Ciasto czekoladowe bez mąki, na bazie migdałów – świetne dla osób na diecie bezglutenowej oraz fanów zdrowszych wersji wypieków. Nie jest to nasz klasyczny murzynek –
Poezja smakucukru waniliowego, szklanka jogurtu naturalnego, 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie Serem mascarpone zmiksować z likierem Amaretto, cukrami oraz sokiem z cytryny. Dodać jogurt naturalny, zmiksować. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Porzeczki, umyć obrać i osuszyć. Do pucharków nałożyć warstwę pokruszonych ciastek i czekolady, posypać porzeczkami i przykryć kremem. Postępować tak długo, aż pucharki się zapełnią. Schłodzić
Z miłości do słodkościW sylwestra podjąłem drugie podejście do francuskich makaroników z małą modyfikacją smakową. Stwierdziłem, że zamiast smaku czekoladowego spróbuję zrobić cytrynowy ale na tym samym przepisie co
Kuchenne Wariacjeteż od tego jaką czekoladę użyjecie. Tutaj nie oszczędzajcie, ja dałam dobrą gorzką. ciastka spód: 150 g maku białego 75 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 białka 75 g migdałów szczypta soli krem: 100 g czekolady mlecznej 150 g masła 2 jajka 70 g cukru trzcinowego 4 łyżki spirytusu polewa: 200 g czekolady gorzkiej 30 g masła(...)Wyciskam nieduże ciasteczka owalne na papierze do pieczenia na blaszce. Wyszło mi około 30 sztuk. Ciasteczka mają być dość grube. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni góra dół i wstawiam blaszkę. Piekę 20 minut. Ciasteczka zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale one stwardnieją. Krem: Miękkie masło ucieram na puch. Czekoladę kroję
wesoła kuchniaJak Wam smakuje połączenie czekolady i orzecha laskowego? Moim zdaniem jedno z najlepszych połączeń smakowych… wiedzą to wszyscy uzależnienie od nutelli ( chociaż w ich przypadku
Cooking for Emilyciastka mogą być zdrowe?! Czy ciastka mogą nie zawierać tłuszczu?! Czy zdrowe i beztłuszczowe ciastka mogą być smaczne?! Tak, tak, tak - trzy razy tak! :) Ciasteczka z awokado są cudowne. Co prawda nieco różnią się od tradycyjnych ciastek, ponieważ są miękkie, ale jak dla mnie mają swoje miejsce na podium wśród tych tradycyjnych właśnie :) Smak awokado nie jest tu wyczuwalny. Ciastka(...)podaję z moimi modyfikacjami // 11 ciastek ~duże, dojrzałe awokado - ok. 180g po obraniu ~1/4 szklanki cukru ~1/4 szklanki cukru trzcinowego ~jajko ~30-40g groszków czekoladowych (z gorzkiej czekolady) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady ~1/2 szklanki naturalnego kakao ~1/3 szklanki mąki pszennej ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli (solidna :)) Awokado obrać i rozgnieść widelcem/zblendowa
chili & sugarPrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego
Kto ugości moich gości?pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Posiadają one również właściwości lecznicze, m.in. antynowotworowe i antywirusowe. Wracając do ciasteczek... Wyszły cudownie pachnące, chrupkie i rewelacyjne w smaku. Uwierzcie, że smak chałwy w połączeniu z czekoladą - kuuusi niesamowicie! Sami spróbujcie! (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 2-3 łyżki pasty tahini 100g cukru 1 szczypta soli(...)Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę
Di gotujepomysł, niż domniemane muffiny - bajaderki są mniejsze = wygodniej się je, poza tym wychodzi ich o wiele więcej :) Z każdej sytuacji jest wyjście! :)) BAJADERKI źródło przepisu: Moje Wypieki // ponad 50 ciasteczek ~900g dowolnego ciasta, mogą być to pomieszane różne rodzaje ciast, ważne, żeby były bez kremu/galaretki/świeżych owoców , mogą być za to z bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru(...)opcjonalnie), masło i kakao zagotować razem. Przestudzić i dodać do okruchów ciasta, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wszystko ugnieść na jednolitą, zwartą masę. Z masy formować kulki. ~100g białej czekolady ~2 łyżki masła Czekoladę i masło rozpuścić razem. Polewą polać bajaderki i odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! :) Wartość odżywcza jednego ciastka
chili & sugarsłodzone zamieniłam na niesłodzone i dosłodziłam trochę ksylitolem), białą czekoladę zamieniłam na kremówkę z ksylitolem. Był idealny, nie za słodki (bo lubimy słodkie niezbyt słodkie), baaardzo wciągający, choć za dużo się go nie zje, jest bowiem baaardzo syty. Jeden kawałeczek i największe łasuchy mają dość ;-). Spód z owsianych ciasteczek w połączeniu z masłem orzechowym- pychotka. Serniczek baaardzo godny polecenia(...)dodanym jajku. Śmietanę kremówkę podgrzać z ksylitolem, chwilę pogotować, lekko przestudzić. Następnie dodać ją do masy serowej razem z wanilią i zmiksować (lub dodać stopioną białą czekoladę). Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok. 15 minut (tylko góra-dół, bez termoobiegu). Następnie temperaturę zmniejszyć do 120*C i piec
Smaczne ZdroweTort Kukułka z alkoholem to lekki, dekadencki torcik nie tylko dla fanów popularnych cukierków „kukułek”, ale także dla koneserów czekoladowych i kawowych smaków z
Poezja smakuAby babka była smaczna, powinna być wilgotna. Suchelcom mówimy nie. Babka migdałowa z kajmakiem jest wilgotna nawet na drugi czy trzeci dzień – spokojnie można przygotować
Poezja smakuNatomiast dla mnie ostatnio największą przyjemnością jest pieczenie ciasteczek. To takie wdzięczne wypieki, a do tego najczęściej im prostszy przepis, tym pyszniejszy efekt. Ostatnio przypomniałam sobie o wspaniałych czekoladowych ciasteczkach, które parę lat temu robiłam korzystając z przepisu ze strony mojewypieki.com Są absolutnie cudowne i powinni spróbować ich wszyscy miłośnicy czekolady. Jedyny kłopot z nimi polega na tym, że trzeba(...)220g dobrej gorzkiej czekolady - 110g masła - 100g drobnego cukru - 3 jajka L - 270g mąki - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczkę esencji waniliowej lub cukier waniliowy - szczypta soli - pół szklanki, a nawet więcej cukru pudru Na początek trzeba posiekać czekoladę. W średnim garnku roztopić masło, odstawić z ognia i po około 2 minutach wrzucić czekoladę i po chwili energicznie
I tu będę miała takie teDodatek chrupiących, kruchych Ciasteczek Chocolate O’s Schär z mlecznym kremem sprawił, ze to brownie nabrało jeszcze więcej magicznej mocy! Smakowało obłędnie i zrobiło u mnie w pracy taką furorę, jak dawno żadne inne! Spróbujcie i Wy! Zakochacie się w tym bezglutenowym brownie! SKŁADNIKI : ( 22x 26 ) – masło – 250 g – cukier – 130 g – czekolada(...)mąka kasztanowa ( zamiennie na migdałową ) – 170 g – ciasteczka Chocolate O’s Schär SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami. Masło rozpuszczamy z czekoladą na kąpieli. Mieszamy, dodajemy mąkę bezglutenową, mieszamy. Wylewamy do foremki, układamy ciasteczka Chocolate O’s Schär . Wypiekamy ok. 30-35 minut / 170C bez termoobiegu. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär
Ostra na SłodkoWręcz nie mogłam się doczekać, aż pojawi się tu ten przepis! Sernik potrójnie czekoladowy, intensywny, o delikatnej strukturze. Sernik latte macchiato przypomina wyglądem trójwarstwową, mleczną kawę
Poezja smakuChyba na żadne owoce nie czeka się z taką niecierpliwością jak na truskawki. Gdy się pojawią, kupuję całe łubianki, aby uzupełnić truskawkowe niedobory po zimie. Upalne
Poezja smaku