PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka jaj, cukier i miąższ z laski wanilii/cukier waniliowy. Dokładamy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 miny do zamrażalnika. Po tym czasie cisto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na papierze do pieczenia
Pyry na GazWczoraj znalazłam ten przepis tutaj i nie mogłam się oprzeć żeby go wypróbować, więc to zrobiłam. I przyznaję, że to był trafny wybór. Owsianka
kuchnia doskipełnoziarnistego owsa 40,8% (płatki owsiane, mąka owsiana), czekolada 25% (miazga kakaowa, cukier tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, aromat), tłuszcz palmowy, wiórki kokosowe 9,7%, cukier trzcinowy, syrop glukozowy, substancje spulchniające: węglany sodu, sól morska, melasa trzcinowa, aromaty. Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, innych orzechów i mleka. Jedna porcja (2 ciasteczka) zawierają 502 kcal. Firma: Sante A. Kowalski
Qlinarnie i Qlinarniepszennej i 50g z amarantusa) (*) 80g płatków zbożowych (u mnie gryczane , jęczmienne i owsiane) 60g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 80g syropu z agawy (może być dowolny) (**) 40g cukru trzcinowego 60 ml oleju kokosowego (roztopionego) 150 ml mleka roślinnego (***) Mąkę wymieszać z płatkami, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Do mieszaki dodać cukier, syrop, olej kokosowy(...)oraz mleko. Ciasto dokładnie wyrobić, a następnie odstawić na około 5 minut. (Masa nie powinna być mocno klejąca. W każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych kilka minut płatki wchłoną płyn i całość będzie zdatna do formowania.) Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem
Di gotujemogłam robić w niedzielę? No co, jak nie ciasteczka dla Miśki do szkoły. Tym razem nikt mi nie wyżarł wiśni z kompotu (cwaniaki, do drylowania ponad 50 kg to nie było nikogo, ale do wyżerania takich wypestkowanych to wszyscy chętni) i upiekłam chrupiące ciacha czekoladowe, dokładniej to zamiast kakao użyłam karobu, ale w suma sumarum efekt(...)dzięki tej podmiance można użyć mniej cukru. Składniki na około 30 sztuk: 300 g mąki z czego 100 g to może być pełnoziarnista 50 g płatków kukurydzianych 50 g płatków owsianych 100 g wiśni (można je zastąpić np. namoczonymi rodzynkami, żurawiną) 80 g cukru 150 ml oleju roślinnego (około 120 g) szczypta soli łyżeczka cukru dodatkowo 2 łyżki prażonych ziaren
greenscarfIdealne do pracy, na uczelnię, dla dzieci do szkoły. Świetna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Zaraz po upieczeniu przepysznie chrupiące, na następny dzień lekko miękną. mniam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwafle orkiszowe. Możemy również w prosty i szybki sposób przygotować bardzo wartościowe ciasteczka owsiane. Większość przepisów na tego typu ciastka daje efekt bardzo twardych i ciężkich do pochrupania. Nie jest to złe, aczkolwiek nieco mniejszym maluchom możemy to ciut ułatwić. Nasze ciasteczka są na wpół miękkie i dzięki temu zyskują dodatkowy plus. Pozostają długo świeże. Poniżej znajdziecie(...)gramów siemienia lnianego 50 gramów masła 1 jajko 15 gramów mąki tortowej (/typ 450) 15 gramów mąki kokosowej 15 gramów rodzynek 15 gramów żurawiny 30 gramów słonecznika 190 gramów płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia (/można pominąć) Masło rozpuszczamy w rondelku Siekamy żurawinę i rodzynki. Banany miksujemy w blenderze. Dodajemy wszystkie składniki do bananów. Formujemy dosyć grube
Krupeczkiłyżeczki kakao Płatki owsiane kilkukrotnie zmielić przez maszynkę do mielenia. Żurawiny drobno pokroić. Połączyć ze sobą wszystkie sypkie produkty, i starannie je wymieszać. Dodać margarynę i rozetrzeć, na koniec dodać jajka i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałeczki (owijając kilkukrotnie w folię spożywczą) o takiej średnicy jakiej mają być ciasteczka. Wałeczki włożyć do zamrażalnika na ok. godzinę ( aż całe stwardnieją
Lubię to gotujęDziś funduję post o czymś, czego dawno już nie ma. Nie ma, ponieważ domowe owsiane ciasteczka znikają zaraz po tym jak ostygną. Na szczęście ich
Mam To Na WidelcuOstatnio w modzie jest zdrowe jedzenie i bycie FIT, więc czas na przepis na pyszne ciastka owsiane :). Niektórzy z Was rozpoczęli akcję "Bikini 2015", są one
cooklifeszklanki otrębów owsianych Kupiec 1/4 szklanki sezamu 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżka miodu prawdziwego 50g czekolady mlecznej Daktyle i jagody goji przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. U mnie stały całą noc. Kiedy owoce napęcznieją wyjąć daktyle i zmiksować je blenderem razem z wodą, w której się moczyły. Do rozdrobnionych daktyli dodać płatki jaglane, otręby, sezam(...)krojenia. Piec w temperaturze 180*C przez 10min. Przestudzoną masę pokroić na batoniki. Jeden brzeg zatopić w roztopionej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia. Smacznego :) Kategoria: Ciasta z owocami , Ciasteczka , DLA DZIECI , Na wynos , SŁODKO Tagged: czekolada , daktyle , jagody goji , len , otręby , płatki jaglane
https:KKuchniaMniamIdealna przekąska gdy dopada Was ochota na coś słodkiego. Batony zawierają zdrowe ziarna i bakalie. Ich skład można modyfikować w zależności od tego, co akurat znajdziecie
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis ten zaczerpnęłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i nieco go zmodyfikowałam. Przepis jest bardzo prosty a batoniki bardzo smaczne. Składniki: 2 dojrzałe banany 180
IMPRESJA SMAKUsmaku (mi przypominają w trochę ciasteczka Degistive, choć babeczki te nie są tak słone). Idealne zarówno do kawy, jak i na pierwsze bądź drugie śniadanie, czy słodki podwieczorek. Oprócz walorów smakowych posiadają jeszcze jedną zaletę, a mianowicie zbawienny wpływ na nasze jelita :). Bardzo polecam!!! Składniki na owsiane muffiny: na 12 sztuk 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka maślanki
Rozpustne gotowanieOstatnio trufelki i ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie. Składniki na około 40 sztuk: 100 g masła 8 łyżek płatków owsianych 10 biszkoptów 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia