"Marlenka" to ciasto pochodzące z Czech. Składa się z kilku miodowych warstw przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWitam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj w dniu Dziadka chcemy poczęstować Was tradycyjnymi, serowymi oponkami w nieco odmienionym kształcie. Jednocześnie chciałyśmy życzyć wszystkim Dziadkom dużo zdrówka i zadowolenia z wnuków.
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCo zrobić, gdy zostaną nam białka? Bezy z kremem limonkowo bananowym. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale z suszeniem, niestety – tak. Mimo to, warto je
mojewypiekiinietylkoCiasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki: ciasto
Z Majeczką w kuchniRobiąc nie dawno PIWNE CIASTECZKA przekonałam się, że jego dodatek daje wypiekom niezwykłą delikatność i puszystość. Więc zrobiłam także pączki, które wyszły bardzo delikatne, po prostu wspaniałe. Piwo jest nie wyczuwalne, a dodatek alkoholu sprawia, że nasze pyszności nie wchłaniają tłuszczu. Zostaje mi tylko je polecić, są naprawdę znakomite :) Przepis wzięłam ze wspaniałego bloga: CUKIERENKA KLEMENTYNKI SKŁADNIKI(...)ŚREDNICH PĄCZKÓW: 0,5 kg mąki pszennej + do podsypania 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 żółtka, 1 całe jajka szczypta soli 5 kopiatych łyżek cukru + łyżeczka do zaczynu cukier waniliowy 4 dag masła 5 dag drożdży niecała szklanka piwa ORAZ: tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania marmolada WYKONANIE: Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy mlekiem. Zostawiamy do wyrośnięcia
Pani na deserDodatkowo: truskawki około 250g-300g galaretka truskawkowa budyń waniliowy lub śmietankowy Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Formę o średnicy 24cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy(...)biszkopt wykładamy jeszcze ciepły budyń, ale nie gorący. Następnie na warstwie budyniowej układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy. I gotowe! ;) Możecie cieszyć się pysznym ciasteczkiem do popołudniowej kawki :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkanamawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają z talerzyka. Polecam do popołudniowej herbatki – taki podkarpacki akcent :) Przepis na ciasteczka pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Można go znaleźć w zbiorze przepisów z Pogórza. Przy tej okazji za udostępnienie Księgi dziękuję Panu Krzysztofowi Zielińskiemu ze Stowarzyszenie na Rzecz(...)sztuk): 40 dag mąki pszennej, 25 dag margaryny, 5 dag smalcu (zastąpiłam masłem), 2 żółtka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany. Składniki na posypkę: 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy (pominęłam z uwagi na to, co wiadomo o wanilinie), 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich 2 roztrzepane białka z jajek. Mąkę, margarynę, smalec (u mnie masło), żółtka i śmietanę posiekać
Trzeci talerzCiasteczka robione w tosterze, to dla mnie absolutny hit, zwłaszcza, że uwielbiam ciasto francuskie. Ja nadziałam je serem i rodzynkami ale można dodać do nich w zasadzie wszystko co lubimy. Robi się je ekspresowo, smażenie trochę trwa i jest tym krótsze im wyższą moc ma toster. Myślę, że to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika. Zresztą polecam(...)wszystkim, bo są pyszne. Składniki: prostokątny arkusz ciasta francuskiego (275 g) 200 g twarogu z kostki 2-3 łyżki rodzynek 1 żółtko łyżeczka budyniu waniliowego łyżka cukru pudru + do posypania Rodzynki zalać wrzątkiem na klika minut a następnie odcedzić. Ser wymieszać z żółtkiem , cukrem pudrem i budyniem oraz rodzynkami. Ciasto podzielić na 8 kwadratów wielkości kromki chleba tostowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazeszłym roku kupiłam syrop klonowy i jeszcze nie miałam okazji go wypróbować do wypieków. W poszukiwaniu inspiracji trafiłam na blog z przepisem na pyszne kakaowo – kawowe ciasteczka z syropem klonowym. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała(...)pszennej 30 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 białka 45 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju słonecznikowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 60g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do obtoczenia ciastek Sposób wykonania Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać cukier, cukier waniliowy, syrop
Na słodko lub wytrawnieJuż dawno nie miałam takiego odwyku od internetu i blogowania. Przeprowadzka do nowego domu pochłaniała mnie bez reszty przez ostatnie kilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się
CiastkozercyZawsze bardzo podobały mi się ciasta i babeczki z niespodzianką w środku, zazwyczaj jednak sposobem na kształt, który widzimy po przekrojeniu (np. serduszko) było wycięcie go
Ciastkozercytemp. pokojowej) 1- 2 łyżek wrzącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ok. 30 szt. połówek orzechów pekan do dekoracji (można zamienić na włoskie) Wykonanie ciasta: Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie nie powinno być kawowych grudek). Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem(...)dosypać cukier puder. Wymieszać do połączenia składników. Jeśli masa - krem jest zbyt twarda dodać pół łyżeczki wrzącej wody i ponownie wymieszać do uzyskania właściwej konsystencji. Na wierzch każdego ciasteczka położyć łyżeczkę polewy kawowej i połówkę orzecha pekan. Podawać gdy polewa kawowa będzie już całkowicie wystudzona. Z przepisu wychodzi ok. 30szt. ciasteczek. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu
Mania Wypiekaniakremu do tortów waniliowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej papilotki Wykonanie : W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i śmietaną. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką. Do papilotek nakładamy porcję ciasta tak na 3/4 wysokości. Piekarnik rozgrzewamy(...)Ilość zależy też od wielkości foremki. Do mleka dodajemy kawę i krem, ubijamy aż zgęstnieje. Do rękawa cukierniczego nakładamy krem i dekorujemy babeczki , do dekoracji można użyć ciasteczek lub co wolicie, ja tak na szybko włożyłam po ciasteczku.Życzę udanych wypieków i smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) Ostatnio naszła mnie ochota na oponki a że dawno ich nie robiła to postanowiłam je upiec ale troszkę inaczej bo bez sera. Wyszły pyszne.Proste w
Sama słodycz i szczypta chili