy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zamaczać w niej ciastka do połowy
CookYourselfWystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką) 0,5 szklanki cukru cukier puder do posypania Jabłka nie obierając(...)zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze, ciastka na blasze delikatnie przycisnąć, aby dół się ugiął i przywarł do blachy, bo gdy ciastko będzie za wysokie to podczas pieczenia może się przewrócić. Ciastka piec w temperaturze 180s przez ok 15-20 minut. Po wystudzeniu oprószyć
Jadło i czytadłoSkładniki: Ciasto: 350 g mąki krupczatki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnej margaryny 1 łyżka śmietanki do kawy 12% Masa budyniowa kakaowa: 2
Ciastka - domowe słodkości