Zawsze uwielbialiśmy delicje ale po przejściu na dietę bezglutenową musieliśmy o nich zapomnieć – na rok ;) W końcu przyszedł i czas na te ciasteczka aby je
Kuchenne WariacjeWigilijne babeczki Danuta Tatar z makreli wędzonej i awokado Joanna Błyskawiczne ciasteczka migdałowe Andruty biszkoptowo - kokosowe Magdalena Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą Sabina Stroik na stół Małgorzata Koreczki ze śledzi Marzena Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami A już dzisiaj zapraszam
Magiczne Życie Martykarmelizowanymi węgierkami, kardamonem i kwiatami lawendy Bożena Fasolka szparagowa z parówką i pomidorkami Magda Fasolka szparagowa z bułką tartą Diana Chałwowe ciasteczka z tahini i czekoladą A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie MartyUwielbiam domowe wypieki , ciasta, ciasteczka, za kupnymi nie przepadam bo czuć w nich ulepszacze i chemię. Dzisiaj upiekłam ciasteczka z migdałami i czekoladą wg. przepisu Ani Starmach. Wyszły pyszne , chrupiące i mięciutkie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 120 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady 80 g cukru
Sama słodycz i szczypta chilizwiększyć ilość śmietany i ewentualnie dodać odrobinę alkoholu, który zniweluje powstawanie kryształków wody w soku owocowym. Dodawanie do masy rzeczy ciężkich i treściwych, takich jak czekolada, orzechy, chałwa czy ciasteczka może finalnie doprowadzić do tego, że lody zrobią się bardzo ciężkie i maślane – regulujemy to, zmniejszając ilość śmietany na rzecz mleka albo używając śmietany o niższej zawartości tłuszczu
Karo in the Kitchenulubiony i sprawdzony przepis na idealne ciasteczka. Dzielę się z Wami tą dobrocią, życzę udanego weekendu i wspaniałych prezentów od Mikołaja! ;) Z przepisu powstaje około 40 sztuk ciasteczek. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g masła 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia * 1 i 2/3 szklanki mąki 3 jajka rozmiar L szczypta soli cukier puder do obtoczenia Czekoladę rozpuszczamy
Czerwona Porzeczkaorzeszków Masa serowa: 500g mielonego twarogu 150g masła orzechowego 150g cukru 3 jajka 1 łyżka śmietany 18% (czubata) Wierzch: 110g śmietany 18% 30g gorzkiej czekolady (może być mleczna) 10g cukru Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną, połamaną czekoladą i uprzednio posiekanymi orzeszkami. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować
Di gotujezyskują ładna fakturę. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach. PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną w drobną kostkę lub różne bakalie (żurawinę, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki płatków owsianych, dodajemy 1 ½ szklanki płatków i 1 szklankę wybranych
Smakowy RajNiezwykle kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka dla miłośników gorzkiej czekolady i kawy. W czasie pieczenia nieco się rozpływają należy więc pamiętać o większych odstępach. Trzeba też obchodzić się z nimi ostrożnie przy zdejmowaniu z blachy i później podczas przekładania gdyż łatwo pękają. Ich wyborny smak wynagrodzi nam jednak ten trud". Czytaj więcej
Wiem co jemPolecam z czystym sumieniem. Tym przepisem, rozpoczynam cykl korzenno-cynamonowych wypieków na blogu :) 'krem, masło czekoladowo-korzenne "Speculoos" z ciastkami Spekulatius' Składniki : (na 1 słoik) - 150g ciasteczek Spekulatius - 50g białej czekolady - 50g gorzkiej czekolady - 60g miodu - 100ml mleka - 50ml oleju Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut. W tym czasie, rozpuścić
CookYourselfprzez około 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, który nakładamy na zimne ciastka. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dekorujemy nią ciasteczka. Przepis pochodzi z jednego z numerów czasopisma „Świat kobiety
Humanistka w kuchnirozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać je na blaszce w odstępach ok. 2 cm, bo nam ciasteczka urosną. Dekorować lukrem, czekoladą lub barwnikami spożywczymiLukier: 1 biało, szklanka cukru pudru, odrobina cytryny. Biało ubijać na sztywną pianę mikserem na małych obrotach dodając po trochu cukier puder. Na końcu dodać cytrynę
pieprzny smaczekCiastka z kawałkami czekolady... Rumiane, delikatnie chrupiące, piegowate. Z kawałkami gorzkiej czekolady. Prawdziwa uczta dla każdego Ciasteczkowego Potwora! Zapraszam! Składniki: 225 g miękkiej margaryny; 250
Gospodyni MiejskaDwa dni temu kupiłam kolejną (już nawet nie chcę liczyć, którą) formę do ciast. Tym razem można w niej upiec 6 podłużnych mini-babek. Z okazji
Przepisy AleksandryPodobno w poniedziałek był najbardziej depresyjny dzień w roku, czyli tzw. Blue Monday. Pewnie jestem nieczasowa i nie nadążam już za nowościami, ale jak bududu pojęcia
brunetkawkuchni