ciasteczka - 38126 przepisów (strona:385/2542)

Andruty waflowe z kremem kakaowym i polewą 59

szczyt podium. Wafelki polane roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą Milka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Andruty przekładane kremem budyniowym z gorzkim kakao 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 sztuk Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 290 kcal Andruty z masą z gorzkiego kakao. Rozkoszne i wyborne wafle z kakaowym kremem(...)u0142o","mleko","mleko w proszku","wafle"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-11-27T15:12:04+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT30M","recipeCategory":["Ciastka"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["20","20 sztuk"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"290 cal"},"recipeIngredient":["1 opakowanie wafli (8 wafli - oko\u0142o 130 g)","200 g mas\u0142a","200 ml mleka

ProstePesto.pl
Bułki na parze 66

Bułki na parze, kluski na parzy, paruchy, pampuchy czy parowańce? Niezależnie jak je nazywasz, zawsze tak samo pysznie smakują. Dobre na szybki obiad. A najlepsze jest

Bardzo Gruby Smok
Naleśniki z indykiem i pieczarkami 80

Naleśniki z indykiem i pieczarkami zachwycą każdego “mięsożernego” fana naleśników. Pyszne i sycące. Ciasto na naleśniki wykonujemy z  przepisu podstawowego . {"@context":"http:\/\/schema.org

Bardzo Gruby Smok
Bardzo czekoladowe kokosanki 59

sztywną pianę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Do ubitej piany dodajemy wiórki i czekoladę, wszystko mieszamy delikatnie łopatką.  Z gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm.  Pieczemy w 180 C przez 10-15 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 43

zdjęcie takiego ciasta,nabrałam na nie ochoty i zrobiłam!  Składniki i proporcje dobrałam sama i muszę przyznać że wyszło przepyszne!! Składniki na małą blaszkę: herbatniki-ja potrzebowałam 32 ciastka 2 budynie waniliowe z cukrem 2 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru 300 ml śmietany krem ówki(...)szklankach mleka.Do wrzącego jeszcze budyniu dodajemy margarynę,wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia się margaryny. Gorącą masę wylewamy na rozłożone na blaszce   herbatniki.Na budyniu układamy kolejną warstwę ciastek

Przepisy mojej mamy
Deser piernikowy 72

Przepyszny deser z piernikami lub ciastkami korzennymi z warstwą musu ze śliwek suszonych z alkoholem i do tego puszysty krem z bitej śmietany i białej czekolady.Jeśli zostały nam poświąteczne pierniki to ten deser jest idealnym pomysłem! Składniki na 4 desery: pierniki domowej roboty lub ciastka korzenne szklanka suszonych śliwek ok.50 ml wódki lub nalewki śliwkowej 1 biała

Przepisy mojej mamy
Kwiatowe ciasteczka 82

Kwiatowe ciasteczka Na zakończenie lata kwiaty i listki mięty zapieczone w pysznym ciasteczku. Dzięki dodatkowi mąki orkiszowej ciasteczka mają wyjątkowy smak. GORĄCO POLECAM. SKŁADNIKI : mąka pszenna 130 g mąka orkiszowa 40 g masło lub margaryna 85 g cukier puder 50 g herbata matcha do 1/4 łyżeczki + szczypta soli kwiatki ( bratki, floksy ) około 20 sztuk małe listki mięty około 40 sztuk(...)białko + 1/2 łyżeczki cukru Wychodzi około 20-23 sztuk ciasteczek. Kwiaty i listki mięty oczyścić. Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem pudrem, herbatą matchą i solą, dodać pokrojone zimne masło. Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić. Schłodzone ciasto wałkować na oprószonym blacie na grubość 0,5 cm. Okrągłą foremką

Smaczne moje
SERNIK Z CIASTECZKAMI I DYNIĄ 81

Szybka wersja sernika z dynią i ciasteczkami Oreo. twaróg sernikowy 1 kg ( wiaderko, gęsty sernik ) cukier puder 200 g budyń śmietankowy 40 g budyń toffi 20 g 3 jajka cukier waniliowy 1 łyżeczka puree z dyni 400 g ciasteczka Neo o smaku kakaowym 10-12 sztuk herbatniki kakaowe kilka sztuk na spód kakao do posypania    Tortownica(...)wyłożona herbatnikami. Bok lekko wysmarować tłuszczem. Ja miałam już gotowe puree w słoiczku. Jak zrobić puree podaję na końcu. Ciasteczka kruszymy w ręku na średnie kawałki. Ser miksujemy z oboma cukrami, dodajemy po jednym jajku, puree z dyni i proszek budyniowy. Nie wyrabiajmy masy zbyt długo, tylko do połączenia się składników.   Do masy sernikowej dodajemy pokruszone ciasteczka i wszystko

Smaczne moje
SERNIK DYNIOWY Z OREO 90

masło 100 g 4 spore jajka cukier puder 145 g gęste puree z dyni 360-380 g budyń waniliowy ( bez cukru ) 30 g mąka kukurydziana 1/2 łyżki ciastka oreo 15 sztuk kilka kakaowych herbatników na spód Polewa : 100 ml śmietany 30 % czekolada mleczna 70 g czekolada gorzka 80 % 20 g    Tortownica 20 cm. Spód wykładamy herbatnikami. Białka(...)sztywno. Do masy serowe dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą serową.    Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo. Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciasta. Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku

Smaczne moje
Poduszeczki czekoladowo orzechowe 36

Okrągłe, miękkie delikatne ciasteczka. Rewelacyjne zaraz po upieczeniu, gdy ciepłe rozpływają się w ustach. Doskonale się przechowują również dwa, trzy dni w szczelnym ukryciu. W zasadzie wypiek spontaniczny, stworzony godzinę przed imprezą urodzinową córki. Tort wprawdzie czekał w lodówce, lecz co do reakcji mojej już od kilku chwil nastolatki (matko i córko.. to już?) na masę z musem truskawkowym(...)pretekst by wrócić niedługo. Może potrzebują jeszcze dwóch tygodni ? Warto uchwycić ten moment, cały Kraków pachnie słodkością  białych kiści. Tak, jak w czerwcu oszałamia zapachem lip. A teraz ciasteczka: Składniki: 1 pełna szklanka mąki 1/2 szklanki zmielonych orzechów - u mnie włoskie 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1/8 szklanki mleka 1/4 szklanki jogurtu naturalnego

Kronika Piekarnika
Biszkopt z polewą z batoników Daim 52

Składniki chaotycznie skompletowane: Paczka biszkopcików w wersji mini 6 batoników Daim ( nie tłumaczę się, dlaczego pozostawałam w posiadaniu batonów sztuk 6 ) I jeszcze krem o smaku ciasteczek korzennych. Zakamuflowany w szufladzie, by czasem zanurzać w nim łyżeczkę. I podkradziona mężowi czekolada, dla fanatyków gorzkich tabliczek, o zawartości kakao 80 %. Szklanka zaparzonej herbaty na poncz. Ciasto zostało sprzedane w 80 %. Trzy(...)wysoki na około 2 -3 cm. Górkę można schrupać oczywiście. Po całkowitym wystudzeniu, nasączamy ciasto obficie wystudzoną, słodką i mocną herbatą. Po nasączeniu posmarowałam całość grubą warstwą kremu z ciasteczek korzennych ( koniec z podjadaniem ze słoika ) Proponuję zamiast tego smarowidła użyć masy ze zmiksowanych:  serka mascarpone - 250 gram,  kajmaku z puszki - 120 gram i masła orzechowego lub kremu

Kronika Piekarnika
Migdałowo - maślane gwiazdki 62

same. Taką mamy kulturę. Posługując się cytatem, taki też mamy klimat,  choć tu normy normami być przestały. Dziś 18 stopni. Dlaczego o tym wspominam, chcąc zaprezentować przepis na ciasteczka? Bo to ciasteczka uniwersalne - w okresie świątecznym uzupełnieniem niech będą tradycyjnych pierników, po świętach - pyszną przekąską samą w sobie. Smak migdałowo - cynamonowy. Kruche, pachnące masłem, bez proszku do pieczenia, więc(...)teraz z córką,  oglądając po raz zapewne dwudziesty film, ze świętami związany nierozerwalnie. Jeden z stałych punktów, we wspomnianej logistycznej liście świątecznego od A do Z. Upieczcie ciasteczka do zalegiwania przy kultowych świątecznych filmach. Są pyszne. Trochę żałuję, że nie zabrałam ich na zbiorową degustację, bo zostałyby docenione. Doceńcie je zatem :). Składniki: 20 dag masła 20 dag mąki pszennej

Kronika Piekarnika
Makowiec z masą serową na kruchym spodzie 55

świątecznej pogoni za wypełnianiem tradycji, jeden przepis. Mak. Ser. Galaretka z powideł. I kruchy spód maślano - migdałowy. Lukier cytrynowy. Miękki biszkopt makowy, kremowy ser w nim zatopiony, chrupiące kruche ciasteczka. Ciasto pracochłonne, ale kiedy, jeśli nie teraz powinniśmy znaleźć motywację. A skąd u mnie ten pomysł? W tym roku zapadła niełatwa decyzja. Nie ma kutii w menu świątecznym. Od kilku(...)ricotty 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 1 łyżka cukru 20 gram miękkiego masła 2 łyżki śmietany kremówki 1 słoiczek powideł śliwkowych 2 pełne łyżki galaretki malinowej Kruche ciasteczka migdałowe upieczone z mojego przepisu na migdałowo - maślane gwiazdki, tylko w formie kwadratów, lub w zastępstwie - gotowe kakaowe herbatniki. Wykonanie: Ciasto z makiem : Mak w misce zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy

Kronika Piekarnika
Herbatniki owsiano - orzechowe 55

Propozycja dla wszystkich, którzy cenią posmak płatków owsianych w ciasteczkach, jak również lubują się kruchych, maślanych herbatnikach. Ciastka bardzo smaczne, delikatne. Schowane w słoju lub puszce, bardzo dobrze się przechowują przez kilka dni. W przeźroczystym słoju krócej, bo je widać.. i przypominają, że nadal tam są :) Ciasto po zagnieceniu i schłodzeniu łatwo poddaje się wałkowaniu i wykrawaniu dowolnych kształtów(...)którym warto powiedzieć, że to cenne, że są obok. Nie tylko dlatego, że jutro walentynkowy pretekst do składania takowych, mniej lub bardziej szczerych deklaracji. A może jednak własnie dlatego. Ciasteczka którymi dziś częstuje, miałyby bez tego pretekstu, kto wie jaki kształt. A tu - same serca. Składniki: - 100 gram mąki pszennej - 70 gram mąki owsianej - 5 łyżek mieszanki owsiano - orzechowej (sposób

Kronika Piekarnika
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami 60

Ciasteczka z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. Płatki owsiane delikatnie wyczuwalne, mimo, że jest ich tu całkiem sporo. Połączenie orzechów z gorzkimi elementami czekoladowymi jest doskonałe. Ciasteczka dobre na każdą porę dnia - do szybkiego przegryzienia przed wyjściem z domu, do kawy w południe zamiast drugiego śniadania, do popołudniowego zaspokojenia potrzeby dopełnienia obiadu czymś słodkim. Dobrze się przechowują w słoiku, tydzień(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 - 18 minut. Powinny zarumienić się delikatnie, zbyt długo pieczone i mocno zarumienione, w środku staną się zbyt twarde. Polecam upieczenie ciasteczek z połowy podanych proporcji, co wystarczy na 16 całkiem sporych sztuk. Ja tym razem nadałam ciastkom kształt poduszek. Zagniecione ( właśnie z połowy proporcji ) ciasto podzieliłam na dwie części, z każdej utworzyłam

Kronika Piekarnika