luty, ale chciałoby się już tej wiosny, oj chciałoby się. Ale dopóki jej nie ma, to będę sobie spędzać wieczory słodko, nie każde oczywiście, ale w niektóre nie odmówię ciasteczka z ciepłym kakao. Takiego jak to, z mlecznym kremem, malutkiego, słodkiego, idealnego domowego ciastka. Składniki : 200 g masła 2 jajka 140 g cukru 200 g mąki pszennej(...)dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez około 7 minut - do zarumienienia się spodu ciasteczek. Gotowe, ostudzone ciasteczka przekładamy wcześniej przygotowanym kremem - jedno ciasteczko smarujemy kremem
Słodkie Przyjemnościwegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne są w sklepie FREE , w którym można znaleźć wyłącznie zdrową, ekologiczną żywność. Polecam również WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU (klik(...)Składniki na około 20 ciasteczek: 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1/4 szklanki mąki kokosowej BIO 2 szklanki mąki migdałowej BIO 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO ) 2-3 duże łyżki miodu (można zastąpić syropem klonowym) 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego BIO 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki
Mała Cukierenkajuż moje czwarte takie ciasteczka. Tym razem postawiłam na zmianę nadzienia, bo same w sobie ciasteczka są bardzo słodkie, więc wybrałam mus malinowy. Dużo z nimi zabawy, ale miłej, więc musicie koniecznie zrobić je na te święta. Zostawiam dla Was linki do tym poprzednich ciasteczek : ule czekoladowe , ule orzechowe , ule wytrawne . Składniki : * 200g mielonych orzechów - u mnie laskowe(...)bądź polewa Przygotowanie : Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem a choinki
Magiczne Życie Martyzwinąć w kłębek i spać dalej. Ale czasem nie można, a przecież lepiej zacząć dzień w przyjemny sposób. Kiedy mamy szczęście, do przedporannej kawy mamy też jakieś ciacho lub ciasteczka. Ponieważ ogarnęła mnie świąteczna mania, tym razem drobiazgi ze ślicznej puszki, którą kupił mi C. Właściwie kupił mi trzy - ta jest najmniejsza, i już nie ma w niej tylu ciasteczek(...)Oczywiście perłowy cukier, który kupiłam, wcale taki perłowy nie jest. Z większymi kuleczkami będą prezentować się jeszcze bardziej atrakcyjnie. Polecam - i na Święta, i do przedporannej kawy. Kawowo-kakaowe ciasteczka z cukrem perłowym Składniki: (na 35 sztuk) 125 g masła 100 g cukru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki ostudzonej, mocnej kawy 200 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż przy pierniczkach pisałam, że nie mam cierpliwości do dekorowania ciasteczek. Pewnie dlatego, że talentu też nie mam za grosz, i widząc, jak wszystkie moje wysiłki kończą się katastrofą, zniechęcam się jeszcze bardziej. Zła i nerwowa, w końcu mam ochotę wszystko wyrzucić i uciec z kuchni jak najdalej. Po pewnym czasie jednak zapominam, jak frustrujące jest to zajęcie, negatywne wspomnienia(...)sobie, jak to uroczo wyglądają takie polukrowane cudeńka... Niepomna doświadczeń, zabieram się do pracy, żeby w końcu znów skończyć w stanie bliskim furii. Napatrzę się na zdjęcia maleńkich, uroczych ciasteczek, i potem myślę sobie, że też tak mogę... A nie mogę . Niestety. Tym razem w książce Småkager zobaczyłam piękne serduszka, polukrowane i obsypane pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłasnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy migdałowym sercem w lukrowej polewie. Mimo, że za oknem mroźno, to w mojej kuchni ciepło i przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas! Ciasto: 30 dag mąki żytniej, używałam typu 720 10 dag mąki pszennej 10 dag mielonych migdałów 3-4 łyżeczki cynamonu 6 łyżek(...)www.smak-kuchni.pl . Wykrawacze Smaku Kuchni mają ciekawe wzornictwo i solidne wykonanie, polecam wszystkim miłośnikom kuchni!. 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok 12-15 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia. 2. Połowę
Apetyczna babeczkagrudnia przygotowałam dla Was nie tylko mikołajową przekąskę - brownie , ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych. Składniki na kruche ciasteczka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczenia Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy(...)jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni W malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy
CiastkozercyUwielbiam masło orzechowe:) Kupuję go jednak rzadko, bo niestety nie mogę się opanować i znika w mig najczęściej pochłaniane solo przeze mnie;) Parę dni temu trafiłam na ciasteczka z masłem orzechowym u Loriell i już nabrałam na nie ochoty, a gdy wczoraj na blogu Bułeczki pojawiły się ciasteczka nie tylko z masłem orzechowym, ale również z czekoladą(...)już nie zastanawiałam się ani chwili:) Zrobiłam i powiem tyle, że dawno tak pysznych ciastek nie jadłam! U mnie wyszły ciasteczka czekoladowe, a nie z dodatkiem czekolady, ponieważ mam awersję do siekania czekolady (zwłaszcza gorzkiej), więc ją stopiłam. Składniki na ok. 25 szt.: * 130 g mąki - dałam mąkę pszenną graham typ 1850 * 1 płaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody
Zdrowa Kuchnia Sowysporą wartość i szkoda ich wyrzucać, więc poszłam poszukać przepisów na ich zagospodarowanie. Okazało się, że można zrobić kotlety z płatkami owsianymi, dodać do wypieku chleba albo do ciasteczek. I mnie najbardziej spodobał się ten ostatni pomysł:) CIASTECZKA ORKISZOWE Z OKARĄ Tutaj okara: Zrobiłam wg własnego pomysłu, wzorując się na już wielokrotnie przeze mnie robionych ciasteczkach owsianych. Nie wiedziałam(...)jaką konsystencję nada im ta okara, dlatego kolejność ustaliłam taką, żeby dodać ją na końcu, a potem ew. podsypać jeszcze mąką gdyby masa wyszła za mokra. Składniki na 18 ciasteczek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g płatków orkiszowych 150 g okary 2 spore łyżeczki kakao garść rodzynek garść żurawiny suszonej banan 2 łyżki miodu/słodu - dałam jedną i było
Zdrowa Kuchnia SowyCiasteczka wyszły po prostu przepyszne, dzięki dodatkowi białego sera ciasto zaczęło się listkować niczym francuskie, jeśli nie próbowaliście ich jeszcze to zróbcie koniecznie. Ja profilaktycznie zrobiłam też kilka ciastek bez jabłek, dla Młodej do śniadaniówki, bo słusznie przewidziałam, że moje dziecko tymi z jabłkami wzgardzi, dość już tego rozpisywania zapraszam na przepis: Składniki: 250 g twarogu (u mnie(...)chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i za pomocą foremki, lub szklanki wycinamy ciastka. Na połowie każdego układamy pół plasterka jabłka,posypujemy cynamonem i przykrywamy drugą połową ciastka. Ciasteczka układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem
Cynamonowe szczęścieOgromną miałam ochotę upiec w ten weekend jakąś bananową słodkość. I oto przed Państwem ciasteczka bananowe w kajmakowych kaszkietach idealne na dwa kęsy :) Mocno maślane w smaku z lekko rozgrzewającą nutą gałki muszkatołowej, która świetnie wybija delikatny bananowy smak. Wrzucam do masy jeszcze garść orzechów włoskich dla ciekawszej tekstury i wydobycia późnojesiennego smaku i trochę posypuję z wierzchu, by prezentowały(...)się jeszcze bardziej uroczo i przytulnie :) Każde z małych ciasteczek pokrywam warstwą kajmaku, który wciąż stoi w lodówce po zrobieniu budyniowej szarlotki bez pieczenia , i który sprawia, że ciastka nabierają głębi słodyczy, kremowego akcentu i listopadowej wyjątkowości, zapraszającej do zaszycia się w domowym cieple z ulubionymi ludźmi lub solo z kubkiem jesiennej herbaty. Jeśli wolicie, możecie polać ciasteczka czekolada, która
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLubicie korzenne ciasteczka Lotus Biscoff? Jeśli tak, to ten sernik będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Mu uwielbiamy te ciastka. Zawsze pakuję dzieciakom dwie sztuki do śniadaniówki i nie może ich zabraknąć w kuchennej szafce. Do tego sernika użyłam kremu Biscoff w wersji "crunchy" z wyraźnie wyczuwanymi kawałkami ciastek. Jeśli użyjecie wersji "creamy", to oczywiście kawałki ciastek w ogóle(...)będą widoczne jak na moim serniczku. Ich korzenny smak przypomina jesienne smaki. A jak ostatnio zobaczyłam w sklepie krem o smaku tych ciasteczek, to wiedziałam, że powstanie jakieś fajne ciasto. No i padło na sernik. Efekt wow murowany. Sernik wyszedł po prostu fantastyczny. Składniki ( tortownica 24cm lub kwadratowa firma 24cm): Spód: 200 g ciastek Lotus Biscoff
Kuchnia domowa Anikaszy manny. Dzisiejszy Mannowiec na herbatnikach przygotujecie dosłownie w kilka chwil bez piekarnika. Jak zrobić krem do Stefanki? Ciasto Mannowiec na herbatnikach jest szybkie nie tylko przez użycie gotowych ciastek. Sam krem również przygotowuje się błyskawiczne, nie potrzeba ucierania i czekania na wystygnięcie masy, bo masło rozpuszcza się tu w gorącej kaszy i całość wylewa na ciastka. Stefanka(...)dłuższą chwilę. Gdy kaszka zgęstnieje, dodać pokrojone na kawałki masło. Mieszać, do rozpuszczenia masła. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią poukładać warstwę herbatników. Posmarować dżemem. Na ciastka wylać jeszcze ciepłą kaszkę (1/2 masy), nałożyć kolejną warstwę herbatników, dżem, krem i herbatniki z dżemem. Przygotować warstwę śmietankową: żelatynę zalać kilkoma łyżkami chłodnej wody. Odstawić do napęcznienia
Lekcje w kuchniautorska wersja sernika baskijskiego, która powstała z inspiracji osobą, którą poznałem. Chciałem stworzyć coś wyjątkowego, co odzwierciedli jej osobowość: pełną energii, kreatywną, nieprzewidywalną i na pewno szaloną. Składniki – Ciastka około 180 gramów – Masło płynne ok. 30 gramów – Jogurt grecki 250 ml – Cukier hmm szklanka – Serek śmietankowy typu Philadelphia 600 gramów – Śmietana(...)Jajka 6 sztuk – Odrobina soli Przygotowanie 1. Ciastka przy pomocy roboty zmiel i dodaj masło i wymieszaj. 2. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra — dół. 3. Przełóż ciastka do formy włożonej papierem do pieczenia i dobrze ugnieć, włóż formę do piekarnika na jakiś 7-9 minut. 4. W międzyczasie wymieszaj jogurt, cukier i serek śmietanowy
RafalCook