Wręcz nie mogłam się doczekać, aż pojawi się tu ten przepis! Sernik potrójnie czekoladowy, intensywny, o delikatnej strukturze. Sernik latte macchiato przypomina wyglądem trójwarstwową, mleczną kawę
Poezja smakuChyba na żadne owoce nie czeka się z taką niecierpliwością jak na truskawki. Gdy się pojawią, kupuję całe łubianki, aby uzupełnić truskawkowe niedobory po zimie. Upalne
Poezja smakuPrzepyszny serniczek kokosowy na bazie twarogu oraz mleka kokosowego na kruchym, piernikowym spodzie polany czekoladą mleczną i udekorowany ciasteczkami Rafaello oraz granatem. Brzmi to jak przepis idealny i taki zresztą jest. Jeżeli jesteście fanami smaku kokosa to z pewnością ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo sernik wzbogaciłam o kruchy, piernikowy spód, który zyskał jeszcze bardziej karmelowy smak za sprawą(...)łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: opakowanie popularnych ciastek kokosowych granat 1/2 mlecznej czekolady Składniki na kruchy spód zagnieć w misce na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem i podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut
Mango PapajaOd dłuższego czasu marzyło mi się przygotowanie tortu. Ale nie byle jakiego. Obecnie na topie są torty artystyczne . Ich znakiem rozpoznawczym jest wysokość (często powyżej 15
Poezja smakuHit dla osób nieposiadających piekarnika – ciastka z opiekacza do kanapek (do tzw. tostów “rożków”). Błyskawiczne do przyrządzenia – jeśli znajomi czy sąsiedzi mają
Poezja smakurozmowom o ulepszaniu blogów, obróbce zdjęć i przeróżnym opowiastkom z czasów, gdy się nie znaliśmy! ;) Kolejnego dnia postanowiłyśmy z Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka, która wszak czynnie uczestniczyła w wykonaniu ciasta! Uznałyśmy(...)ostatni dzień, a właściwie pół dnia pobytu Asi i Pawła u nas zjedliśmy śniadanie (już bez Prezydenta, niestety, obowiązki wezwały go do pracy) i udekorowałyśmy ciasteczka białą i ciemną czekoladą, po czym jedna ich puszka została zabrana do Wrocławia, a druga pozostała w Monachium. Przed wyjazdem nastąpiła jeszcze tradycyjna wymiana ściereczek kuchennych i goście pojechali do domu. A u mnie
Kuchnia PrezydentowejRozpoczął się sezon na cukinię! To niskokaloryczne warzywo często wykorzystuje się do przygotowania zup kremów, grillowania i zapiekania. A próbowaliście kiedyś wyczarować z cukinii coś słodkiego
Feel EatPierniczki...chyba wszyscy nie wyobrażamy sobie bez nich świąt. Pieczenie i przyozdabiane ich to tradycja, która łączy całe rodziny, przyjaciół i znajomych. No i przede wszystkim
Kuchnia MagdaLenySą takie chwile, kiedy ciasto potrzebne jest „ na już ” – od razu. Najlepiej puszyste, delikatne, słodkie i przepyszne. Dzięki kuchence mikrofalowej szybkie ciasto czekoladowe
Poezja smakuNajlepsze brownie wychodzi mi zawsze z tego przepisu. Jest mega kaloryczne, ale być może dlatego takie jest dobre. Na szczęście ciasto można pokroić na małe kawałki
Poezja smakuSernik Kinder Bueno® to wypiek inspirowany moim ulubionym kupnym słodyczem. Jest intensywnie orzechowy, lekko mazisty, słodki, raczej bardziej zwarty niż piankowy. Jeśli lubicie serniki i smak
Poezja smakuMazurek różany to kwintesencja świąt Wielkiej Nocy – jest pachnący, bardzo słodki, o pięknym pastelowym kolorze. U mnie właściwie w wersji różano-malinowej. Można się w
Poezja smakuBardzo lubię domowe wafelki i robię je dosyć często. Do tej pory tak się jakoś złożyło, że głównie przygotowywałam takie na bazie mleka w proszku ( klik
Smaki Na TalerzuNiedawno przygotowywałam mięso mielone w andrucie (przepis pojawi się na blogu). Do mięsa wykorzystałam 3 andruty, więc została mi ich jeszcze prawie cała paczka. Wiedziałam, że
Smaki Na TalerzuTort z musem czekoladowym i gruszkami jest idealny na przegonienie jesiennej chandry. Kremowy, intensywnie czekoladowy i wykwintny w smaku. Do jego przygotowania użyłam gruszek z maminego
Poezja smaku