pączków na kolejny rok :) Składniki: 1/2 szklanki otrąb pszenne zmielonych szklanka mąki 1/2 szklanki otrąb owsianych zmielonych 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczka sody 2 łyżki kremówki cukier waniliowy 3/4 kostki masła Wykonanie: Mąkę przesiać dodać otręby, płatki jęczmienne, sodę, cukier waniliowy, cukier wymieszać. Dać masło i posiekać. Następnie dodać kremówkę, i jajka. Dokładnie(...)zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem. Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem. Wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 20 minut, aż ładnie zbrązowieją. Smacznego
Moje pyszne gotowaniecałkiem dość i Lilce znudziła się zabawa to powstały ciasteczka. Rach ciach i gotowe. Po upieczeniu ciastka dajemy odrobinę dżemu. Temperatura pieczenia to 180 stopni około 20 minut. Przepis ze strony www.laurafuentes.com Poniżej zdjęcie z sesji sprzed miesiąca, kiedy pierwszy raz zrobiłam kulki czekoladowe. Wtedy użyłam mąki i zmielonych płatków owsianych. Nasze kulki wylądowały w domowym mleku owsianym. Inne przepisy
lady-och-mistrzyni.blogspot.commasy odpowiednią ilości cukru, ksylitolu lub miodu. Ciasteczka z powodzeniem mogą zastąpić poranną owsiankę, sprawdzą się też jako drugie śniadanie do pracy, deser lub przekąska. Porcje: 12 Czas przygotowania: 30 minut / 20 minut z thermomixem Składniki: 260 g dojrzałych bananów bez skóry 100 g migdałów 60 g płatków owsianych 50 g jabłek 20 g sezamu 20 g wiórków
SzczyptaSmaQZostawiam Was zatem z przepisem... Sami oceńcie czy ciasteczka przypadną Wam do gustu! SKŁADNIKI (na około 15 sztuk): 250 ml mąki pszennej razowej, owsianej lub ryżowej razowej – użyłam pszennej razowej i owsianej 180 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego) albo mleka roślinnego niesłodzonego (np. ryżowego czy owsianego) lub wody – użyłam soku z pomarańczy(...)daktyli bez pestek 90 ml kakao ciemnego lub karobu 90 ml zmielonych na mąkę płatków migdałowych (lub innych orzechów) 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy szczypta soli WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Sok, daktyle i skórkę pomarańczową zblenduj
Słodko-Słony Świat IlonyTaka owsianka doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do
kuchnia doskimini ciasteczka i planowałam zrobić z nich parfait, ale skończyło się na tym, że wrzuciłam je do puddingu i smakowało obłędnie !! mimo, że wyglądają niepozornie wszyscy uwielbiają te mini ciasteczka, możecie oczywiście z tego przepisu zrobić normalne duże, albo nawet batony, ja dzisiaj przedstawiam bardzo nietypowy deser, który z czystym sumieniem mogę wam polecić, jest bardzo zdrowy, zwiera mnóstwo białka(...)znikają ze stołu. Składniki na ok 3 porcje : 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanka płatków quinoa ( ja użyłam melvit) 5 łyżek wiórków kokosowych 1/2 szklanki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu 4 łyżki chia szklanka mleka roślinnego lub zwykłego Przygotowanie : Połączyć w misce płatki, wiórki, miód i masło uformować masę jeśli będzie za mało się kleić dodać
zdrowa vege kuchniaciasteczku zbyt dużo, to ciasteczek trzeba zjeść kilka. Co, jak i czym zastąpić? Osobiście preferuję ciastka z fasoli z czekoladą , ale jeśli chcesz, możesz użyć kakao lub karobu. Dodaj wtedy 3 łyżki proszku i 1 dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Płatki jaglane z powodzeniem mogą być zastąpione owsianymi, orkiszowymi lub jęczmiennymi. Daktyle medjool zastąp, wcześniej namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wody
Blendmanjajek) Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzeróżnych ciastek sprawia mi wielką frajde. Te ciasteczka przygotowywałam z moją córką której zadaniem było robienie dziurek. Jak dla mnie wyszły super. Smaczne a dodatkowo może chociaż troszkę zdrowsze?! Spróbujcie sami! Składniki na 20 - 25 ciastek: 175 g mąki pełnoziarnistej pszennej 50 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych ( ja zmieliłam w młynku do kawy
Radość kipiąca uśmiechem.lubię i którymi zaraziłam już paru znajomych, czyli ciasteczka owsiane ze słonecznikiem w trochę innej odsłonie, nabierają innego smaku. Zastąpienie cukru miodem a mąki mielonymi orzechami i/lub migdałami nadaje im zdecydowanie innego smaku, a przy tym sprawia, że są zdrowszą przekąską :) Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika (mogą być grubo siekane
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sobie takie batoniki przygotowywać sama. Dziś mini batoniki, ciasteczka owsiane. Idealne na jeden gryz w trakcie przerwy w szkole czy pracy. Autobusie czy samochodzie. Częstujcie się! Składniki: 3/4 szklanki otrąb owsianych 1/2 szklanki otrąb pszennych 1/3 szklanki słonecznika szklanka ryżu preparowanego 1/2 szklanki orzechów ziemnych łyżka mąki łyżka maku 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki płatków ryżowych garść suszonej żurawiny
Słodkie Przyjemnościpokażę, co można zrobić z takimi zwyklakami), każdy kto do mnie przychodził do kuchni wykorzystywał moją nieuwagę i wybiegał z garścią ciastek. Składniki na około 30 sztuk: 200 g płatków owsianych 150 g mąki gryczanej 80 g cukru 100 ml oleju roślinnego 100 ml mleka roślinnego szczypta soli pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (ja pominiecie, to nic się(...)stanie) Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby nie były grubsze niż 5 mm. Jak widać, idealnie wyciska się w tym cieście wzorki. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez
greenscarfczasem czekolady. Gdy nadchodzi jesienna pora moja chęć na zjadanie takich wartościowych słodyczy zwiększa się jeszcze bardziej. Dlatego gdy już oficjalnie zawitała do nas Pani Jesień przywitałam ją owsianymi ciasteczkami z dodatkiem orzechów włoskich, ziaren dyni i rodzynek. Pyszne, szybkie do wykonania, a znikają jeszcze szybciej, choć podobno można je dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, niestety nie udało(...)serii "Z kuchennej półeczki") 50 g masła 125 g cukru 1 jajko 50 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 170 g płatków owsianych górskich 130 g wymieszanych: drobnych rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i ziaren dyni 2 łyżki ziaren sezamu Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszysta masę. Jajko roztrzepać
Simply FoodSzybkie i mega pyszne ciasteczka. Dzieciaki były zachwycone, chrupały aż miło. Składniki: 200 g masła 3/4 szkl cukru brązowego 1 duże jajko zapach waniliowy/nasiona z laski wanilii 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 i 1/2 szkl płatków owsianych (np płatki owsiane pełnoziarniste Cenos) 4 łyżki masła orzechowego
Malinowe Pocałunkisoli Przygotowanie: Masło roztopić na patelni dodać płatki owsiane i smażyć, aż się zarumienią. Wsypać brązowy cukier i mieszać do momentu stopienia. Dodać pokrojone na kawałeczki morele i rodzynki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę zmieszać z cukrem wanilinowy, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać płatki i rozbełtane jajka i miód. Pomieszać Formować ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Gaździnka warzy