najpierw zróbcie te ciasteczka. Moja córka powiedziałą, że są idealne dla Mikołaja, gdy przyjdzie zabrać list. Nie zapomnijcie o szklance mleka! Składniki na 28 sztuk: • 125 g masła • 1 szklanka mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 1 jajko • 1 paczka płatków czekoladowych
To co kochamczasie przecedzić ,dodać rozpuszczony cukier waniliowy i wodę. Pomału dolewać mleko skondensowane , cały czas mieszając. Likier jest dobry do konsumpcji od razu ,czyli po 3- 4 godzinach, aż się schłodzi. Najlepiej trzymać go w lodówce. Odsączony kokos można później wykoszystać do różnych wypieków, ja prawie w całości zużyłam go do ciasteczek owsianych z rodzynkami i kokosem. Przepis na ciasteczka
Aromatyczne Podróże(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego, przepis tutaj
Domowy Smak JedzeniaPyszny chruścik z piekarnika, a smakuje jak ten z tłuszczu ! Składniki na 2 blachy : 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 kopiaste łyżki gęstej
Gotowanie...to proste !żurawiną ... Śmiało dotrzymają kroku innym świątecznym ciasteczkom, dlatego też polecam je właśnie na zbliżające się Święta. :) Autorem przepisu jest Paweł Małecki - polecam go wypróbować, jak zrobiłam to ja. :) Składniki: 170 gramów mąki pszennej 180 gramów cukru trzcinowego 140 gramów miękkiego masła 30 gramów kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 100 gramów suszonych żurawin
Garniec Magaliemuscovado ciasteczka brownie , idealne do niedzielnej kawy. Ciasteczka brownie grahamkowe Składniki: 30 ciastek 200 g mąki grahamki ½ łyżeczki soli, u mnie trochę mniej bo użyłam słonego masła 150 g miękkiego masła, solone ½ łyżeczki soda oczyszczonej szczypta proszku do pieczenia 1 duże jajko 150 g muscovado cukru 100 g kokosowego cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 200 g gorzkiej czekolady, pokrojonej
codojedzeniaTym razem postanowiłam bezy połączyć z masą budyniową. Muszę przyznać, że są one dla osób kochających bardzo słodkie desery. Przepis: 1. Bezy - przepis tutaj . 2.Masa budyniowa
W kuchni u Monikidodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru waniliowego. 3. Przygotować miskę, nałożyć na nią gazę (można ją przymocować za pomocą gumki recepturki) i przecedzić mleko. Gazę złożyć i dobrze wycisnąć owsianą papkę. 4. Mleko przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć i zamieszać. Papkę owsianą można wykorzystać do wypieku ciast, ciasteczek , lub zjeść z owocami
Domowa Cookierenka AgiTradycyjne domowe ciasteczka, które wyciska się za pomocą specjalnej nakładki na maszynkę np. takiej nakładka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru pudru, 3/4 kostki margaryny 125 g smalcu, 2 żółtka, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 – 2 łyżki śmietany, cukier waniliowy Wykonanie: Mąkę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasteczka te Kochani stały się u mnie obowiązkową (zaraz po piernikach) słodką świąteczną przekąską. Są proste i smaczne, uwielbiam je za ten ich orzechowy posmak i zapach roznoszący się po całym domu. Składniki 450 g mąki 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło
Kuchenne aromatyCiasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBabeczki hamburgery były na mojej liście "to do" już od dłuższego czasu, zawsze jednak pojawiały się ważniejsze okazje, więc odkładałam je na później. Wreszcie doczekały się
Ciastkozercypuszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajko, rozmiksować. Dodawać po trochę mąki wymieszanej z sodą i miksować do momentu połączenia wszystkich składników. Wsypujemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, rodzynki i w moim przypadku migdały, mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętamy o odstępach pomiędzy ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia zwiększą swoją objętość. Pieczemy
Kuchnia w opałachMała przekąska dla Miłośników Michałków... i muffinek ;) Czyli połączone siły smakowe ;)Na dobry początek weekendu...Muffiny z MichałkamiSkładniki:250 g margaryny250 g brązowego cukrukilka kropelek
Lawendowe Niebocukrem. Dodać zimne jajka i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. W tym momencie warto masę przelać do miksera z mieszadłem hakiem. Dosypać sodę i mieszając dosypywać mąkę. Na koniec pokroić czekolady w drobną kostkę, ok 5mm - nie więcej i wymieszać z masą.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formować na papierze do pieczenia ciasteczka o średnicy 5-6cm i 7mm wysokości
W kuchni wieczorem