Lubicie kruche ciasteczka? Ja uwielbiam! Dlatego też dzielę się z Wami przepisem na ciasteczka, jakie pieczone są u moich teściów. Ciasteczka są pyszne i wykonywane na różne okazje- święta, spotkania z przyjaciółmi lub kiedy najdzie nas na nie ochota. Oczywiście, w zależności od okazji używamy różnych foremek do wycinania kształtów- zajączki, bałwanki, serduszka, itd. Polecam! Kruche ciasteczka Składniki(...)szklanki kwaśnej śmietany, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto musimy rozwałkować i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (do zrumienienia). Smacznego
paapilotkaaczas (który pewnie zleci szybciej, niż bym sobie tego życzyła) zostanę profesjonalistą! Ogromnie jestem podekscytowana. W każdym razie, od ponad miesiąca, piekarnika zamieniła się w małą fabrykę najróżniejszych świątecznych ciasteczek. Są tradycyjne duńskie pebernødder , brunkager i vaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze(...)tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów! I gdy tak układałam na blachach setki malutkich ciasteczek, nucąc sobie pod nosem świąteczne melodie, doszłam do wniosku, że czuję się jak elf przed świętami. Zapracowany, może trochę zmęczony; ale gdy tylko pomyśli, ile jego praca sprawi innym radości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche ciasteczka z orzechami włoskimi i cynamonem (2 blachy ciasteczek- około 45 ciasteczek) Moja rodzina zgodnie orzekła, że są to najlepsze ciasteczka jakie do tej pory jedli. Są baaardzo kruche i ciężko się od nich oderwać. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Są zdrowsze od innych ciasteczek, ponieważ są bez cukru. Składniki: 230g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki pudru(...)siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz około 12 minut w 180*C. * Jeżeli używasz zwykłego cukru możesz dać 1/2 szklanki cukru pudru zamiast słodzika Kaloryczność: Wszystkie ciasteczka mają 3190 kalorii, a jedno (z 45 ciastek) ma 70 kalorii
Moja Michawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Długo zastanawiałam się nad upieczeniem tych ciasteczek, ponieważ pr zepis wydawał mi się... zbyt prosty. Jednakże nic nie zmieniałam i to był "strzał w dziesiątkę". Ciasteczka wyszły przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek(...)sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzchów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze i lekko spłaszczyć. Całość ułożyć (zachowując odstępy, bo ciasteczka odrobinę urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Di gotujemojprzepisna.pl | Gryczane ciasteczka z orzechami Ciasteczka bez glutenu, mleka czy jajek. Zrobione z mąki gryczanej, z dodatkiem orzechów włoskich. Zdrowa przekąska, szczególnie dla dzieci, mój synek się nimi zajadał, szczególnie upodobał sobie wyjadanie orzechów z ciasteczek. Przepis pochodzi z blogu pani Kingi Paruzel , troszkę go zmodyfikowałam. 1/4 szklanki cukru drobnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka migdałowego 1 łyżeczka(...)mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać ciasteczka foremką. Układać na blaszce. Piec 8 – 10 min. w rozgrzanym piekarniku. Smacznego! Gryczane ciasteczka z orzechami Gryczane ciasteczka z orzechami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
moj przepis naPyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki powinny być(...)małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM ). W dwóch miejscach zrobić zgrubienia (na stawy), lekko je spłaszczyć i ponacinać nożem ( patrz FILM ). W koniec każdego paluszka włożyć migdał. 5. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia, proszę zachować między nimi odstępy i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut
Mała CukierenkaPyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki powinny(...)małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM ). W dwóch miejscach zrobić zgrubienia (na stawy), lekko je spłaszczyć i ponacinać nożem ( patrz FILM ). W koniec każdego paluszka włożyć migdał. 5. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia, proszę zachować między nimi odstępy i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut
Mała Cukierenkadodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać te zdrowe i piękne owoce i upiekłam z nimi pyszne owsiane ciasteczka . Składniki: ( temperatura pokojowa) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej z trzech zbóż: pszennej, żytniej i orkiszowej 1 jajko 1 niepełna szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów owsianych 120g masła(...)tylko dodać jagody goji. Wymieszałam i ciasto gotowe. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam. Układałam na papierze, zachowując odstępy. Wstawiłam ciasteczka do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyszły kruche, cudownie pachnące i smaczne;-) Takie ciasteczka je się nie mając poczucia winy... bo przecież
potrawyregionalnepączki). Jakoś też bardziej chce się piec, ponieważ latem, sama myśl o włączonym piekarniku powodowała przerażenie. Dlatego u mnie sezon na pieczenie przysmaków słodkich i słonych wre! Te ciasteczka robią furorę wsród moich znajomych i każdy pyta, o przepis. Jest on tak banalnie prosty i prze przepyszny, że warto upiec ciasteczka z kawałkami czekolady chociaż raz tej jesieni(...)idealnie chrupiące z wierzchu, puszyste i miękkie w środku. Choć na zdjęciach jest tylko kilka ciasteczek, to upiekłam ich dziś ok 60-70 sztuk (potroiłam ilośc składników), na jutrzejsze spotkanie ze znajomymi, a wiem, że żadne się nie ostanie. Idę podkraść już ostatnie ciasteczko... ;) Składniki: (na ok. 20 ciasteczek) 150g mąki 125g masła 1 jajko
Smakuj życie!Kolejne bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka, tym razem smażone. Ze śliwkami , choć można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami. Najlepiej smakują na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. Składniki: (z tych proporcji wyszło mi około 35 ciasteczek z kółek od zwykłej szklanki) 25 dkg mąki tortowej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 10 dkg zimnego masła
Maślane ciasteczkoSzybkie, proste, przesmaczne – mowa o ciasteczkach. Udało nam się wypróbować te z dodatkiem puree dyniowego. Zawierają dużo płatków owsianych ale i dużo groszków czekoladowych. Są mięciutkie, umiarkowanie słodkie, idealne przy filiżance kawy / herbaty w jesienne dni. Faworyt wśród ciasteczek. Polubicie je Wy, polubią i Wasze dzieci. Dla każdego coś dobrego. Składniki: 320 g mąki pszennej 125 g płatków owsianych(...)wanilii i puree z dyni. Ucieramy na wolnych obrotach miksera dodając stopniowo suche składniki. Następnie wsypujemy groszki czekoladowe i orzechy. Kilka groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy
Made By Mom And SonPyszne włoskie ciasteczka, przepełnione bakaliami, bez mąki i jajek, dodające energii Świetna przekąska, której ciężko będzie się oprzeć Składniki: - 75g migdałów - 50g orzechów laskowych - 50g cukru trzcinowego - 40g masła - 30g miodu - 30g suszonej żurawiny - 20g suszonych rodzynek - 1 mała pomarańcza Składniki na 10-12 ciasteczek. Zaczynamy od uprażenia orzechów i migdałów, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)orzechy, migdały i posiekaną żurawinę oraz rodzynki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa bakaliowa wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były wykładane na blasze w odległości od siebie ok. 7 cm gdyż podczas pieczenia masa się będzie troszkę „rozlewać
Kuchenne Wariacjenajbliższym czasie go wykorzystam. Niestety, jakoś „zeszło” – przepis poszedł w zapomnienie do przepastnej szuflady. Kilka dni temu dzięki zaproszeniu przez Bożenę do udziału w pieczeniu Ciasta na niedzielę (ciasteczka) powrócił pomysł na ciasteczka pieczarki. Przepis z moimi uwagami i modyfikacją. Składniki: - 150g miękkiego masła - 4 czubate łyżki cukru pudru - 1 jajko - 2 szklanki skrobi kukurydzianej * - 3 czubate łyżki(...)aromatu. Z powyższych proporcji wyszło mi 20 ciastek. Lepiej użyć masła niż margaryny. Szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml. * Ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Ciasteczka pieczarki zaskoczyły mnie nie tylko swoim wyglądem. Kruche, wręcz piaskowe, idealne do kawy lub herbaty. A naprawdę – zwyczajnie wymagają czegoś do popicia. Ale nie mogę powiedzieć
mojewypiekiinietylkowraz z moją kochaną rodziną wyjeżdżamy na kilka dni w malownicze, polskie góry. W drogę, poza pożywnymi daniami, zabieram również kilka słodkości. Zapraszam Was serdecznie na "Puchate miodusie". Takie ciasteczka są idealne do porannej herbaty lub zabrania ze sobą w podróż, do szkoły, itd. W przyrządzeniu, a potem próbowaniu tych ciasteczek pomagała mi oczywiście moja pociecha. Przepis jest prosty(...)łyżki płynnego miodu (u mnie lipowy) 50 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko (jajko klasy M) 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka (do posmarowania ciasteczek) cukier puder po posypania po wierzchu Przygotowanie: Do miski wkładamy masło, siekamy je. Następnie wlewamy 3 łyżki jogurtu naturalnego i miód, mieszamy lekko łyżką. Dodajemy żółtko oraz 1 3/4 szklanki
Słodkie okruszkiBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek(...)wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się przyrumienią. 4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut i potem ostrożnie zdjąć
Mała Cukierenka