Niby proste ciasteczka, ale jakie pyszne. Polecam upiec na podwieczorek, z truskawkowym dżemem są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Dzięki samym żółtkom w cieście są tak kruche, że wprost rozpływają się w ustach. Dodam, że ciasteczka ładnie się prezentują na talerzu. Upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła(...)margaryny 4 żółtka pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia ciasteczek 1 słoiczek dżemu truskawkowego ( u mnie od Łowicz ) Wykonanie: 1. Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki
IzabelawkuchniŚwięta zbliżają się już wielkimi krokami. Czas zatem najwyższy, żeby zacząć zastanawiać się co na nie przygotować. Moim tegorocznym odkryciem są kruche ciasteczka z żurawiną. Będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole obok pierniczków Bardzo dziękuję firmie Helio za świąteczną paczkę z wieloma smakołykami. Wśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe , które wykorzystałam do tego(...)jakość tych produktów. Żurawina jest bez dodatków konserwantów, a polewa czekoladowa to nic innego jak pyszne groszki czekoladowe, które można rozpuścić lub wykorzystać w całości tak jak ja Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki: 140 g miękkiego masła 140 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 190 g mąki 1/3 łyżeczki sody 120 g suszonej żurawiny (u mnie Helio Natura ) pół
PatiGotujesię w spragnionych smakołyków zezowatymi spojrzeniami. Swoje przygotowałam w różnych kolorach; zabiera to kilka chwil więcej, ale na te szaro-pochmurne dni taka potworkowa tęcza jest po protu niezastąpiona! Ciasteczka są z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie i maślane, z delikatną waniliową nutą. Idealne dla dzieci: i do jedzenia, i do zabaw w kuchni, bo przepis jest banalnie prosty(...)Przed nami długie, ciemne, październikowe popołudnie - skusicie się na błyskawiczne ciasteczka, które nawet u największego ponuraka wywołają uśmiech? Ciasteczka potworki na Halloween Składniki: (na 15 sztuk) 115 g miękkiego masła 125 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 255 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli barwniki spożywcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem na owsiane ciasteczka, tym razem w wersji jesiennej. Maślane ciasteczka z dodatkiem jabłek, pachnące cynamonem, udekorowane płatkami migdałowymi, niezwykle aromatyczne, miękkie, pulchne, idealne dla dzieci do szklanki mleka, ale również dla nas, dorosłych do filiżanki kawy lub herbaty;) Polecam serdecznie i życzę smacznego! **** Oggi voglio condividere(...)połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę. Z ciasta formujemy kuleczki, które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka. Ciasto jest dość klejące, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie. Ciasteczka dekorujemy migdałami w płatkach, oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego
La grande e la piccola cuocamieszanka aromatu cynamonu, szałwii i oregano. A w sezonie jesienno-zimowym w pracy piję głównie herbatę (latem i wiosną niewiele) i lubię takie nowości. A do Frankowego tiramisu ciasteczka korzenne nasączyłam herbatą imbirowo-pomarańczową z wanilią. Mam nadzieję, że kiedyś, kiedy już Franek dowie się jak smakuje prawdziwe tiramisu, nie będzie miał mi za złe tego małego oszustwa(...)cztery plastikowe łyżeczki i mieliśmy piknik w październiku jak malowany :) Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki (30 lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 15-20 szt. ciasteczek korzennych 1/2 szklanki naparu z aromatycznej herbaty ew. kilka łyżek powideł śliwkowych kilka ciasteczek korzennych do pokruszenia na wierzchu Przygotowanie: Zaparzamy pół szklanki aromatycznej herbaty. Ubijamy śmietanę kremówkę
bistro mamaCiasteczka cynamonowe z krokantem orzechowym Zamiast ciasta do kawy, upiekłam sobie ciasteczka cynamonowe z krokantem orzechowym. Bardzo chrupiące i smaczne. Przepis z zagranicznej strony Żródło Składniki : Ciasto; mąka - 450 g + podsypka pod ciasto masło lub margaryna -200 g jajka - 1 szt sól - szczypta cynamon - 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier -190 g Dodatkowo; krokant orzechowy(...)jajko - 1 szt do posmarowania ciasteczek Przygotowanie; Ciasto; Do miski pokroić na małe kawałki masło, zmiksować. Następnie dodać cukier, sól, utrzeć do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wybić jajko do masła, zmiksować, na samym końcu wsypywać po trochu mąkę, zmiksować na wolnych obrotach. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i odstawić na godzinę
Kuchnia DanusiCiasteczka kokosowe z maszynki to wspomnienie mojego dzieciństwa. Kilka dni temu otrzymałam bardzo sympatyczną przesyłkę od Lidla . Były tam produkty niezbędne do przygotowywania wypieków i ich dekoracji oraz maszynka do ciastek. Już od dawna marzyłam o takiej maszynce, więc prezent trafił idealnie w punkt. Kiedyś takie ciasteczka kokosowe były bardzo popularne, wykorzystałam więc przepis ze starego zeszytu mojej mamy(...)proszku do pieczenia i zbędnych dodatków wyszły bardzo kruche i pysznie kokosowe. CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNK I 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru pudru 1 i 3/4 kostki miękkiego masła 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać miękkie masło i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na części, utoczyć wałeczki o grubości
Pieguskowa KuchniaLawendowy aromat tego lata króluje w mojej kuchni. Stanowił wyśmienity dodatek do sernika jagodowego na zimno , a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat kończy się nam w szufladzie zapas zwykłych herbatników. Tym razem do ciasta dodałam aromatyczne kwiaty lawendowe. Balkonowe doniczki bujnie obrodziły, więc pomogły mi w tym wypieku. Maleńkie ciasteczka pachną latem(...)porcje ciasta, formować w dłoniach kulki, kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Inny sposób to tradycyjne rozwałkowanie ciasta na stolnicy podsypanej mąką i wykrawanie ciasteczek. Blachę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15-20 min na złoty kolor. Smacznego! Artykuł Ciasteczka lawendowe pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniasoku to 2 łyżki koncentratu i resztę wody do 120ml 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml olej roślinny 1 łyżeczka ..Sol 1 łyżeczka ziół opcjonalnie Wykonanie ciasteczka na soku pomidorowego - słoneczne, jasne, pachnące, chude myślę, że wiele osób polubi , te chrupiące ciasteczka. To brzmi nieco dziwnie – ciasteczka ,w których głównym składnikiem jest sok pomidorowy. Lubię piec te ciasteczka(...)częstować nimi znajomych. To zabawne , jak starają się odgadnąć składniki i jak są zaskoczeni, że są na soku pomidorowym. Jeśli rozwałkujesz ciasto grubsze - miękkie ciasteczka zostaną , a jeśli cieńsze - chrupiące. Obie opcje są ciekawe! Sok pomidorowy wlać do miski ,dodać olej, sól, miód. Dodać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie. Przykryć i pozostawić
w mojej kuchniPrzepis autorski (mój). Dawno nie piekłam żadnych ciasteczek, więc mi trochę tego brakowało... Niestety przy mojej córeczce nie mogę narzekać na brak czasu, a każdą wolną chwilę mogłabym przeznaczyć na bardziej pożyteczne zajęcie. Jednak nie żałuję mojej zabawy, a jedynie jest mi żal, że nie zrobiłam większej ilości tych pyszności! Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywał się obłędnie kuszący(...)zapach... A smak? Rewelacja! Ciasteczka wyszły takie kruche, delikatne z fajnym słodko-słonym i orzechowym posmakiem. Koniecznie spróbujcie i od razu zwiększcie proporcje! (1 blaszka) 70g masła 150g mąki pszennej 80g cukru 60g kaszy manny 30g zmielonych solonych orzeszków ziemnych 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 białko Opcjonalnie: cukier lub cukier puder Z wszystkich
Di gotujeJeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a staracie się ograniczać kupne słodycze to zachęcam do upieczenia ciasteczek owsianych przygotowanych na bazie masła orzechowego. Poniższe ciasteczka są szybkie i proste do przygotowania. Lekko chrupiące z zewnątrz i z miękkim środkiem. Po upieczeniu należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku. Składniki na 15 sztuk: 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 3/4 szklanki masła(...)pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Płatki owsiane zmielić, np. za pomocą blendera. Do masy jajeczno-orzechowej wsypać płatki oraz cukier wanilinowy. Ponownie wymieszać. Za pomocą dłoni wylepić ciasteczka (będą lekko kleić się do rąk; w takim przypadku ciasteczka możecie lepić lekko wilgotnymi rękoma). Przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko spłaszczyć. Piec około
UgotowaćKokosanki to lekkie, wręcz jakby piankowe ciasteczka z ubitych na sztywno białek i wiórków kokosowych, idealne do kawy. Jeśli zamkniemy je w szczelnym pojemniku możemy cieszyć się nimi przez kolejny tydzień. Co oznacza, że warto zrobić więcej, zamknąć i zaprosić gości:) Lekko zmodyfikowany przepis z książki Ani Starmach Pyszne 25 - uwielbiam tę i inne książki z tej właśnie serii. Każde(...)Poniżej podam dwa warianty: ilość składników jakich ja użyłam po zmodyfikowaniu oryginalnego przepisu oraz poniżej ile użyto w oryginalnym przepisie z książki. Kokosanki I Składniki na moje zmodyfikowane ciasteczka: 90 wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 białka szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasteczek: Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchnipodobnym terminie świętuje mój chłopak, tata i siostra. W tym roku razem z mamą postanowiłyśmy, że skumulujemy wszystkie okazje w jednym dniu i przygotujemy na rodzinne spotkanie kilka rodzajów ciasteczek, oczywiście oprócz tortu. W zamierzeniu miały być cztery rodzaje, ale finalnie wyszło ich 6 XD Możecie się wiec spodziewać, że w ciągu najbliższych kilku tygodni na blogu będą pojawiać się(...)różne przepisy właśnie na ciasteczka. Na pierwszy ogień idą znane i lubiane Kocie oczka. Są one bardzo uniwersalne ponieważ można je przygotować w wielu wariantach, jeśli chodzi o nadzienie. U mnie pojawiła się marmolada, która została z innych ciasteczek i trzeba było ją wykorzystać. Świetnie sprawdzą się również różnego rodzaju masy, zwarte dżemy, konfitury, czy powidła. Kocie oczka z marmoladą
PatiGotujemąką stolnicy, rozwałkować pierwszą część ciasta (druga część ciasta, do momentu jej użycia, powinna pozostać w lodówce), podsypując mąką, na placek o grubości ok. 3 mm i wykrywać małe ciasteczka w kształcie zwierzątek. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze układać rzędami, w niewielkich odstępach ciastka. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Ciasteczka wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 8 - 11 minut (grzałka górna i dolna, środkowa półka), aż staną się delikatnie złociste. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Dodać śmietanę, mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną . Tak przygotowany lukier podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich wlać
Gospodyni MiejskaZrobiłam te ciasteczka dla mojego Synka. Uwielbia słodkości i oczywiście uwielbia też misie-żelki. Najbardziej spodobały mu się ciastka z dwukolorowym misiowym „witrażykiem”. Ciasteczka są baardzo kruche. Zjadane tuż po przygotowaniu kruszą się mocno, ale znów wspaniale ciągnie się kolorowa warstwa. Kolejnego dnia same ciasteczka miękną, za to warstwa żelkowa wraca do swojej zwykłej struktury. A Wy, którą(...)zamrażalnika. Schłodzoną masę dzielimy na równe części. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lub mniejsze (w zależności od wielkości żelków). Za pomocą kciuka lub trzonka drewnianej łyżki w każdym ciasteczku robimy wgłębienie (coś jakbyśmy lepili kluski śląskie). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka podpiekamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 10-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę
Smaki Na Talerzu