pączki). Jakoś też bardziej chce się piec, ponieważ latem, sama myśl o włączonym piekarniku powodowała przerażenie. Dlatego u mnie sezon na pieczenie przysmaków słodkich i słonych wre! Te ciasteczka robią furorę wsród moich znajomych i każdy pyta, o przepis. Jest on tak banalnie prosty i prze przepyszny, że warto upiec ciasteczka z kawałkami czekolady chociaż raz tej jesieni(...)idealnie chrupiące z wierzchu, puszyste i miękkie w środku. Choć na zdjęciach jest tylko kilka ciasteczek, to upiekłam ich dziś ok 60-70 sztuk (potroiłam ilośc składników), na jutrzejsze spotkanie ze znajomymi, a wiem, że żadne się nie ostanie. Idę podkraść już ostatnie ciasteczko... ;) Składniki: (na ok. 20 ciasteczek) 150g mąki 125g masła 1 jajko
Smakuj życie!Kolejne bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka, tym razem smażone. Ze śliwkami , choć można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami. Najlepiej smakują na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. Składniki: (z tych proporcji wyszło mi około 35 ciasteczek z kółek od zwykłej szklanki) 25 dkg mąki tortowej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 10 dkg zimnego masła
Maślane ciasteczkoSzybkie, proste, przesmaczne – mowa o ciasteczkach. Udało nam się wypróbować te z dodatkiem puree dyniowego. Zawierają dużo płatków owsianych ale i dużo groszków czekoladowych. Są mięciutkie, umiarkowanie słodkie, idealne przy filiżance kawy / herbaty w jesienne dni. Faworyt wśród ciasteczek. Polubicie je Wy, polubią i Wasze dzieci. Dla każdego coś dobrego. Składniki: 320 g mąki pszennej 125 g płatków owsianych(...)wanilii i puree z dyni. Ucieramy na wolnych obrotach miksera dodając stopniowo suche składniki. Następnie wsypujemy groszki czekoladowe i orzechy. Kilka groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy
Made By Mom And SonPyszne włoskie ciasteczka, przepełnione bakaliami, bez mąki i jajek, dodające energii Świetna przekąska, której ciężko będzie się oprzeć Składniki: - 75g migdałów - 50g orzechów laskowych - 50g cukru trzcinowego - 40g masła - 30g miodu - 30g suszonej żurawiny - 20g suszonych rodzynek - 1 mała pomarańcza Składniki na 10-12 ciasteczek. Zaczynamy od uprażenia orzechów i migdałów, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)orzechy, migdały i posiekaną żurawinę oraz rodzynki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa bakaliowa wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były wykładane na blasze w odległości od siebie ok. 7 cm gdyż podczas pieczenia masa się będzie troszkę „rozlewać
Kuchenne Wariacjenajbliższym czasie go wykorzystam. Niestety, jakoś „zeszło” – przepis poszedł w zapomnienie do przepastnej szuflady. Kilka dni temu dzięki zaproszeniu przez Bożenę do udziału w pieczeniu Ciasta na niedzielę (ciasteczka) powrócił pomysł na ciasteczka pieczarki. Przepis z moimi uwagami i modyfikacją. Składniki: - 150g miękkiego masła - 4 czubate łyżki cukru pudru - 1 jajko - 2 szklanki skrobi kukurydzianej * - 3 czubate łyżki(...)aromatu. Z powyższych proporcji wyszło mi 20 ciastek. Lepiej użyć masła niż margaryny. Szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml. * Ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Ciasteczka pieczarki zaskoczyły mnie nie tylko swoim wyglądem. Kruche, wręcz piaskowe, idealne do kawy lub herbaty. A naprawdę – zwyczajnie wymagają czegoś do popicia. Ale nie mogę powiedzieć
mojewypiekiinietylkowraz z moją kochaną rodziną wyjeżdżamy na kilka dni w malownicze, polskie góry. W drogę, poza pożywnymi daniami, zabieram również kilka słodkości. Zapraszam Was serdecznie na "Puchate miodusie". Takie ciasteczka są idealne do porannej herbaty lub zabrania ze sobą w podróż, do szkoły, itd. W przyrządzeniu, a potem próbowaniu tych ciasteczek pomagała mi oczywiście moja pociecha. Przepis jest prosty(...)łyżki płynnego miodu (u mnie lipowy) 50 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko (jajko klasy M) 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka (do posmarowania ciasteczek) cukier puder po posypania po wierzchu Przygotowanie: Do miski wkładamy masło, siekamy je. Następnie wlewamy 3 łyżki jogurtu naturalnego i miód, mieszamy lekko łyżką. Dodajemy żółtko oraz 1 3/4 szklanki
Słodkie okruszkiBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek(...)wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się przyrumienią. 4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut i potem ostrożnie zdjąć
Mała CukierenkaZapraszam na kruche, waniliowe ciasteczka. Piekę je na różne okazje, co można zobaczyć na załączonych zdjęciach przy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo(...)polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g masła 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g parę kropli aromatu waniliowego 1 jajko 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym
Mała CukierenkaZapraszam na kruche, waniliowe ciasteczka. Piekę je na różne okazje, co można zobaczyć na załączonych zdjęciach przy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo(...)polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g masła 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g parę kropli aromatu waniliowego 1 jajko 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym
Mała CukierenkaLekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się od niego oderwać w upalny dzień. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś konkretniejszego . Są więc kammerjunkere - tradycyjne kruche ciasteczka, u mnie intensywnie cytrynowe, które podaje się do tego deseru. Przepis mam od dawna ze strony Valdemarsro , i zawsze z niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce, gdy chcieliśmy(...)zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata poznawały Mirabelka i Siankoo . Zupa maślankowo-miodowa z truskawkami i ciasteczkami cytrynowymi Składniki: (na 4 porcje) ciasteczka: 100 g mąki pszennej 50 g mąki graham 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek(...)wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się przyrumienią. 4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut i potem ostrożnie zdjąć
Mała CukierenkaSezon jagodowy w pełni. A że uwielbiam zarówno jagody, jak i małe słodkie wypieki, postanowiłam je połączyć i upiec pyszne ciasteczka. Zapraszam Was serdecznie na waniliowe ciasteczka z jagodami. Cieszą oczy i kubki smakowe, znikały bardzo szybko. W przygotowaniu też nie sprawiają kłopotów, dlatego mimo upału możemy je spokojnie piec. To zaledwie kilka chwil w kuchni i... można się cieszyć(...)wraz ze swoimi pociechami smakiem domowych ciasteczek z jagodami. Zapraszam. ... uwielbiam smak domowych ciasteczek Składniki: (na 2 blaszki) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła (125 g) 1/2 szklanki cukru 2 jajka około 1/3 szklanki jagód 1 1/2 łyżeczki budyniu śmietankowego * ważne, aby jagody były schłodzone w lodówce, a masło wyciągnięte z lodówki około 15-20 minut przed pieczeniem
Słodkie okruszkipicia kawy bez jakiegoś słodkiego dodatku. Nie musi to być coś wyszukanego, skomplikowanego, czy pracochłonnego, ale musi być! Kiedyś, kiedy moja młodsza siostra była jeszcze mała, często robiłyśmy kruche ciasteczka. Lubiłyśmy wycinać różne ich kształty, dekorować je, a na końcu wcinać! Teraz, kiedy synek jest coraz większy i chętnie się garnie do pomocy, zaczynam wracać do starych przepisów(...)coraz częściej piekę ciasteczka. Kruche ciasteczka z jabłkiem są rewelacyjne, pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe z wilgotnym jabłkiem w środku, później twardnieją i należy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku, wyjąć następnego dnia i wtedy są najlepsze! Kruchutkie, rozpływające się w ustach, w sam raz do kawy lub jako przekąska do pracy, a ładnie zapakowane sprawdzają się
Rozpustne gotowanietakie smaki, do których się wraca, są takie wspomnienia, które przywodzą na myśl smak i radość dzieciństwa, i właśnie te ciasteczka wyrywają mnie z teraźniejszości i przenoszą w beztroski świat z przed 25 lat, gdzie dom pachniał ciastem, ogród był ogromnym placem zabaw, a sad rozbrzmiewał dziecięcym śmiechem. Z każdej wyprawy wracaliśmy z naręczem polnych kwiatów dla mamy, które(...)wymienialiśmy na bułeczki drożdżowe lub ciasteczka. Te z bezą należały do ulubionych... Są kruche, wręcz rozpływają się w ustach, słodkie, ale nie bez przesady, bo kwaśny dżem równoważy tę słodycz i nadaje im niesamowitego smaku. Dedykuję je wszystkim dzieciom, zarówno tym małym, jak i tym dużym :-) Składniki na ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki
Rozpustne gotowaniePyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka z dżemem. Są idealne! Najlepsze z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. Dżem jest gęsty, nie wypływa, idealnie komponuje się ze smakiem maślanych ciasteczek. POLECAM!!! Składniki na kruche ciasteczka z dżemem: 540 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 200 g masła 200 g śmietany DODATKOWO: dżem ( u mnie(...)dzielimy na trójkąty, każdy z nich nacinamy tak jak na zdjęciu. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy do środka dwa przeciwległe boki. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po około 20 minutach ciasteczka powinny już być złociste i upieczone. Wyjmujemy blachy z piekarnika, ciasteczka chwilę studzimy
Rozpustne gotowanie