Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, odrobinę ciepłej wody, siemię lniane i słonecznik. Dodajemy również miód (dowolna ilość), rodzynki i jajko. Mieszamy całość przy pomocy drewnianej szpatułki, następnie schładzamy ciastkowo-owsianą masę przez kilkanaście minut w lodówce. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 160 stopni C. Wyjmujemy masę z lodówki, formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej
Kuchnia EllieSzybkie do wykonania. Bez dodatku cukru i mąki. Chrupkości nadają im ziarna słonecznika i migdały. Ciastka są słodkie dzięki bananom i żurawinie. Samo zdrowie Z przepisu
BullioSzybkie do wykonania. Bez dodatku cukru i mąki. Chrupkości nadają im ziarna słonecznika i migdały. Ciastka są słodkie dzięki bananom i żurawinie. Samo zdrowie Z przepisu
BullioProponujemy cynamonowe CIASTECZKA OWSIANE z dodatkiem kawałeczków jabłek i chrupiących orzechów. Jeżeli do ich przygotowania użyjemy miodu lub ksylitolu, zyskamy bardzo zdrową, pełnowartościową przekąskę. Artykuł CIASTECZKA
COOKMAGAZINEIdealne ciasteczka owsiane z nutką cynamonu i migdałami, podczas pieczenia których pyszny zapach będzie się roznosił na całą kuchnię. Pyszne, smaczne, słodkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu takie właśnie powinny być! Zapraszam! Składniki: 100 g masła 2 jaja 70 g brązowego cukru 4 łyżki otrębów pszennych Szklanka mąki owsianej 2 szklanki płatków owsianych 100 g migdałów Łyżeczka cynamonu
Kuchnia ŁukaszaOstatnio bardzo nam posmakowały takie koktajle, więc na pewno będą się pojawiać częściej. Idealnie nadaje się na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie. Koktajl jest bardzo pożywny
kuchnia doskiSkładniki (na 20 kuleczek – 5 porcji) - 5 łyżek nasion słonecznika (ok. 50 g), - 2 łyki nasion chia (ok. 20 g), - 4 łyżki orzechów arachidowych(ok. 40
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachminut Potrzebujesz: 150g płatków owsianych 2 dojrzałe banany 100g masła orzechowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 laska wanilii 80g rodzynek *opcjonalnie cukier Wykonanie: 1 Włącz piekarnik na 180 stopni. 2 Rozgnieć banany z masłem orzechowym. 3 Wymieszaj wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki lub ewentualnie za pomocą malaksera. 4 Zwilż ręce i formuj płaskie ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem
Blendmanmałe ciasteczka z czekoladowym spodem zawsze przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa kiedy jedzenie ich zaczynałam zawsze od zlizania czekolady po czym okazywało się, że mam całą buzię wysmarowaną na czekoladowo. Patrząc teraz na najmłodsze pokolenie to się nie zmienia. Kto z Was też tak robił??? :) SASANKI Składniki: na ciastka: 100 g płatków owsianych 25 g sezamu
Bon appetit mon amieJedno z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Pamiętam jak mama przygotowywała taką masę w formie kuleczek. Niezapomniany smak! 125 ml mleka 125 g margaryny 4 łyżki ciemnego kakao
VioletoweKucharzenieWyglądają jak ciasteczka, ale nie dajcie się nabrać - w środku są miękkie i wilgotne. To przez dodatek gruszki, która, moim zdaniem, idealnie łączy się z czekoladowym smakiem. Czarę słodyczy dopełnił karmel daktylowy , który ostatnio nałogowo robię i używam do potraw wszelakich. Zdrowy i przepyszny - zaspokaja potrzeby nawet najbardziej uzależnionego słodyczoholika. ;) Składniki: 5 łyżek płatków owsianych 2 łyżki
Kuchnia Ellieminut. Płatki owsiane zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy namoczone daktyle wraz z gorącą wodą. Całość blendujemy przez około 10 sekund. Tak powstały płyn przelewamy do dzbanka przez gęste sito. Czynność tą należy powtórzyć około 3 razy, aż nasze mleko owsiane będzie miało gładką konsystencję. Pozostałą na sicie pulpę możemy wykorzystać na przykład do przygotowania ciasteczek owsianych (przepis wkrótce na blogu
Dieta bez mlekaJuż kiedyś robiłam ciasteczka owsiane, przepis znajduje się - - - > TUTAJ Tak mi zasmakowały, że postanowiłam zrobić jeszcze raz, ale tym razem trochę inaczej. Te są z czekoladą, orzechami włoskimi i żurawiną, są też trochę mniejsze, a kształtem raczej przypominają kokosanki, ale są równie pyszne i równie chrupiące, idealne aby wziąć do pracy ;) Składniki 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki
Delusional TrineCiasteczka owsiane zachwycają swoim smakiem, idealnie pasują do kawy na deszczowy wieczór. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki, można również dodać kokos, kto co lubi ;) Składniki: 150g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka płatków owsianych 3//4 szklanki orzechów włoskich
Receptura smakumąk, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia oraz sól). Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (polecam łyżeczką) i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczać na blaszce, spłaszczając dłonią. Ciasto będzie dosyć klejące, więc można zwilżyć ręce w wodzie. Zachowajcie odległości pomiędzy ciasteczkami- troszkę urosną
Nastoletnie Wypiekanie