Moja babcia na keks mówiła cwibak i zawsze robiła nam go na wszystkie wakacyjne wyjazdy – można było spakować go na podróż i zjeść w ciągu
Ciastkozercyskładniki na biszkopt kakaowy: 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 10 g kakao 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak JedzeniaDziś zapraszam Was na serniczek, na kruchym cieście z brzoskwiniami i galaretką. Łatwy w przygotowaniu, wilgotny, bardzo smaczny idealny na zbliżający się weekend. Polecam :) Składniki ( na
Kuchnia z widokiem na ogródZa chwile zabrzmi ostatni dzwonek. Dzieciaki krzykną z radością: wakacje!! Nie będę przygotowywała synom drożdżówek do szkoły. Teraz będą to wakacyjne drożdżówki- takie z serem zawsze
Z Majeczką w kuchniCiasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie
Nie tylko w kuchniskładniki na ciasto: 2 szkl mąki 250 g margaryny 1/2 szkl kwaśnej śmietany wykonanie : Mąkę siekamy z zimną margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na
Domowy Smak JedzeniaTruskawki, wszędzie truskawki :) chwilo trwaj :) Dziś znów, bardzo prosto i klasycznie - kruche babeczki z budyniem, kawałkami ananasa i truskawkami. Prezentują się elegancko, robią szybko, a smakują
Cynamonowe szczęścieNie zawsze jest ochota i czas by coś upiec. Jednak coś słodkiego do kawy u mnie zawsze być musi. Po prostu jesteśmy łasuchami i tyle. Dla
Ala piecze i gotujeNiedzielne leniuchowanie postanowiłem uczcić muffinkami z budyniem. Uwielbiam muffinki za ich prostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu
Mechanik w kuchniNiedługo święta, więc postanowiłam wypróbować jeden z przepisów ;) Wykorzystałam przepis na babkę piaskową, którą spokojnie można upiec w dużej formie. U mnie wersja
Czerwona PorzeczkaPotrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 200 g masła 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki grubo zmielonych pistacji 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Lukier 2,3 łyżki soku z limonki ok. 10 łyżek cukru pudru Z wszystkich podanych składników (oprócz tych na lukier) zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy(...)temp 170-180 stopni. Jeśli użyjemy pistacji lekko solonych , rezygnujemy z 1/2 łyżeczki dodawanej do ciasta. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Możemy udekorować je kawałeczkami pistacji lub startą skórką z limonki. Pamiętajmy. Limonkę należy starannie wyszorować i wyparzyć. Smacznego :) Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony http://www.barbarabakes.com
WYSPA SZCZĘSLIWAsztuk) Ciasto: 350 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 jajko 150 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego Dodatkowo: 30-40 migdałów w całości Przygotowanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło, aromat i jajko. Wszystko szybko wyrobić(...)Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach (urosną!) Z każdego wałeczka uformować zgrabny paluszek, nie zapominając o delikatnych nacięciach w okolicach kostek ;) Na górze każdego ciasteczka umieścić migdał i dobrze wcisnąć tak, by przypominał on paznokieć. Tak uformowane paluszki Baby Jagi schłodzić w lodówce 15 minut (lub dłużej), dzięki czemu nie rozpłyną się na blaszce
Nastoletnie WypiekanieKto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja
Ciastkozercyskładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
Domowy Smak Jedzenia