Z góry uprzedzam, że to nie są ciasta fit czy dietetyczne, ale typu " zdrowej kalorii " ;) Nie będę skromna i powiem, że są GENIALNE! rozkoszny smak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokoło 2,50 a kupne mleko owsiane około 10 zł za litr płatki wsypać do dzbanka i zalać je gorącą wodą, zamieszać, nakryć talerzykiem odstawić je na całą noc ale można krócej, nawet około godziny ale ja wolę takie "nocne" bo bardziej puszcza kleiste mleko na sitko drobniutkie oczka i najlepiej plastikowe wylać płatki i przecierać do uzyskania prawie suchej(...)robię koktajle i używam jednorazowo, również można dodać mleko do muffinek, naleśników, ciast, budyniu pulpę z płatków lubię zjeść np. polaną sokiem owocowym, koktajlem, posiekanymi owocami- jest bardzo syta i mega super działa na trawienie , można też piec ciasteczka mleko jest smaczne, syte, zdrowe.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięodtworzyć ten smak :) Pyszne, świeżutkie, chrupiące ciasteczka. Takie idealne na przekąskę, do kawy czy herbaty, by sobie pochrupać i się nie zasłodzić. Mają dużo błonnika, wapń, żelazo, magnez, niektóre witaminy z grupy B i całkiem sporo białka. Można je zrobić na maśle, ja jednak do pieczenia czy smażenia wolę używać oleju kokosowego. Użyłam płatków bezglutenowych, ale oczywiście można użyć zwykłych(...)gorzkiego posmaku. Z jej słodkością jednak bym nie przesadzała. Mądre źródła mówią, że jest kilkaset razy słodsza od cukru... ja jakoś tego nie czuję ;) Składniki: 210 g płatków owsianych bezglutenowych 2 łyżki świeżych listków stewii 2 łyżki oleju kokosowego 150 ml wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 suszonych moreli Przygotowanie: Stewię posiekać, dodać do płatków i zmiksować (miksowanie
pyszne zdrowościCiasteczek owsianych mam już na blogu sporo, jednak te są w moim odczuciu najlepsze. Połączenie tych wszystkich orzechów z rodzynkami i żurawiną, nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dla mnie są wręcz bajeczne, cudowne, na szczęście rodzinka podziela mój zachwyt, więc będą u nas gościć dość często, dotychczas były już dwukrotnie. Wszak jesień i zima długa, a takie ciacho(...)także w domu do kawki lub herbatki. Tradycyjnie bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Ksylitol można zastąpić cukrem trzcinowym. Polecam bardzo gorąco :-) Przepis znaleziony tutaj , lekko zmodyfikowany. Składniki: - 250g płatków owsianych górskich - 250g masła - 3 jajka - 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół) - 100g mąki owsianej - 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku
Smaczne ZdroweCześć. Ostatnio jedna z czytelniczek bloga zapytała jak zrobić domową granolę? Uznałam, że to świetny pretekst do zrobienia wpisu. Dziś mam dla Ciebie przepis na granolę
Moja pasja smakuZdrowe, smaczne i do tego bardzo łatwe do wykonania batoniki. Dokładnie wiemy co w nich jest, a gdy pominiemy czekoladę to i będą mniej kaloryczne. Warto
Kuchcik gotujeW ten weekend stworzyłam kilka wartościowych przepisów, leniwe śniadania, jedzone w spokoju, bez pośpiechu, jak ja to kocham!! Dziś przed powrotem do Poznania działałam w kuchni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpłatków owsianych ( błyskawiczne) łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy szczypta soli 3/4 łyżeczki sody papier do pieczenia Daktyle kroimy na 3 - 4 części i zalewamy ciepłym mlekiem. Po 15 - 20 minutach miksujemy na gładko. Dodajemy jajka i szklankę płatków, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, sodę i resztę płatków, mieszamy łyżką(...)łyżki) i piekłam około 30 minut. Masa jest dość gęsta, ciastka się nie rozpływają, może tylko delikatnie się płaszczą. Jeśli ktoś zrobi mniejsze, trzeba piec krócej. Ciasteczka są słodkie, puszyste i delikatne, z tego przepisu wyszło mi 10 takich jak widać. Solidnych, a wręcz wielgaśnych nie ciasteczek, ale ciach. 😉 Można sobie dodać żurawinę, orzechy lub jeszcze coś innego
Dieta moja pasjaPrzepyszne małe słodkości, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Żałuję, że tak późno zdecydowałam się je zrobić. Na pewno jeszcze je powtórzę, tym bardziej, ze mojej
Smakołyki AsiMoje drugie podejście do tych batonów, które jeszcze na wiosnę pokazała Kasia . Za pierwszym razem namoczyłam daktyle i okazało się, że nie da się z
Sto kolorów kuchniŚliwki zapiekane pod migdałową kruszonką, czyli crumble ze śliwkami. Pyszny i prosty deser, który najlepiej smakuje podany na ciepło. A w towarzystwie lodów śmietankowo-waniliowych to
Oryginalny smakpotrzebna jest mi w krytycznym momencie spadku formy, czyli około godziny 17:00. Jest to o wiele zdrowszy wybór niż kostka (na kostce się nigdy nie kończy!) czekolady czy ciasteczek. Możesz je zrobić z dziećmi, bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu - bez pieczenia. Szalenie smaczne, naturalnie słodzone, krótko mówiąc - idealne. Potrzebujesz tylko kilku składników i 5 minut czasu(...)szklanki orzechów (nerkowce, ziemne, laskowe) 3/4 szklanki migdałów 1-2 łyżki kakao 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego co jeszcze można dorzucić do kulek? słonecznik płatki owsiane kokos rodzynki cynamon masło orzechowe Wykonanie Wszystkie składniki miksujemy i formujemy kulki. Obtaczamy w zmielonych orzeszkach. Jeśli masz ochotę to możesz dodatkowo zanurzyć kulki w domowej czekoladzie. Najbardziej czasochłonne
lady-och-mistrzyni.blogspot.comszklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw na noc. Po namoczeniu(...)butelki. 6. Pulpę ponownie zblenduj z wodą i powtórz krok 3-5. Przygotowane w ten sposób mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje z płatkami kukurydzianymi lub owsianymi z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Możesz z niego zrobić pyszne smoothie, budynie czy kremy do ciast. Mleko migdałowe jest bardzo pożywne. Zastosowań jest mnóstwo a smak
w mojej kuchnipłatków owsianych 100g masła 30g wiórków kokosowych 100g cukru 4 łyżki miodu 3 jajka 100g mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy opakowanie Przygotowanie: Masło roztopić na patelni, dodać płatki i prażyć, aż lekko zbrązowieją. Dodać cukier i mieszają poczekać, aż się rozpuści. Wyłączyć ogień.Ostudzić. Posiekać suszone morele, dodać rodzynki i zalać 25ml wiśnióweczki, pomieszać. Wystudzone płatki przełożyć(...)dodać wiórki kokosowe, miód i jajka. Dobrze wszystko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia nakładać kuleczki ( ja robiłam małą łyżeczką, żeby takie do dziobka były ) , zachować lekki odstęp między ciasteczkami i włożyć do rozgrzanego pieca na 10-12 min na 160st C. Sprawdzać bo każdy piec inaczej piecze. Jak dostaną ładnego brązowego koloru to znaczy, że są gotowe. Nalać
Gaździnka warzy